Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/arstnieciskais-uzturs/dietologija/jogurts-palidz-veselibai/

Jogurts palīdz veselībai

  • Jogurts rodas rūgšanas procesā, ko ierosina baktērijas. Tām ir ievērības cienīga ietekme uz dažādu slimību ierosinātājiem.
  • Jogurtā esošās pienskābes baktērijas samazina holesterīna līmeni asinīs, jo tās ir iesaistītas žults skābes rades procesā, taču tad skābpiena produktu patēriņam dienā jāsastāda vismaz 680 mililitrus. Mazākas jogurta devas holesterīna līmeni neietekmē.
  • Jogurtam ir izteikti pozitīva ietekme vīrusu ierosinātas caurejas gadījumā. To apliecina pētījumi, kas veikti ar kontroles grupām – bērni, kas regulāri lieto jogurtu, ar diareju slimo ievērojami retāk nekā bērni, kas jogurtu nelieto regulāri. Ja Tavam bērnam bezpiedevu jogurts īpaši negaršo, varbūt viņam garšos šis jogurta dzēriens:
    • 150 ml dabiska bezpiedevu jogurta
    • 50 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas
    • 3 ĒK šķidra medus
    • 3 ĒK šķīstošā kakao pulvera (var arī iztikt)
    • 500 ml piena
    • Visas sastāvdaļas viegli saputo ar putojamo slotiņu (vai mikseri, bet tad – ļoti īsu brīdi).
  • Maksts sēnīšu slimību Candida vaginitis arī var ārstēt ar jogurta palīdzību (tas gan nenozīmē, ka vajadzētu pašai sev uzstādīt diagnozi un nodarboties ar pašārstēšanos! Marš pie daktera! J). Pēc regulāras jogurta lietošanas gandrīz visām kontrolgrupas sievietēm sūdzības izzuda. Jogurtā esošās dzīvās baktēriju kultūras novērš pārmērīgu kandidas sēnītes savairošanos un līdz ar to samazina pašinficēšanās risku.
  • Pienskābes baktērijas aktivizē imūnsistēmu un tā veicina organisma paša cīņassparu pret vēža šūnām. Vēl pie tam pienskābes baktērijas spēj cīnīties arī ar brīvajiem radikāļiem, kas ir viens no galvenajiem vēzi izraisošajiem faktoriem. Tāpēc arvien vairāk ārstu uzskata, ka dabiskam jogurtam un citiem skābpiena produktiem ir vismaz atbalstoša loma pretvēža profilaksē un pat terapijā.
  • Arvien vairāk cilvēku cieš no piena nepanesamības. Piena nepanesamības galvenais iemesls ir speciāla enzīma – laktāzes iztrūkums zarnu mikroflorā (laktāze ir „atbildīga” par piena cukura sašķelšanu). Šiem cilvēkiem piena lietošana uzturā izraisa gremošanas problēmas, sākot ar vieglāku vai smagāku caureju un beidzot ar kuņģa krampjiem. Tomēr jogurtu un citus fermentētos piena produktus arī šie cilvēki var lietot bez bēdu, neskatoties uz to, ka pat pēc rūgšanas procesa jogurtā ir samērā daudz piena cukura. Iemesls: ar jogurtu uzņemtās pienskābes baktērijas nodrošina gremošanas traktu ar trūkstošo laktāzi.
  • Visveselīgāk būtu uzturā lietot dabisku jogurtu bez saldinātājiem un mākslīgām piedevām. Taču, ja tīrs, dabisks bezpiedevu jogurts negaršo, to var pēc izvēles pats papildināt ar svaigiem, žāvētiem vai saldētiem augļiem, diedzētiem graudiem, izmērcētiem riekstiem, ogām, rīvētu šokolādi, kokosrieksta skaidiņām vai jebko citu, kas liekas piemērots un patīk mūsu garšas kārpiņām.

Raksts sagatavots, izmantojot www.chefkoch.de informāciju

Rakstu sagatavoja Nora

Komentāri

Ausma:
09.05.06 16:26:25

Šeit ir ļoti maz imformācijas, kāpēc nav nekā par jogurta izejvielām, sastāvu, ražošanas procesu u.c.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS