Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/dazadas-receptes/svetki/ziemassvetki/lidakas-mates-piparkukas/

Lidakas – Mātes piparkūkas

Apstiprina Jūsu balsi...
Sastāvdaļas:
400 g medus vai 400 g sīrupa vai iesala ekstrakta
400 g cukura
300-400 g sviesta
2 kg milti
2 TK koriandra sēklu
15 krustnaglas
2 TK kanēļa
1/2 muskatrieksta
ingvers - pēc vēlēšanās
melnie piepari - pēc vēlēšanās
kaltētu apelsīņa miziņa - pēc vēlēšanās
2 TK sodas
Gatavošana:
Garšvielas sagrūž piestā.
Medu (sīrupu), sviestu, pusi no cukura daudzuma, garšvielas like katliņā un silda uz lēnas uguns.
Karamelizē uz pannas atlikušo pusi cukura. Kad cukurs kļūst brūns, pielej pusglāzi karsta ūdens un maisa, līdz cukurs izšķīdis.
Iegūto karamelizēto masu ietecina un iemaisa medus, sviesta un cukura maisījumā. Pagaida, kamēr maisījums sāk vārīties, tad ņem nost no uguns un sāk bērt iekšā miltus, kuros iemaisīta soda.
Kad ir iemaisīts tik daudz miltu, ka maisīt ir grūti, masu izliek uz galda un mīca, pakāpeniski pievienotjot miltus.
Jaiegūst masa, kura nelīp pie rokām.
Atdzesē, izrullē plāni ar mīklas rulli, izspiež vēlamās formas figūras un cep mērenā karstumā.
Nedrīkst pārdedzināt, lai piparkūkas nekļūtu rūgtas.
Iesūtījis:
Lidaka

Komentāri

gustavs:
19.11.07 19:59:29

bija daudz darba bet man garšoja ļoti labi
anda:
19.12.07 00:17:56

Man mīkla ļoti gaiša sanāca, nez vai tam tā bija jābūt? Bet nu garšas ziņā bija ļoti laba!
pone:
09.11.08 20:31:38

garšīgas iznāk, esmu taisījusi jau vairākkārt, tikai vienīgā piebilde: nekad neesmu varējusi tur iemīcīt 2 kg miltu. maximums varbūt 1,5 kg.
Ilze:
30.11.08 13:54:38

brīnišķigākās piparkūkas kādas esmu ēdusi. sanāca perfektas. Paldies par recepti!!!
slaists:
07.12.08 14:42:42

Piparkūkas garšīgas, bet miltus vajag mazāk, un garšvielas es lieku vairāk.
jazzmine:
18.11.09 18:25:08

Ļoti garšīgas sanāca piparkūkas! Un galvenais, rullējot, nelipa ne pie rokām ne pie galda. Kraukškīgas un ļooooti garšīgas.
Bigy:
20.12.10 14:34:03

Mīlīši, esat uzmanīgi ar šo recepti!
Darīju visu kā rakstīts (muļķe), īpaši nelasot komentārus (tomēr jālasa).
Tātad:
sadalīju iegūto cukura, medus, sviesta, garšvielu masu divās daļas, sanāca apmēram 100 gr katra daļa, tad to cītīgi pievienoju 1 kg miltiem ar sodu un maisīju, maisīju... sanāca drupena. Tad lielā nesaprašanā, pievienoju nedaudz ūdens, nu jau kaut kas labāk, vismaz mīcīt sanāca vieglāk. Protams, ieguvu mīklu, kas nelīp pie rokām, bet tā bija gaišā smilšu krāsā. Nu, cepu. Sanāca cietas, cietas, pēc garšas neatgādināja, ka tās būtu piparkūkas, kaut gan nevarētu teikt, ka būtu negaršīgas.
Bet, sapratu vienu- mīklu vajag tikai kādus 1, 3-1, 5 kg, medu par 100 gr vairāk un garšvielas-vēl stipri , stipri vairāk.
Tad varbūt...
Ar cieņu un izdošanos.
catwoman:
22.12.10 09:42:24

Es domāju, ka ir vērts ievietot receptes oriģinālu - gan tāpec, ka beidzot būs skaidriba par tiem miltiem, gan tāpēc, ka Lidakas mātes stilā rakstītai tai ir pavisam cita garša:

"Tātad , sāksim ar ingredientiem.
Šeit būs Vienai porcijai, taču Lidaka-Māte visu ņem dubultā. Viņai jau liela saime.
susuaranna, aizej pie bitēm un izmango 400 g medus.
Ja bites nedod medu, nopērc 400 g sīrupa vai iesala ekstrakta , tecini kaut pati, bet dabon!.
Pie viena aizsūti apteksni pēc 400 g cukura.
Vēl vajag 300-400 g sviesta ( tur būs jāiet pašai pie Gotiņas Mūmas) un šuj pie Baltā Kaķīša uz dzirnavām pēc miltiem. Ar miltiem ir traki, jo tos ber pēc Vajadzības. Nezinu, cik vajadzība liela, tak mīklai beigās jāsanāk plastilīna biezumā. Līdaka Māte sacīja, ka tie milti katrreiz citādāki iraid, tālabad arī katrreiz citā vajadzībā. Aber ņem no kaķīša tā pavairāk, kādus 2 kg; ja paliks pāri saceps vīram penkoks.
Tad dodies ka selvā un ievāc 2 tējk. koriandra sēklu, 15 krustnaglas, 2 tējk kanēļa vai kādu stangu kanēļmizas1/2 muskatrieksta, ingveru un kaltetu apelsīņa mizu gaumes robežās. Var jemt arī mellos pipars kādus graudus. Ja Brazīlijā aug vēl kas, ko akurāti vajadzētu likt peperkoks, liec tik iekšā. Visu šitento garšvielu bunti samaļ dzirnavās vai piestā, ja grib īpaši vairot savas mokas...
Vēl dabon 2 tējkarots sodas.
Tālākais rīcības plāns ir sekojošs:
medu(sīrupu) +sviestu +pusi no apteksnes atnestā cukura daudzuma+ piestā sagrūstās garšvielas met iekš grāpja un silda uz lēnas uguns . Pa tam lāgam atlikušo pusi cukura uz panns karamelizē ( pēc pagājušā gada jautrās uguņošanas tu tak atceries, kā to dara susī ?) , kad tas nu ir gana sacepies, piešauj pusglāzi karsta ūdens izraisot nelielu eksploziju un nepārtraukti maisa šito raganu virumu, līdz karamelizētais cukurs izšķīst līdz galam. (iepriekš izmetam no ķēķa bērnus, suņus un kaķus un noskaitām vieglu Tēvreizi , lai labi izdodas!).
Iegūtu šķirdumu smukā strūkliņā ietecina un iemaisa iemaisi tanī podā, kur, jau kā atceries, ja vien uz manīgi lasīji, lēni virst ...kas ? Ahā, manu mazo draudziņ! Pareizi- sviests, medus , puse cukura un garšvelas. ļauj visam uzmest burbuli, jem nost no uguns un sāk bērt iekš to pod, kuru , cerams, izvēlējies tādu brangu, miltus, kuros iemaisīta soda.
Redz, kamēr tas virums ir karsts, tā zoda izraisīs vien riktīg augšācelšanos, tāpēc dar to uzmanigi.
Kad nu iemaisīts iraid tik daudz miltu, ka nespēj vairs maisīt, šamo masu vaig gāzt laukā uz galda, no kura iepriekš nodzen kaķi, un turpināt pievienot miltus Pēc Vajadzības.
Mikla būs karsta un rokas biku svils, bet Brazīlijā jau tāpat nav viegla dzīve...
Jaiegūst masa, kura nelīp pie rokām un no kuras var ļepināt ķinkēziņus.
Lūk, tad nu atdzesē, izrullē ar mīklas rulli (notraušot no tā vīra ādas gabaliņus un piekaltušo matu šprogu) jo plāni, jo tās skaitās trauslās piparkūkas un cep mērenā karstumā.
Cepas šamās ātri, jo ir takš dedzinātais cucurs klāt!
Nesadedzini! Citādi būs rūgtas!
Ēd pati un iesaki brazīlu radiem... Viem jau tur tādu nav! "

(kopēts vārds vārdā no forumiem gadiem atpakaļ. Šīs ir labākās piparkūkas, kādas esmu cepusi!)

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS