Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/arstnieciskais-uzturs/arste-daba/diedzejam-vitaminus/

Diedzējam vitamīnus

Diedzēti graudi ir bagātīgs B vitamīna avots uzturā: B1, kas vajadzīgs normālas nervu darbības nodrošināšanai un muskuļaudu funkcionēšanai, B2, kas rūpējas par acu veselību un ādas skaistumu, B6, kas nepieciešams sarkano asinsķermenīšu radīšanai. Ja ciešat no stresa vai hroniska noguruma, bieži vien iesaka uzlabot pašsajūtu, lietojot tieši B grupas vitamīnus

Diedzēšanai der graudi (kvieši, auzas, rudzi, mieži), pākšaugi (zirņi, lēcas), linsēklas, lucernas, rutku, redīsu, sinepju, kressalātu, saulespuķu sēklas u.c.  

!Iegādājoties sēklas pārliecinies, vai sēklas nav kodinātas!

Dažas diedzēšanas metodes:

  • sēklas mērcē 4-12 stundas (mērcēšanas ilgums atkarīgs no sēklas šķirnes) aukstā ūdenī. Pēc tam labi noskalo un notecina sietā. Jo sausākas ir sēklas, jo labāk - pārāk mitrām sēklām vēlāk var rasties ne visai patīkama garša, un tās var sākt arī pelēt. Tad sēklas ieber stikla traukā un pārsien pāri divkārt salocītu marli. Katru dienu sēklas vairākas reizes kārtīgi noskalo zem auksta ūdens strūklas un pēc tam rūpīgi notecina. To vislabāk izdarīt, pagriežot burku slīpi tā, lai ūdens varētu notecēt un lai arī gaiss varētu tikt klāt.

Atceries:

! Dīgstošās sēklas nedrīkst atrasties tiešā saules gaismā un pie radiatoriem vai sildītājiem.

! Iegādājoties sēklas veikalā, nevajadzētu aizmirst pavaicāt, cik ilgi tās dīgst, jo ir ļoti svarīgi ne|aut dīgļiem izaugt pārāk lieliem, tad mazinās to vērtība, un tie var kļūt rūgti un negaršīgi.

! Diedzētās sēklas un graudi vislabāk, protams, garšo pavisam svaigi, taču divas dienas tos var uzglabāt arī ledusskapī - aukstums apturēs dīgšanas procesu.

  • sēklas ieber lēzenā traukā uz 2x salocītas marlītes, pārlej ar nedaudz ūdens un pārklāj trauku ar pārtikas plēvi. Pārtikas plēvi sabaksta ar dakšiņu un liek uz palodzes diedzēties.
  • dārzkopības veikalā iegādājas zemi un saber to diedzēšanai paredzētajos traukos (māla, plastmasas, putuplasta, stikla ...). Sēklas neiesēj zemē, bet uzber uz augsnes un ar roku nedaudz piespiež. Augsni apsmidzina ar ūdeni. Vēlamā temperatūra diedzēšanai + 20°— +24°C.

Atceries:

! Sēklas nediedzē ilgāk par 7 dienām. Parasti dīgstus var nogriezt jau pēc 5 dienām.

! Otrreiz sēklas, kurām reiz jau dīgsti ir nogriezti, nediedzē.

! Ja dīgsti ir pārauguši, to var pamanīt, jo izdīgušie, pāraugušie asniņi gāžas ārā no trauka.

  • traukā nelielā mitrumā liek pa vienai sēklai vai graudam, ko pārsedz ar marli vai līdzīgu audumu. Kad asni izlīduši cauri audumam, tos nogriež.
  • graudus un sēklas apmēram diennakti mērcē ūdenī. Caur sietiņu sēklas nokāš un nosusina. Sēklas saber bļodā vai citā traukā un atstāj siltā vietā. Drīz vien parādās mazie asniņi.

Atceries:

! visos gadījumos, seko līdzi, lai sēklas būtu mitrumā un neiekalst.

Cik ātri dīgst...

  • rudzi un kvieši apmēram divas dienas;
  • lēcas un Ķīnas pupiņas apmēram divas dienas;
  • redīsi apmēram četras dienas - līdz izstiepjas pāris centimetru gari asniņi;
  • kressalāti apmēram 6-7 dienu laikā, 5 centimetrus;
  • kāpostu sēklas piecas līdz sešas dienas;
  • lucernu audzē sešas, septiņas dienas, līdz asni ir aptuveni divus centimetrus gari;
  • bietes diedzē apmēram nedēļu - tām no vienas sēkliņas veidojas vairāki asni, kam jāizaug piecu līdz septiņu centimetru garumā;
  • saulespuķu sēklas apmēram nedēļu.

KRESSALĀTI

Kressalāti un to daudzie paveidi ir izplatīti lielā daļā pasaules. Savvaļā iedzīvojas tur kur citi pat nemaz nedomā augt, piemēram smilšu kaudzēs, dzelzceļa malās, zālājos. Kressalātu dzimtene ir Austrumi. Par to, ka kressalāti tika lietoti uzturā jau sen senos laikos liecina tas, ka to sēklas tika atrastas veicot arhieloģiskus pētījumus par faraona laikiem. Augs bija populārs ēģiptiešiem, bet vēlāk arī romiešiem un grieķiem. Viduseiropā kresssalātus pirmo reizi pieminēja VIII gs. kopš tā laika tas ir kļuvis par populāru kultūraugu.

Kā salātaugs krese ir tik pat populāra kā jebkurš cits salāts. Viņu izmanto gan kā piedevu dārzeņu salātiem, gan citiem ēdieniem. Visvērtīgākais kressalātiem ir tas, ka viņi parādās agrā pavasarī, kad cilvēka organismam piemīt "vitamīnu bads", pēc pārdzīvotās ziemas.

Kressalātiem piemīt sīva garša, kas atgādina redīsus. Tos lieto svaigā veidā, kā piedevu salātiem, sviestmaizēm, biezpienam, olām u.c.

 

Vitamīns

Sastāvs 100 g (mg%)

karotīns

2,19

B1

0,15

B2

0,19

PP

0,30

B6

1,75

C

59,00

Minerālvielas

Sastāvs 100 g (mg)

nātrijs

5,0

kālijs

550,0

kalcijs

214,0

dzelzs

2,9

fosfors

38,00

 

 

 

 

 

 

 

Kressalātus mājas apstākļos visvieglāk izaudzēt, uzberot sēklas uz lēzenā traukā ieklātas samitrinātas vates. Tās sadīgst 6-7 dienās, ātrāk sēklas dīgs, ja pirmās 2 dienas novietos trauku tumšā vietā. Dīgsti ir gatavi lietošanai, līdz izaug 5 cm gari, ja izaug garāki, tad kressalāti kļūst ar sīvu piegaršu.

Par dīgstu lietošanu :

  • Diedzētās sēklas un graudi visgaršīgākie ir tad, ja asniņš ir izaudzis līdz 2 mm;
  • Viens no veidiem kā uzglabāt dīgstus ir, tos ietīt mitrā drāniņā un nolikt vēsumā;
  • Neiesaka lietot vienlaikus daudzus un dažādus dīgstus. Jo katram dīgstam, ir sava specifiskā garša un tā ir jāizbauda katra atsevišķi;
  • Dīgstus ēd tūlīt pēc nogriešanas;
  • Mājās audzētus dīgstus, labāk nemazgāt;
  • Veikalā pirktos dīgstus ieteicams izlietot 4 dienas pēc iegādes;
  • Miežu un auzu graudiem ir cieti apvalciņi, lai būtu vieglāk viņus lietot pēc diedzēšanas tos samaļ gaļasmašīnā vai blenderī un lieto sasmalcinātus. Kafijas dzirnaviņās malt nedrīkst, jo graudi ir mitri;
  • Miežu graudu dīgstus nogriež, kad tie ir jau sprīdi gari, un no tiem izspiež sulu, ko lieto kā uztura bagātinātāju. Miežu sulai ir rūgtena garša, tāpēc vislabāk to sajaukt ar burkānu, bietīšu sulu vai citu sulu, kuru lietojat;
  • Samaltus diedzētus graudus sajauc ar citronu sulu un medu un ēd kā veselīgu desertu;
  • Gatavo maizītes, pa vidu maizītei virs šķiņķa šķēles uzkaisot diedzētas sīpolu vai redīsu sēklas;
  • Diedzētos graudus sajauc ar rozīnēm, žāvētām plūmēm, aprikozēm, kaltētiem āboliem vai riekstiem un pagatavo veselīgu našķi.  Diedzētos graudus var samaisīt kopā ar jogurtu;
  • Diedzētas sēklas liek klāt biezpienam, salātiem un zupām (vislabāk — diedzētās redīsu, sīpolu, Ķīnas kāpostu sēklas);
  • Diedzētas lēcas vai kvie­šu graudus var pievienot zupām (tas jādara īsu brītiņu pirms vārīšanas beigām);
  • Diedzējumus izmanto,   arī  gatavojot   Austrumu   virtuves ēdienus, - tad tos viegli apcep eļļā, pievieno­jot sojas mērci u.c. piedevas.

Komentāri

Signe:
14.02.09 11:52:20

Kressalāti super labi un interesanti dīgs uz kosmētiskajām plāksnītēm.Kā sīkpalmiņas uz mazām saliņām.
jautātājs:
27.03.09 19:02:07

Bet vai tās pupiņas kas nopērkamas veikalā ir spejīgas dīgt? Un kur pilsētniekam dabūt graudus diedzēšanai?
hmm:
23.11.09 22:44:55

Centrāltirgū, sakņu paviljonā pie garvielām un zaaveetiem augliem. Un citos tirgos...
Ineta:
27.11.12 12:40:21

Esmu arī redzējusi lielajos Rimi sēklu stendos sēklas tieši diedzēšanai, esmu pati arī pirkusi- lēcas. Internetā arī var pasūtīt bioteka.lv vai ekoveikals.lv ;) Lai braši dīgst un labi garšo!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS