Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/arstnieciskais-uzturs/dietologija/ieteicamais-uzturs-hronisko-gastritu-un-kolitu-gadijuma/

Ieteicamais uzturs hronisko gastrītu un kolītu gadījumā

  • Diēta paredzēta cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskiem gastrītiem un vāju sālsskābes izdali, kā arī ar hroniskām zarnu slimībām — kolītiem. Diētu var izmantot arī slimnieki, kuru gremošanas orgāni strādā neapmierinoši, kā arī pusmūža cilvēki.
  • Diētas mērķis ir veicināt kuņģa un zarnu funkciju normalizēšanu un pastiprināt kuņģa sekrēciju; to sasniedz, ierobežojot mehāniskos kairinātājus un lietojot produktus, kuri pastiprina kuņģa sekretorisko darbību.
  • Diētai pēc sava ķīmiskā sastāva jābūt pilnvērtīgai, ar palielinātu C, B1, B2 un PP vitamīnu daudzumu. Vitamīni jāuzņem galvenokārt ar svaigu dārzeņu un augļu sulām, mežrožu paauglīšu uzlējumu, kviešu kliju novārījumu un ar rauga dzērienu. Ēdieniem un dzērieniem jābūt istabas temperatūrā. Ieteicams ēst 4—5 reizes dienā. Izmaiņas diētā var noteikt tikai ārsts.
  • Ēdienus pasniedz sasmalcinātus (samaļ gaļas mašīnā, smalki sagriež vai izberž caur sietiņu).
  • Ēdienu ķīmiskais sastāvs (vienai dienai):
    • 100—110 g olbaltumvielu,
    • 80—100 g tauku,
    • 400—450 g ogļhidrātu,
    • 15—20 g vārāmā sāls.Kaloriju daudzums devā: 3000— 3200 kalorijas.

Diētā jālieto šādi ēdieni un produkti.

  • Maize — baltā un pelēkā, cieta, baltmaizes izstrādājumi un sausiņi no parastās mīklas.
  • Pirmie ēdieni — gaļas, zivju, sēņu buljoni, stipri dārzeņu novārījumi; caurberzti boršči, skābu kāpostu zupas, rasoļņiki, dārzeņu zupas, kā arī buljoni un zupas ar putraimiem, makaroniem, gaļas frikadelēm, dažādas augļu zupas.
  • Otrie ēdieni — no liesām liellopu gaļas, putnu, teļa un trušu gaļas šķirnēm un liesām zivīm samaltā veidā, sacepti un cepti bez cietas apcepuma garoziņas un bez panešanas (t. i., neapviļājot saberztos sausiņos); cepot gaļu vai zivis, tās var ieziest ar olu. Paretam (divas trīs reizes nedēļā) atļauts ēst ceptu vai vārītu vistu, teļa gaļu, truša gaļu; sautētu vai vārītu gaļu gabalos, kā ari cīsiņus. Liesu sugu zivis ceptas, vārītas vai apceptas.
  • Mērces — gaļas, zivju, tomātu un krējuma.
  • Piedevas — no vārītiem, caurberztiem putraimiem, smalki sagrieztiem dārzeņiem, kā arī kartupeļu, burkānu, ziedu kāpostu, kolrābju, kabaču, ķirbju, rožu kāpostu, baklažānu un biešu biezeņi.
  • Skābpiena produkti — biezpiens, krējums (nav jābūt skābam), kefīrs, rūgušpiens, piens (tikai ēdienā).
  • Olu  ēdieni —olas, omletes u. c., ceptas un tvaikotas.
  • Tauki — sviests, kausētais sviests, augu eļļas.                    .
  • Uzkožamie — kaviārs, izmērcēta, kapāta siļķe, sarīvēts siers, liess šķiņķis, krabji, dārzeņu ikri, doktordesa, pastētes, liellopu gaļas zilcs.
  • Saldie ēdieni — caurberzti kompoti, skābu augļu un ogu ķīseļi un želejas, rūgušpiena krēms, svaigas, caurberztas ogas, cukurs,ievārījums, medus.
  • Dzērieni - tēja, tēja ar citronu, kafija un kakao, vārīti ar ūdeni atšķaidītā pienā (1 : 1), augļu-ogu sulas, kā arī dārzeņu dabiskās sulas vai atšķaidītas uz pusēm ar atdzesētu gaļas buljonu, pa pusglāzei 2—3 reizes dienā.

Aizliegts:

  • asas piedevas — sinepes, etiķis, pipari, ķiploki, sīpoli, mārrutki;
  • svaigi dārzeņi (redīsi, rutki, rāceņi, gurķi, zirņi, pupiņas),
  • svaigi augļi,
  • svaiga rupjmaize, svaigi izcepta baltmaize, pankūkas, pīrāgi, sviesta mīklas izstrādājumi,
  • irdenās biezputras,
  • žāvēta gaļa, cūku un liellopu tauki, trekna gaļa (jēra gaļa, cūkgaļa),
  • putni (zosis, pīles) un treknas zivis,
  • krējums, saldais krējums (tauku procents vairāk par 20), pilnpiens,
  • cietas vārītas olas,
  • saldējums,
  • alkoholiskie dzērieni.

Izmantotā literatūra:  I. Gaņeckis „Diētiskie ēdieni” Izdevniecība Liesma.

Komentāri

Pele:
27.06.11 06:58:33

Kādēļ irdenās biezputras aizliegtas? Griķus arī nevajag lietot?
laine:
10.02.12 09:40:23

Kas tas par murgu??? Hronisks gastrīts un skāba kāpostu zupa!? Reiz slimnīcā bija izstrādāta diēta: uzturā nedrīkst lietot Skābu, ceptu, kā arī smagus ēdienus, piemēram, sēnes. Bet ko šeit lasu - skāba kāpostu zupa un cepta gaļa. Vienīgā frāze, kura nav pierakstīta ir: "uzēdiet un raudiet!!!"

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS