Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/arstnieciskais-uzturs/celiakija/sokolade-un-saldumi/

Šokolāde un saldumi

Ar joda metodi pārbaudīju Laimas piena šokolādi, Fazer melno šokolādi - abos gadījumos uzpilinātais joda piliens /produktu pārbaude ar joda metodi/ bija melns. Lūdzu padalieties pieredzē, kuri saldumi ir lietojami celiakiešiem?
Manai meitai ir 12 gadi, un viņai visa dzīve sastāvēja no saldumiem. Trakākais ir tas, ka aiz neziņas viņai saku, ka nedrīkst neko, bet, viņa pa kluso šķin iekšā. Jā, viņai ļoti negaršo rūgtās šokolādes. 

  • šis ir bēdīgs jautājums. Pārbaudot ar jodu, uz bērna ādas un lasot dažādas interneta lapas nonācu līdz šādam secinājumam, ka droši var dot:
    - Kinder šokolādi (klasisko, kas vienā kastītē vairākas ir).
    - Kinder olas.
    - Fazer lielo šokolādi ar riekstiem, rozīnēm.
    - Haribo lācīšus.
    - lietuviešu, igauņu karameles stiklenes arī īrisus (!!!! JĀPĀRBAUDA AR JODU KATRU REIZI!!!!
    - halvu (jālasa sastāvs un jābauda ar jodu).
    - latviešu konfektes "Gotiņa" (drošības pēc katru reizi pārbaudu ar jodu).
    - vēl pārbaudot secināju, ka nekas slikts nav no "Tik- tak", Minton u.c. sūkājamajām (atkal katru veidu jālasa sastāvs+ jods), kā arī konfektes uz kociņa Craizy POPS (alternatīva Chupa chups- KO NEDRĪKST).
    - kādreiz rakstīja, ka drīkst zefīru, taču es neriskēju vairs dot, jo aizdomīgi iekrāsojas no joda, tieši tāpat nedodu neko no LAIMAS ŠOKOLĀDĒM UN KONFEKTĒM UN KARAMELĒM.
    - saldējumu tieši tāpat - pārbauda lasot sastāvu un ar jodu. Labs ir igauņu saldējums. Latviešu plombīrs dažreiz ir tīrs, bet dažreiz var iekrāsoties no joda.
    - parādījušies Ādažu klasiskie čipsi, kur vienīgās sastāvdaļas - kartupeļi, sāls, eļļa. Ja to var nosaukt par saldumu.
  • Fazer produkti, kuri nesatur glutēnu. Tad nu to meklējot, atradu, ka čupa čups nesatur glutēnu.
  • par Fazer – pērku tieši lielo Fazer šokolādi un neko, it kā OK. Geišu gan nedodu, jo tā satur vafeli, bet tajā mājas lapā bija rakstīts, ka glutēnu satur normas robežās (nu, nez, ja tos gabaliņus var ļoti labi sajust un izgaršot).
  • vēl varēja marmelādi (arī lasīt sastāvu+ pārbaudīt ar jodu) un vēl dodu balto šokolādi ar riekstiem, bez, putoto (arī pārbaudu ar jodu), vēl it kā var dot ļoti labu tumšo šokolādi no dārgā gala (bet nu to pārbaudīt būs grūti, pat neiespējami) piem. RITTER, kas nāk no R - Eiropas un, kur sastāvs ir skaidri atšifrēts un nav minēts, ka var saturēt kviešus.
  • ja garšo aptiekas "šokolāde"- hematogēns, tad lietuviešu (brūns un dzeltens papīrīts ) un krievu (spīdīgs papīrīts ar meitenītes zīmējumu virsū) ir OK. Manai jau ļoti garšo. Veselīgi un garšīgi.

Vai no LAIMAS tiešām neko nevar dot - arī ne luksu un pliko piena šokolādi (ar govi virsū)?

  • nedodu, bet var mēģināt pastrādāt ar jodu, ticēt, ko raksta uz papīrīša (sastāvu), pavērot kā bērns uzvedās. Mana meita ļoti dīvaina palika tieši pēc Laimas šokolādēm un karamelēm. Pie tam, Laima vienīgie (no tiem , ko es esmu pārbaudījusi), kas kaut ko pievieno karamelēm, ka tās ar jodu pārbaudot paliek lillā melnas. Ja pat parastas karameles piesārņo, tad par šokolādi vispār nevar galvot (kakao tomēr ir dārgs produkts - un agrāk piem. Serenādes konfektes bija pilnīgi tīras, bet tagad ar kad pēdējo reizi pirms 1.5 gada pārbaudīju iekrāsojās).

Vai dodiet popkornus, kuri jātaisa mikroviļņu krāsnī?

  • jā, dodu.

Komentāri

anmi:
23.11.07 14:45:02

pasakiet, lūdzu, kas tās par pārbaudēm?
bērnam bija aizdomas par celiakiju, bet izrādījās ka nē!
Ieva:
23.11.07 19:12:07

vai runa par ēdiena pārbaudi ar joda metodi?
anmi:
23.11.07 20:36:23

jā!
ja nav grūti, tagad pati apskatījos, ka ļoti nesaprotami pierakstīju!
Ieva:
23.11.07 22:03:42

Te pat Celiakijas sadaļā ir tēma: Ārstnieciskais uzturs>Celiakija> Joda metode...
anmi:
24.11.07 19:07:19

paldies!
skatīšos!
Inese:
04.12.07 14:01:40

Kurš varētu man pastāstīt : kā tad pārbauda ar jodu?, esmu daudz dzirdējusi, bet reāli kā to dara? Paldies!
Laura:
07.04.08 12:42:17

Nevaru piekrist joda metodei - kad manai meitiņai atklāja celiakiju, pārbaudījām pat uz speciālo maizi - krāsa mainījās. pārsvarā mēs dodam "pārbaudītas" vērtības
bear:
11.12.08 15:09:51

LAIMAS šokolādei sīkiem burtiem pie sastāva tiek uzrakstīts,ka VAR saturēt kviešu daļiņas...tā ka neriskēt labāk...
Liene:
10.02.10 09:12:25

Runājot par saldējumu, es ieteiktu pašām mājās taisīt - traki viegli!!!!! Kopš pirmo reizi pamēģināju, tā vairs neesam pirkuši veikala saldējumu, kuri ir pilni ar krāsvielām un konservantiem. Recepte viegla - nopērkat saldo krējumu, pudercukuru saputojiet stngrā masā un tad pievieno samaltas sasaldētas ogas. To samaisa kopā liek saldētavā! Pēc 6 stundām ņamma gatava!!!!
Artūrs:
22.01.11 16:57:29

Lūdzu pamāciet mani, kā ar joda metodi noteikt glutēnu?
Kati:
23.04.11 19:09:38

Liene, to taču zini, ka pūdercukurs arī jāpārbauda (kādreiz jau pakai virsū rakstīts, ka satur cieti...)?
ieva:
21.09.11 16:13:25

var jau vienkārši kafijasdzirnaviņās samalt cukuru un būs pūdercukurs

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS