Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/dazadas-receptes/pie-dabas-kruts/marinades/marinade-kupinatam-vistam-ar-kiplokiem/

Marināde kūpinātām vistām ar ķiplokiem

Apstiprina Jūsu balsi...
Sastāvdaļas:
Marināde uz 3 l ūdens:
6 ĒK sāls
½ glāzes etiķa
1 ĒK garšvielas vistas gaļai
ķimenes
melnie pipari
lauru lapas
Gatavošana:
Marinādi uzvāra, atdzesē un pievieno ½ glāzi galda etiķa (9%). Vistas iemērc, ieliek ledusskapī un dienā 1 - 2 reizes marinādē apgrozīju vistas.
Dienu pirms kūpināšanas vistas pamatīgi norīvēju ar saspiestu ķiploku un labi daudz tos saliku arī vistā iekšā. Uz 2 vistām ņēmu 1 ķiploka galviņu. Marinādei piegriezu svaigas dilles.
Pirms kūpināšanas vistas notīrīju no garšvielām, kas tai bija pielipušas (neaiztiku tikai ķiploku) un pēc 3 stundu kūpināšanas tās, jau bija gatavas.
vistas bija ļoti sulīgas un garšīgas. Vienīgi vīrs teica, ka viņam prasītos, lai vairāk būtu pievienots etiķis.

Kūpinājuma pariktes esmu redzējusi dažādas. Aprakstīšu mūsējo.
Nepieciešamās lietas - liela dzelzs muca, dzelzs caurule (apm. 2 m gara), apaļš dzelzs siets (mums ir no lielā, apaļā grila), 5 dzelzs stieņi, koka paliktnis, bieza kokvilnas sega.
Mucu ierok zemē tā, lai tā nekustētos. Mucas sānā izveido caurumu, kur pievieno cauruli. Cauruli apber ar zemi. Lai zeme virs caurulēm būtu stingrāka un nebūtu lieli siltuma zudumi, pa virsu var uzlikt betona plāksnes un tad apbērt. Mucas augšpusē izurbj 10 caurumus - 5 vienā pusē, 5 otrā, caur tiem izver metāla stieņus. Uz tiem aiz āķiem karina gaļu. Sietu liek mucas apakšā, drošībai, ja gadījumā gaļa iekrīt mucā. Tad, kad gaļu kūpina, tad virs mucas liek kokvilnas (jo sintētika kūst) segu un tai pa virsu koka paliktni (domāju, ka var izmantot arī ko citu piemērotu), lai vējš segu nenopūš. Kurtuve ir caurules otrs gals. Tad, kad kurina, to piesedz ar metāla vāku. Pirms pirmās izmantošanas mucu labi izkurina, lai sadeg krāsas paliekas u.c., jo visbiežāk šādās mucās tiek glabāta ķīmija.
Kūpināšanai izmanto lapu koku malku. Mēs izmantojām ābeli. Kad kūpina, svarīgi, lai nebūtu ļoti liels karstums, jo tad gaļa var apdegt vai arī iztecēt visi tauki. Kūpina vienmērīgā siltumā. Vista (apm. 1,5 kg) un gaļa (nelieli gabali) jākupina apmēram 3-4 stundas.
Man bija 2 vistas. Katra apmēram 1,5 -1,6 kg. Marināde palika nedaudz pāri.
Iesūtījis:
Jota

Komentāri

?:
06.07.09 22:35:27

....Taka drusku nau pa ilgu kupinat ? man liekas ka pietiek ap 1.30/2.00 St ?
nb:
15.10.10 05:29:31

mulkibas . var kupinat visu dienu kaut vai. viss ir atkarigs kada ir kupinatava. auksta vai karsta. . ja karsta kupinashana notiekas tad no pusotras st lidz 3 st apmeram . ja auksta kupinshana tad visu dienu aizies . bet tad ir garshigak. lietojiet abeli, alksni , kirsi
Es:
22.11.10 15:30:29

vakar kūpināju vistas kājas.. 4h i to vidus jēls (aukstā kūpinšāana)
nb:
29.07.11 04:46:40

ja ir auksta kupinashana tad jakupina ilgak. es atceros kad biju mazs mans tevs kupinaja visu dienu.Latvieshiem vajadzetu popularizet kupinashanas tradicijas kuras ir unikalas .neviens nekur pasaule nekur tik labi nekupina ka Latvija
nb. padoms:
29.07.11 04:49:05

vistas ir labak iekart striki un striki piesiet pie aka ko pakarinat uz dzels mieta, nevis likt uz sieta, tad tas kupinas vienlidzigi no visam pusem
nb. padoms:
29.07.11 04:52:50

ja notiek auksta kupinashana , tad caurule kas tiek pievienota mucai ir jabut vismaz 10 gradu slipuma. varbut pat vairak lidz 20 gradiem, jo savadak dumi nekur neies un ari vilkme isti nepalidzes. nu apmeram ka skurstena ideja
hobijs:
05.09.11 23:09:30

Man sanāk žāvēt vistu šķiņķīšus kādas 4 stundas 60 grādos (lieku iekšā kad žāvētava uzkarsēta), tikai tad pie kauliem nav asinis, bet tad viņi ļoti saraujās, gandrīz uz pusi, vai tā ir jābūt, vai arī es daru kaut ko nepareizi, ka no 2 kg jēliem šķiņķīsiem iegūst 1 kg gatavus šķiņķīšus?
nb. padoms:
22.09.11 06:09:44

Gala vienmer saraujas un tas ir dabiski to cepot, grillejot vai kuupinot. man ir gruuti dot padomu jo es nezinu kada jums kuupinatava . ja kupinasiet vairak aukstu un daudz ilgak tad tauki tik daudz neizteces un tad gala tik daudz ari nesarausies. jo karstak jo atrak tauki iztek un ta atrak saraujas. 60 gradi ir diezgan karsti tapec mans padoms butu kuupinat ilgak un mazak uguni bet vairak duumus. lietojiet vairak zalu malku nevis sausu. es nedomaju ka kupinatavu vajag ari ipashi uzkarset jo produkts kupinas duumos. velu veiksmi
nb. padoms:
22.09.11 06:13:10

kupinashanai jaubut ir pacietiba . tas ir tapat ka ilgi makshkeret un gaidit lomu.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS