Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/atputai/iedvesmai-no-vecas-pavargramatas/

Iedvesmai no vecas pavārgrāmatas

Šodien tiku pie vecumvecas pavārgrāmatas. Man domāt, ka no 19. gs. beigām, bet precīzi nezinu, jo nav gadaskaitlis minēts un titullapa pazudusi.Padalīšos ar kādu recepti:

  • Ledus krinģeļi. Divi korteļi auksta un salda piena ar 1 korteli noskaidrota sviesta, 1 korteli sasistu pautu, 2 karotēm labu mieļu, drusciņ kardamona, citronas mizu un tik daudz miltu labi stipri jāsajauc, ka gandrīz kā baltas maizes mīkla paliek; nu šī mīkla slapjā salvjetē jāiesien un uz ledus jānoelik, lai uzrūgst; pēc tam mazi krinģeļi, ar cukuru apbērti, jāizstrādā un uz bleķa plātēm jācep, kuŗas papriekšu ar vasku jānosmērē.
  • Krējuma kūkas. Četru pautu dzeltenumus, vienu karoti cukura, korteli skāba krējuma un 4 karotes miltu sajauc labi kopā mālu bļodā; pierīvē vēl bišķi cirona mizu jeb pieliek sēkliņas no cetortdaļas vaniljes stienes un piejauc 4 pautu baltumu putas klāt; nu pārliek vienu plāti ar papīri, kas ar sviestu pārsmērēts, saliek tur krējuma kūku riņķus virsū, piepilda tos ar maisījumu līdz pāri pusei un ne it karstā jeb palēnā krāsnē gatavus sacep. - Viņus servē vairāk pie tējas, kafejas un šokolādes. Bleķa riņķiem vajag arī būt ar sviestu izsmērētiem.
  • Mannas pudīts. Priekš 6 ēdājiem ņem pusotra korteļa jeb pilnu pusstopu piena; - kad tas uzvārīts, tad iemaisa tik daudz mannā putraimu iekšā, ka viņi var diezgan mīksti savārīties. Kad nu tā diezgan mīksti un mēreni biezi savārījušies, tad ņem no uguns nost, piemaisa vajadzīgo cukuru, kādas 3 karotes 4 no sēklām izpucētu rozīņu, tik pat daudz korintu un kādu gabaliņu friša sviesta; vēl piemaisa vienu veselu pautu un 4 pautu dzeltenumus, beidzot 4 pautu baltumu putas; - Maisījumu ieliek tad labi biezi ar sviestu izsmērētā formī un sacep krāsnē priekšējiem līdzīgi gatavu. - Pie servierēšanas uzgāž uz bļodu un ar zaftes jeb krējuma zozti ceļ priekšā.
  • Siltalus. Alu uzvāra un sataisa ar cukuru patīkami saldu. - Uz stopu tāda alus ņem 2 līdz 3 pautus ar puskorteļa skāba krējuma, saklapē tos labi kopā un pielej vāroši karstam alum klāt, bet ir arvien jālaista un jāmaisa, kamēr alus sāk palikt labi tumīgs; tad vēl uz uguns kaitē un, kad tumīgs palicis, tūlīt brūķē. - Viņam var arī mazāk pautu klāt ņemt jeb viņu var arī plānāku sataisīt.
  • Mandeļu piens. Mandeļu piens ir veselīgs, atspirdzinādams dzēriens un visvairāk slimiem kā atspēcinājums un atspirdzinājums vēlējams. - No 5 līdz 6 miezerī it smalki sagrūztām mandelēm iznāk viena alus glāze mandeļpiena; - tā tad no pāri sausjām mērena ūdeņa karafa. It biezam viņam nevajag būt, - kad viņš tā izskatās, kā ne it treknis govu piens, tad ir labs. Tās mandeles ūdenī uz uguns tik ilgi silda, kamēr viņām miziņa atlec nost, - tad karsto ūdeni nolej, aukstu uzlej, viņas no miziņām izloba un skaidrā ūdenī saliek, no tā tad miezerī, arvien par pilienam auksta ūdeņa pielejot, it smalki sagrūž un ar frišu aukstu ūdeni pašķidrina. Balto ūdeni nu caur smalku zaru sietu jeb šķidrāku linu drānu kādā traukā nokāš, biezumus vēl smalkāki sagrūž, atkal ar ūdeni pārlej un balto pienu pirmajam klāt piekāš; - tā viņu tad budelē salej un pie brūķēšanas, kad grib, ar bišķi cukura sataisa. Pieminējums. Šis mandeļpiens ir taisāms no saldām mandelēm, bet ir arī kāda rūkta mandele klāti pieņemama. Kad miezera nav pie rokas, tad ir mandeles uz smalko rīvi it smalki sarīvējamas un tad mālu bļodiņā ar koka karoti, ar vajadzīgu ūdeni vēl saberžamas.

Iesūtīja Hlo -Cāļa Virtuves forums 2008

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS