Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/arstnieciskais-uzturs/arste-daba/skabusarmainu-vidi-veidojosie-produkti/

Skābu/sārmainu vidi veidojošie produkti

  • Dažas dienas rakņājoties pa ārzemju interneta resursiem, izveidoju sarakstu - kādu vidi organismā veido produkti. Mūsdienās praktiski visi patērē pārāk daudz "skābo" produktu, tas varētu būt viens no galvenajiem osteoporozes un citu slimību cēloņiem, jo organismam ir jāstrādā, lai skābi neitralizētu, un tas tiek darīts, paņemot kalciju no kauliem.
  • Tāpat pastāv uzskats, ka skāba vide ir labvēlīgāka visādiem baciļiem un vīrusiem. Kādu vīrusu it kā ir iespējams "noķert" tikai tad, ja organisms ir diezgan skābs. Saskaņā ar šo teoriju sanāk, ka vīrusi tiek piesaistīti, nevis nejauši noķerti. Tāpēc atveseļošanās periodā ir īpaši svarīgi patērēt daudz "sārmaino" un maz "skābo" produktu.
  • Blakus katram produktam ir norādīts, kāda vide - ļoti sārmaina, sārmaina, nedaudz sārmaina, neitrāla, nedaudz skāba, skāba vai ļoti skāba - veidojas cilvēka organismā pēc šī produkta sagremošanas. Par dažiem produktiem pieejama pretrunīga informācija - tie iekļauti neitrālu vidi veidojošo produktu kategorijā. Sarakstā nav iekļauti alkoholiskie un saldinātie dzērieni, gaļas produkti, dažādas uzkodas, saldumi un pusfabrikāti - šie produkti pārsvarā veido ļoti skābu vidi, un cilvēkiem, kas rūpējas par savu veselību, no tiem jācenšas izvairīties.
  • Skābu vidi veido galvenokārt visi termiski apstrādātie, saldinātie, dzīvnieku izcelsmes un graudaugu produkti, kā arī kaltēti zirņi un pupas. Sārmainu vidi veido gandrīz visi svaigie zaļumi, dārzeņi, augļi un ogas, kā arī diedzēti graudi, sēklas, zirņi un pupas. Piebilde: produkta faktiskā sārmainība vai skābums (pH līmenis) nenosaka, kādu vidi tas veido cilvēka organismā. Piemēram, citrons ir ļoti skābs, bet galaprodukti, kas rodas pēc citrona sagremošanas, ir sārmaini.
  • Organisms vienmēr cenšas saglabāt stabilu pH līmeni. Ja uzturā ir pārāk daudz skābu vidi veidojošo produktu (kā tas mūsdienās ir ar vairumu cilvēku), tad organismam ir vairāk jāstrādā, lai neitralizētu skābi un izvadītu to no organisma. Skābe tiek neitralizēta, izmantojot organisma minerālvielu rezerves. Šī papildu spriedze un minerālvielu trūkums var izraisīt dažādas veselības problēmas. Tādēļ ir svarīgi, lai skābu vidi veidojošie produkti kopējā produktu patēriņā nepārsniegtu 40 procentu īpatsvaru. Lai palīdzētu organismam atveseļoties, uztura sadalījumam vajadzētu būt šādam: 80 procenti sārmainu vidi veidojošo produktu un 20 procenti skābu vidi veidojošo produktu.

Autors Maikls

Komentāri

aizkraukliite:
11.05.07 20:58:00

Piebilde par citronu: tas ir tik ļoti skābs, ka izskalo no kauliem tik daudz minerālu, ka tie pat lielā daudzumā nāk ārā arī ar urīnu. Tāpēc arī veidojies maldīgs priekšstats, ka citrona gala produkti ir sārmaini. (No ārzemju literatūras par svaigēšanu).
maikls:
26.05.07 09:13:54

Visos avotos internetā, kurus esmu skatījis, ir rakstīts, ka cirons pēc sagremošanas ir sārmains, citrons daudzviet pat tiek raksturots kā sārmainākais produkts un labākais līdzeklis cīņai pret pārāk lielu "skābumu". Ja jau citrons būtu tik ļoti skābs, tad ar urīnu tiktu izvadīta skābe - organisms taču nav muļķis un minerālvielas izmantotu skābes neitralizēšani un skābi pēc iespējas ātrāk izvadītu no organisma.
Janchxx:
02.04.11 17:31:48

kaut kā nesakrīt ar citu literatūru..
Phmiracle–DrYoung
The80/10/10Diet-Dr.DouglasGraham
VictoriaBoutenko-12StepstoRawFood
http://www.energiseforlife.com/
http://www.phmiracleliving.com/
L:
22.11.11 17:47:07

Lūdzu, precizējiet, kas ir "veido vidi organismā"? Kurā organisma daļā? Asinīs, audos, gremošanas sistēmā? Vai minētie produkti patstāvīgi veido sārmainu vai skābu vidi "organismā", jeb salikumā ar citiem produktiem? Piemēram, olīveļļu pašu par sevi nedzersi. Tad salikumā ar kādiem produktiem, tā veidos sārmainu vidi?
kranchixx:
04.12.11 17:42:28

No tā saraksta kas man ir, daudzi produkti atšķiras vai ir sarmaini vai skabi...
Skalais:
09.04.12 20:44:47

vai tad cukurs ir loti skaba vide? :O
gaļasēdājs:
15.04.12 10:15:36

Bet kur ir gaļa?

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS