Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/arstnieciskais-uzturs/arste-daba/kuri-produkti-satur-dzelzi/

Kuri produkti satur dzelzi

  • Granātāboli, sarkanās bietes, ķirbji, dzērvenes, spināti, griķi. Gaļa liesa - visvairāk teļa gaļā, arī cūkas un liellopa.
  • Kaltētas baravikās un pētersīļu zaļumi(lapas) un ļoooti daudz ir arī kaltētos ābolos - tas ir diezgan forši, jo ļoti lēti un garšīgi...
  • Lai organismu nodrošinātu ar 15 mg dzelzs dienā, jāapēd:
    • graudu maizes 564 g
    • auzu pārslas 326 g
    • svaiga melnsakne 455 g
    • nogatavojušies pākšaugi 299 g
    • liellopa gaļa 490 g
    • cūkgaļa 605 g
    • lielopu aknas 222 g
    • cūku aknas 98 g
  • Arī brokoļos ir daudz dzelzs Tos tagad savai meitai dodu, jo viņai hemoglobīns drusku par zemu.
  • Vēl daudz ir kakao un īpaši daudz subproduktos - aknās, nierēs, plaušās, sirdī. Vēl bija žāvētās aprikozēs. Ar aknām gan grūtnieces nedrīkst pārcensties, ar nieru ēšanu arī nevajag pārspīlēt. Vēl jāatcerās, lai dzels uzsūktos, vajag to ēst kopā ar C vitamīnus saturošiem produktiem, un savukārt nedrīks ēst kopā ar melno tēju vai kafiju.
  • Dzelzs ir divas dažādas - viena, kura ir augu valsts produktos un ir III vērtīgā un otra - dzīvnieku valsts produktos un ir II vērtīgā. tāpat dalās arī dzelzs preparāti, kuri ir nopērkami aptiekās. Reālā dzīve parāda, ka cilvēkiem, kuriem ir viss kārtībā ar gremošanas sitēmu, ir vienalga, kuras grupas dzelzi uzņemt un ar ko - vai ar zemenēm, granātāboliem un selerijām vai ar liellopu vai teļa gaļu vai aknām. Diemžēl - mūsdienām reti kuram ar gremošanas sistēmu viss ir kārtībā, parasti ir vai nu izmainīts kuņģa skābums vai "aizsērējušas" zarnas vai tievās zarnas (kurā notiek dzelzs uzsūkšanās) bārkstiņas ir atrofējušas u.t.t. un tad ir tā, ka krietni labāk organizsmā uzsūcas u tiek izmantots šis divvērtīgais, jeb dzīvnieku izcelsmes dzelzs. tā ka - apmēram jau katrs pats zina, kā viņa ar gremošas sistēmu sastāv un tad lai pats lem (vai vēl labāk būtu, ja to darītu ārsts, bet diemžle ne visi ārsti par to aizdomājas), kādu dzelzi (prepara\'tu vai produktus) lietot. tiem, kuri liks uz gaļu un olām vienmēr būs labāki rezultāti. toties zemenes garšīgākas un lētākas (sezonas laikā).
  • Lai cīnītos pret anēmiju, lietderīgi ir ēst ābolus, vislabāk «Antonovkas» šķirnes — tie bagāti ar dzelzi. Vērtīgi arī granātāboli. Kivi satur daudz C vitamīna, kas ļauj organismam pārstrādāt uzņemto dzelzi. Starp citu, arī dzelzs preparātiem, kas nopērkami aptiekā, mēdz pievienot C vitamīnu, lai dzelzs labāk uzsūktos. Ieteicama ir svaiga jaunlopu gaļa, zivis, liellopu aknas, tikai tās nedrīkst pārcept. Uzturā vajadzīgi arī graudaugu produkti un sēnes, jo tur ir B grupas vitamīni. Ļoti vērtīga anēmijas slimniekam ik dienu ir ēdamkarote sarkano vai melno ikru, ja vien viņam nav stipri paaugstināts holesterīna līmenis. Tējai divreiz dienā var pievienot pa ēdamkarotei kvalitatīva sausā vai pussausā sarkanvīna. Un, cik vien iespējams, jālieto uzturā svaigi augļi un dārzeņi — vislabākie ir tie, kas audzēti Latvijā.
  • Ja lieto dzelzi (Fe)  ārstnieciskos nolūkos, tad jāatceras, - ka to nedrīkst lietot kopā ar Ca saturošiem produktiem. Pusotru stundu pirms un pēc Fe uzņemšanas, nedzert pienu, kefīru, neēst jogurtus un biezpienu. Tas ir tāpēc, ka pirmais pēc kārtas "uzsūcas" Ca un tad tikai Fe. Tas attiecas arī uz zemenēm ar pienu utml. - ka kopā ar Fe jāuzņem C vitamīns, kurš nepieciešams, lai Fe uzsūktos. Tāpēc dabas produktū Fe labāk uzsūcas. Pēc Fe tabletītes jādzer apelsīnu sulas glāze. Nu tas tā - populārā valodā un ātri.
  • Nekur neredzēju pieminētu prosu - maziem bērniņiem var vārīt prosas putru. Vecos laikos ābolos sasprauda naglas, paturēja un tad taisīja no šiem āboliem biezeni vai spieda sulu. Spinātos ir daudz dzelzs.
  • Zemenēs ir ļoti daudz dzelzs.

Komentāri

nu sita lietina pa tiesi loti noderiga....:
19.08.09 02:27:33

ko tadu nebiju palasijusi no skolas laika..
tagad zinu kas vajadzigs lai uzlabotu savu stavokli...
viens jautajums/ko var darit lai arstetu mazisinibu...??
antra:
21.04.10 23:13:53

Trūkst dzelzs(ferum)un tāpēc ir nogurumi,apetītes trūkumi un citas problēmas!
zakis:
17.10.10 22:07:14

cik daudz un cik ilgi ir jalieto produkti, kas satur dzelzi,lai vairs nekristu mati
Liepa:
18.11.10 19:54:50

Skatoties tīri matemātiski- dienā jāapēd ap 1400 g gaļas+ 300 g pākšaugi. Varbūt tas ir ieteicams dzelzs uzņemšanai, bet kā organisms reaģēs uz tādu kvantumu barības???
studente:
05.07.11 16:51:52

Ir jāapēd kaut kas viens no saraksta, lai uzņemtu tos 15 mg, nevis visi minētie produkti.
mammiite:
07.07.11 16:35:47

esmu dzirdējusi ka rozīnēs arī daudz dzelzs, vai tā ir taisnība?
kristy:
31.01.12 19:27:03

man 16 gadi, un nesen uzzinaju, ka loti bistami zems hemoglobins. apskatiju tos produktus un secinaju, ka ikdiena praktiski nevienu no tiem needu
caica:
08.02.12 02:08:24

rakstu no uzturvielu grāmatas populārāko dzelzs produktu uzskaiti uz 100 gr produkta:

žāvētās baravikās 35mg,
žāvētos ābolos 6 mg,
ķirbji 0.8 mg
brokoļi 1.3 mg
burkāni 2.1 mg
bietes 1.4 mg
granātābos 1 mg
žāvētas dateles 57 mg !!!
spināti 3.5 mg
lēcas 11.8 mg
zirņi 6.8 mg
žāvētas aprikozes 3.2 mg
liellopa gaļa 2.5 - 2.9 mg (atkarīgs no gabala)
teļa gaļa 2.9 mg
cūkgaļa 0.7 - 1.6 mg
dažādos subproduktos diezgan daudz
jūras kāposti 16 mg
šprotes 4.6 mg
saulespuķu sēklas 61 mg
riekstos diezgan daudz (nesālīti jālieto)
interesents:
28.03.12 13:18:32

paldies par noderīgo inforāciju - dievinu ;)
susuks:
29.05.12 18:45:44

bet es ēdu visu ko no šī saraksta, bet hemoglobīns strauji pa ziemu samazinājies

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS