Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/arstnieciskais-uzturs/dietologija/ieteicamais-uzturs-culas-slimibas-un-hronisko-gastritu-gadijuma/

Ieteicamais uzturs čūlas slimības un hronisko gastrītu gadījumā

  • Diēta ieteicama cilvēkiem, kuri slimo ar kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu (ja nav akūta stadija), hroniskiem gastrītiem, it īpaši, ja kuņģa sekrēcija normāla vai paaugstināta, kā arī pēc kuņģa operācijas
  • Diētas mērķis — saudzēt kuņģa gļotādu, ierobežot ķīmiskos un mehāniskos kairinātājus. Diētai jāsatur pietiekamā daudzumā pilnvērtīgas olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti, kā arī palielināts daudzums B1 un C vitamīnu. Ēdienus gatavo galvenokārt vārītus vai tvaikotus, kā arī caurberztus, pieberot mazliet sāls.
  • Pasniegtie ēdieni un dzērieni nedrīkst būt ne auksti, ne karsti. Jāēd 5—6 reizes dienā.
  • Ēdienu ķīmiskais sastāvs (vienai dienai):
    • 100—110 g olbaltumvielu,
    • 100—110 g tauku,
    • 400—450 g ogļhidrātu,
    • 8 g vārāmā sāls. 
    • Kaloriju daudzums deva: 3000—3200 kalorijas.

Diētai paredzēti šādi ēdieni un produkti

  • Maize — baltā, iepriekšējās dienas cepuma, baltmaizes sausiņi, smalkmaizītes no parastās mīklas, iepriekšējās dienas cepuma, sauss biskvīts.
  • Pirmie ēdieni — piena zupas ar putraimiem un makaronu izstrādājumiem, kā arī biezeņa zupas no svaigiem dārzeņiem (izņemot kāpostus), augļiem un ogām, putraimu novārījumā gatavotas vistu, gaļas, zivju (zandarta, asara) zupas, ar pienu vai saldo krējumu.
  • Otrie ēdieni — no liesām liellopu, teļa, trušu un putnu gaļas šķirnēm gatavotas tvaikotas kotletes, rulādes, frikadeles, pildītas kotletes, tvaikoti pudiņi un befstrogonovs (no vārītas gaļas); vienu vai divas reizes nedēļā labi izvārīta gaļa gabalos, bez cīpslām un taukiem; labi izvārīta liesa vista bez ādas; vārītas vai tvaikotas liesas zivis gabalos.
  • Tauki — nesālīts sviests, olīvu eļļa.
  • Skābpiena produkti— svaigs kefīrs vai rūgušpiens, krējums, caurberzls biezpiens, suflē, tvaikoti biezpiena pudiņi.
  • Olu ēdieni — mīksti vārītas olas, tvaikotas omletes.
  • Putraimi un makaroni — putraimu, makaronu un nūdeļu ēdieni.
  • Dārzeņi — kartupeļi, burkāni, kabači, bietes, ķirbji, zaļie zirnīši, pākšu pupiņas, ziedu kāposti, kolrābji, topinambūrs, lapu salāti biezeņa veidā, tvaikots suflē, pudiņi, kotletes u. c.
  • Uzkožamie — graudainais kaviārs vai presētais kaviārs ar sviestu (vienu divas reizes nedēļā, 20 g), vārītas gaļas pastēte, gaļas vai zivju frikadeles, vai vārītas zivis gabalos, veģetārā želejā.
  • Saldie ēdieni — vārīti, caurberzti saldo šķirņu augli un ogas, svaigas zemenes, caurberzts kompots, saldu augļu un ogu ķīseļi un želejas, piena un saldā krējuma krēmi un želejas, ievārījums, medus.
  • Dzērieni — vāja tēja, tēja ar pienu vai saldo krējumu, vāja kafija un kakao ar pienu vai saldo krējumu, mežrožu paauglīšu uzlējums, kviešu kliju novārījums ar medu, svaigu augļu, ogu un dārzeņu sulas, atšķaidītas ar ūdeni.
  • Aizliegts: stipra tēja, kafija, kakao; gaļas, zivju, sēņu un stipri dārzeņu buljoni un novārījumi, boršči, kāpostu zupas, rasolņiki, cepti ēdieni; žāvēti produkti; skābēti un sālīti produkti; treknas gaļas un zivju šķirnes; pīles, zosis; vircotas piedevas — pipari, sinepes, mārutki, etiķis, stipri sālīti un skābēti ēdieni; kāposti, spināti, sīpoli, gurķi, sviesta mīkla, pīrāgi, pankūkas, rupjmaize un svaigi izcepta baltmaize.
  • Kategoriski aizliegts: vīns, alkoholiski dzērieni, ļoti auksti ēdieni un dzērieni.

Izmantotā literatūra:  I. Gaņeckis „Diētiskie ēdieni” Izdevniecība Liesma .

Komentāri

Jautnieks:
18.12.11 01:32:45

Vai šķidrumu ieteicams dzert daudz? - vairāk par 2 nepieciešamajiem litriem dienā?

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS