Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/arstnieciskais-uzturs/dietologija/vadlinijas-tievejosiem-kara-zoba-ipasniekiem-ka-padarit-kuku-receptes-liesakas/

Vadlīnijas tievējošiem kārā zoba īpašniekiem: Kā padarīt kūku receptes liesākas

Gandrīz vienmēr kūku receptēs ir liela tauku proporcija (parasti sviesta viedā) un cukurs. Šie ir produkti, kuri padara kūkas debešķīgas un tajā pašā laikā no tiem vajadzētu izvairīties, ja gribas notievēt. Lai nu kā, ir daži veidi, kā samazināt tauku daudzumu un kūku kaloritāti nemaitājot kūkas garšu un nezaudējot tekstūru (struktūru).

Ar ko sākt:

  • Izpētiet taukus, kurus lietojat. Izmēģiniet liesos margarīnus. Vispirms gan pārbaudiet uzrakstus uz iepakojuma, vai margarīns ir derīgs cepšanai.
  • Cepiet biskvītkūkas (proporcijas 1 ola, 1 ēd.k. miltu, 1 ēd.k. cukura vai cepama saldinātāja).
  • Mēģiniet saldās maizes (uz nakti atstāj žāvētos augļus mērcēties tējā vai apelsīnu sulā). Žāvētie augļi maizei/kūkai dos papildus garšu un mitrumu.
  • Siera kūku mīļiem un saldo krēmu mīlētājiem – aizvietojiet mīkstos sierus, krēmus, krējumus ar maztauku - liesākām sieru, krēmu, krējumu versijām. Kūkas pamatu veidojiet no cepumiem ar samazinātu tauku saturu.

Tekstūra (struktūra)

Ja receptē samazina tauku daudzumu, kūka būs sausāka un drupanāka. Lai padarītu kūku mitrāku mēģiniet pievienot kādu no šiem:

  • dažas ēdamkarotes ābolu (vai citas) sulas;
  • sauju vārītu un putriņā saberztu dateļu;
  • ievārījumu;
  • augļus un dārzeņus, piem., rīvētus burkānus vai kabačveidīgos (t.sk. ķirbjus vai kuržetes (izskatās pēc gurķa un kabača krustojuma tumši zaļā krāsā, latvisko nosaukumu nezinu).

Piezīme par cukura aizvietotājiem 

  • cukurs lielos daudzumos arī ir „tukšās” kalorijas
  • Kopumā kūku receptēs cukuru pilnīgi aizvietot nevar. Ar cukura aizvietotājiem ir ļoti jāuzmanās, jo daudzus no tiem nedrīkst termiski apstrādāt (cept). Esot cukura aizvietotājs, kurš saucoties „Splenda”, pagatavots no cukura un kuram esot ļoti zema kaloriju vērtība, bet lietojot šo cukura aizvietotāju, jāņem vērā:
    • nelietot kopā ar citrusaugļu vai šokolādes garšām;
    • cept mazliet īsāku laiku;
    • pievienot mazliet papildus šķidrumu, jo kūst savādāk nekā cukurs.

Papildināšana ar citām garšas niansēm:

Ja cepjot kūku samazināsiet abus – gan tauku daudzumu, gan cukuru, kūka noteikti zaudēs garšu.

  • mēģiniet papildināt recepti ar garšvielām – kanēli, ingveru, vaniļu u.tml.
  • apbrūniniet gan cukuru gan miltus,
  • biskvīta mīklās un siera kūkās labi iederēsies citrusaugļu garša – apelsīni, citroni, laims.
  • citi mitruma aizvietotāji – ābolu sula, dateļu biezenis – kauču dod papildus mitrumu un saldumu, tomēr pilnībā nespēj aizvietot cukuru.

Porciju lielums

Protams, vislabākais veids, kā padarīt kūku liesāku un samazināt kaloriju skaitu tajā ir - ēst mazāk. Vieglāk pateikt nekā izdarīt. Bet sadalot tādu draudu viducim kā kūku porcijās ir mazāka iespēja, ka pārēdīsieties. Tātad:

  • gatavojiet mazākas porcijas. Izmantojiet mazākas cepumu /kēksiņu formītes (formiņas);
  • sadaliet lielo kūku porcijās un pārējo sasaldējiet.Mīļākās receptes pielāgošana un liesināšana ir eksperimentāls process. Sāciet ar tauku daudzuma samazināšanu kūkā. Tad izmēģiniet dažādus saldinātājus. Un tad izmēģiniet citas garšvielas. Ja vajag, mitrinātājus. Ir vērts pūlēties, jo kas zina, iespējams, recepte no eksperimentēšanas taps labāka!


Rakstā izmantota informācija no http://www.weightwatchers.co.uk

Rakstu sagatavoja: Pupsiks Dū

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS