Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/bernu-edinasana/berna-piebarosana-4-5-menesos/

Bērna piebarošana 4-5 mēnešos

Ēdienu receptes tiem bērniem, kuri tiek noņemti no krūts un kuri ēd krūti (vecums 4-5 mēneši). Zemāk aprakstītie ēdieni, ir tā saucamie pirmie jeb  “cietie” ēdieni, kurus var dot zīdaiņiem. Ēdieni paredzēti tam, lai zīdainis varētu pamēģināt “īsto” ēdienu un uzzinātu, ka uz pasaules nepastāv tikai māmiņas piens.  Ēdiens, kas tiks pagatavots no šīm receptēm, nodrošinās bērnam ēdienkartes dažādību pirmajās 2 nedēļās, kad noņem no krūts. Atcerieties, ka jūs ieekonomēsiet daudz laika un spēkus, ja pagatavosiet nedaudz vairāk un sasaldēsiet to pa nelielām porcijām saldētavā. Pēc nepieciešamības atsaldējiet 1-2 porcijas.

Ēdieni, kurus mēģina pirmajās divās nedēļās

Bērnam piedāvājiet ļoti minimālas porcijas, no sākuma pat tik daudz cik var paņemt ar pirksta galu, tad jau uz plastmasas karotītes paša galiņa.

Bērnu rīsi

Vārītus rīsus izberž caur smalku sietu un sajauc ar nelielu daudzumu piena maisījuma vai krūts piena. Var nopirkt jau gatavu rīsu maisījumu veikalā, bet pievērs uzmanību etiķetei, kur tiek rakstīts sastāvs, jo daži ražotāji pievieno cukuru un aromatizatorus, kas var bērnam “nosist” visu garšu uz nesaldinātu ēdienu. Rīsu maisījumu pagatavo pēc klāt pievienotās pagatavošanas instrukcijas vai atjauciet ar krūts pienu un uzreiz arī izmanto.

 

Augļu-rīsu putra

Gatavo tāpat kā iepriekšējā receptē “Bērnu rīsi”, tikai krūts piena vietā pievieno nedaudz ābolu vai bumbieru novārījuma ūdeni, kur tie vārījušies (skatīt recepti “Ābolu biezenis” vai “Bumbieru biezenis”). Vai pievieno nedaudz ābolu vai bumbieru biezeni.

Šī augļu putra bērnam būs liels piedzīvojums, jo atvērs priekšstatu par augļu aromātu un garšu.

 

Bumbieru biezenis

1.        Gatavu bumbieri nomazgā, nomizo, izgriež serdi. Sagriež plānās šķēlītēs, liek verdošā ūdenī ( dažas karotes, atkarīgs cik liels bumbieris) un vāra uz mazas uguns, mazā traukā, līdz bumbieris kļūst mīksts.

2.        Bumbiera šķēlītes izņem ar putu karoti.

3.        Novārījuma ūdeni vāra, līdz paliek burtiski 1 ēdamkarote novārījuma.

4.        Bumbiera šķēlītes samīca šai novārījumā.

 

 Bumbieri

Nav nepieciešamība pirkt gatavus bumbierus. Var nopirkt smukus augļus, bet galvenais, jāskatās lai nav tumšu pleķu, bojājumu. Bumbierus, tad mājās liek gatavināties, vēsā, vēdināmā vietā. Lai noteiktu vai tie ir nogatavojušies, uzspied uz tās vietas kur atrodas augļa zieda vieta un, ja piespiežot, tā ir nedaudz mīksta-bumbieris gatavs. Priekšrocība mājās nogatavinātam bumbierim ir tāda, ka jūs paši varat noteikt, kad tas ir gatavs. Ja pērciet bumbierus vasaras periodā, izvēlatie sbumbierus ar sarkanu mizu, tie ir īpaši garšīgi.

 

 Ābolu biezenis

1.        Izvēlies saldu deserta ābolu šķirnes. Pārliecinies, ka ābols ir nogatavojies (ja ābola sēklas nav brūnas, tad ābols nav gatavs un neder mazuļa ēdiena gatavošanai).

2.        Ābolu nomizo, izgriež serdi un sagriez plānās šķēlītēs.

3.        Vāra uz mazas uguns, kopā ar pāris ēdamkarotēm ūdens, līdz ābols gandrīz izšķīst.

4.        Ābola šķēlītes izņem ar putu karoti.

5.        Novārījuma ūdeni vāra, līdz paliek burtiski 1 ēdamkarote novārījuma.

6.        Ābola šķēlītes samīca šai novārījumā.

 

 Burkānu biezenis

Bumbieru biezenis iznāk spilgti oranži-sarkanā krāsā un vienmēr mazuļiem rada lielu interesi.

1.        Nelielu burkānu nomizo un sagriež plānās ripiņās. Liek verdošā ūdenī, uzliek vāku un uz mazas uguns sautē līdz mīksts, tad šķēlītes izņem.

2.        Novārījuma ūdeni turpina strauji karsēt līdz paliek 1 ēdamkarote novārījuma. Novārijumam pievieno burkānu šķēlītes un samīca kopā.

 

 Saldie piena biezeņi

Sajauc augstāk minētos biezeņus (jebkuru vienu no tiem) ar pienu. Šādā veidā jūs varat iepazīstināt bērnu ar aromātiskjiem augļiem, tieši sajaucot pienu ar biezeņiem.

Lai biezenis būtu biezāks izmanto mazāku daudzumu šķidruma vai pievieno bērnu rīsus.

 

Bērnu kartupeļi mundierī

Kad jūs gatavojat visai ģimenei kartupeļus mundierī, tad samīciet 1 tējkaroti kartupeļu ar piena maisījumu vai krūts pienu, līdz veidojas viendabīga, krēmveidīga masa.

 

Turpmākajās 2 nedēļās dažādojiet biezeņu asortimentu

Pakāpeniski iepazīstiniet mazuli ar jauniem biezeņu veidiem. Lai bērns neniķotos un neatteiktos no jaunā ēdiena, piedāvājiet, ne vairāk, kā vienu, jauna biezeņa veidu dienā un nevairāk, kā trīs jaunus biezeņa veidus nedēļā.

 

Banāni

Banāni skaitās gatavi, kad to miza ir pārklāta ar brūniem punktiņiem. Dodiet mazulim tikai ļoti gatavus banānus, jo viņi ir daudz saldāki un vieglāk apgūstami.

Nelielu daudzuma banāna samīciet ar dakšiņu, līdz tā kļūs viendabīga un nedaudz šķidra. Otrs variants ar karoti velciet pa banānu, lai veidojas tāda putriņa un lai nav gabaliņu.

 

Rīsu biezenis ar banāniem

Sagatavo “Banānu biezeni” un sajauc ar “Bērnu rīsiem”(skat.augstāk).

 

 Papaija

Tas protams ir dārgs prieks, bet papaija ir lielisks produkts mazulim. Šim auglim piemīt mīksta struktūra; lieliska, patīkama garša; spilgta krāsa un satur vērtīgas, barojošas vielas. Lai papaiju dotu bērniem līdz 6 mēnešiem, to vajag nedaudz novārīt.

1.        Nogatavojušos augli pārgriež uz pusēm, ar karotīti izņem rozā mīkstumu. Mīkstumu attīra no melnajām sēkliņām.

2.        Mīkstumu sagriež nelielso gabaliņos un vāra ~ 5 minūtes. Pagatavo biezeni.

 

Dārzeņi no ģimenes pusdienu galda

Pats vieglākais veids pagatavot dārzeņus mazulim ir gatavot biezeņus no tiem dārzeņiem, kurus jūs gatavojiet visai ģimenei. Bet:

  • Noņemiet daļu dārzeņu, kas domāts mazulim, pirms tā, kad pievienojiet dāzreņiem garšvielas, sāli;
  • Sagrieziet dārzeņus vēl mazākos  gabaliņos, kā griezāt līdz šim. Jo tad tie pagatavosies daudz ātrāk un iegūs daudz svaigāku garšu;
  • Gatavojot zaļos dārzeņus  pārliecinieties vai tie tiešām ir gatavi.

 

Kā gatavot biezeņus

Lai pagatavotu biezeņus var appieties arī bez speciāliem palīgrīkiem-blenderis,mikseris… Zemāk daži padomi:

  •    Izmantojiet dakšiņu, lai pagatavoti biezeni no mīkstiem produktiem, piemēram kartupeļiem, banāniem;
  •   Izmantojiet sietu un lielu karoti, bet lai sasmalcinātu lielu daudzumu-izmantojiet stampiņu;
  •   Lai pagatavotu nelielu daudzumu biezeņa ir ērti izmantot mikseri, kuru griež ar roku;

 

Brokoļu biezenis

1.        Brokoli sadala pa rozetēm. Lielos kātuis sagriež mazos gabaliņos.

2.        Vāra uz tvaika vai verdošā ūdenī līdz gatavs. Broklis ir gatavs, ja nazis viegli ieslīd mīkstumā.

3.        Pagatavo biezeni, pievieno nedaudz novārījuma ūdeni.

 

Ziedkāpostu biezenis

Gatavo tāpat kā “Brokoļu biezeni.”

 

Ziedkāpostu un brokoļu biezenis

Gatavo kopā brokoļa un ziedkāposta rozetes (50\50), kā receptē “Brokoļu biezenis”.

 

Bērnu piens

Šajās receptēs “Bērnu piens” nozīmē vai krūts pienu, vai piena maisījumu. Līdz 6 mēnešiem citu pienu bērnam dot nav ieteicams.

 

Brokoļu un kartupeļu biezenis ar pienu

1.        Mazu kartupeli nomizo, izgriež melnumus un citus bojājumus, ja tie ir. Sagriež mazos gabaliņos un vāra mazā traukā ar uzliktu vāku.

2.        Pāris brokoļa rozetes izvāra, kā receptē “Brokoļa biezenis”. Samīca kopā ar kartupeli. Pievieno tik daudz bērna piena, cik nepieciešams, lai iznāktu maigs biezenis, kuru varēs ēst mazulis.

Cits veids: brokoļa vietā var izmantot ziedkāpostu.

 

Pasternaka biezenis

1 maza pasternaka sakne

maza šķipsna kanēļa

1.        Pasternaka sakni nomizo, nogriež visu lieko un sagrieš plānās šķēlītēs.

2.        Vāra mazā traukā ar aizvērtu vāku, uz mazas uguns.  Līdz šķēlīšu viducīši kļūs mīksti.

3.        Novārījuma ūdeni nolej. No katras šķēlītes izņemiet viducīti un to , kas apkārtm, atstājiet. No viducīšiem pagatavojiet biezeni, ja nepieciešams pieveino novārījuma ūdeni un pārkaisa ar kanēli.

 

Sakņu biezenis

1 vidējs kartupelis

2 gabaliņi vidēja pasternaka

2 burkāni

1.        Saknes nomazgā un notīra. Kartupeļi sagriež gabaliņos, burkānus un pasternaku plānās ripiņās, visu liek katlā, verdošā ūdenī. Ūdenim saknes ir jānosedz pilnībā.

2.        Uzliek vāku un vāra līdz gatavs.

3.        Saknes izņem. Pagatavo biezeni, pievieno 2-3 tējkarotes novārījuma ūdeni. Ja pēc paēšanas, biezenis paliek pāri, to sasaldē pa nelielām porcijām.

 

Variants: pirms ēdienreizes pievieno nedaudz bērna piena, bet tikai pirms pašas ēšanas.

 

Dzēriens

Vienmēr atstājiet ūdeni, kurā esat vārījuši dārzeņus bērnam. Turiet to ledusskapī un izmantojiet, lai pagatavotu dārzeņus nākamajā dienā, tas piedod tiem papildus aromātu. Dārzeņi vārīšanās procesā izdala daudz vērtīgu vielu un būtu žēl liet laukā, tik bagātu viatmīnu devu.

Tāpat arī dārzeņu novārījumu var izmantot, nepieciešamības gadījumā atšķaidot ar ūdeni, lai iedotu bērnam vērtīgu un garšīgu dzērienu. Novārījumu uzvāra un pasniedz bērnam siltu, bet ne karstu, vai aukstu.

Komentāri

laurakaz:
16.11.05 21:19:09

Gribeeju piebilst, ka taisot aabolu, bumbieru vai jebkuru citu auglu vai daarzenu biezeni, tos vaariishanai vajadzeetu sagriezt peec iespeejas LIELAAKOS, nevis mazaakos gabalinos, jo lielaakos gabalos labaak saglabaajas veertiigaas vielas.
Diana:
29.11.06 17:22:05

Kaapeec mazulis 4-5 meeneshu vecuma butu jaanonjem no kruuts?
kristīne:
19.03.07 11:33:00

Nav jau jānoņem no krūts, vienkarši šajā vecumā bērnu var sākt piebarot ar dažādiem biezenīšiem, bet pamatbarība joprojām paliek mātes piens.
Manam mazulītim nupat kā palika četri mēnesīši un mēs sākam domāt par biezenīšiem. Man nepatīk veikalā pirktie, bet gan pašas gatavotie, tāpēc šeit es smēlos daudz labu ideju... :) Paldies!!!
Inga:
07.04.07 21:30:16

Mums būs 6 mēneši un tikko esam sākušas ēst arī citus ēdienus bez mammas piena. Paldies par idejām :)
Rita:
05.05.07 11:31:58

Vais rīci necietēs mazajam vēderiņu?
Ludmila:
28.09.07 16:39:53

Liels paldies par shiim recepteem,ilgi mekleeju kaa lai pagatavo dazaadus darzenus mazulim!
ivetunchiks:
22.08.08 14:25:39

Es vāru dārzeņus ar mizām.Burkānus vārot,-pievienoju pāris pilītes olīveļļas,tas saglabā vitamīnus un ļauj labāk uzsūkties.
aaa:
29.11.08 19:27:23

www.pampers.kv vispār iesaka, manuprāt, ačgārni - nedot mazajam brokoļus, bet sākt piebarot ar zirņiem, pupiņām.//Tā kā dzeltenie dārzeņi, tādi kā ķirbis vai burkāns, ir saldāki par zaļajiem, būs labāk, ja mazulim sākumā piedāvāsiet zirnīšus vai pupiņas//
Mammuciitis:
18.05.09 16:12:30

Paldies par idejām! Mums ir 5 mēneši.. un jau no 4 mēnešu vecuma mēs ēdam reizi dienā banāniņu, kartupelīti vai burkāniņu un pa virsu uzēdam maisījumu vai manu pieninju..
ega:
11.06.09 21:08:10

Mums tulit bus 5 menesisi un sakam domat par piebarosanu.Paldie par receptitem
July:
19.09.09 14:16:32

Liels paldies par receptem =)
Svetlana!!!:
28.11.09 13:55:59

Liels paldies!!!beidzot atradu receptes mazulim.loti nodereja.mums bus 6 menesi,edam ar lielo apetiti.
mia:
09.01.10 23:31:01

Nedomaju ka butu prata darbs 4-5 men. vecam mazulim grust zirnus.manam bumbulim ir 7 men. un vel joprojam puncis pusas no aboliem,tos nevaram namat nekada veida.
es:
05.04.10 16:18:43

es domāju ka ir muļķīgi mazam bērnam dot ābolus, zirņus, pupiņas, no tiem tak bērnam ir grūti, jo tie ir smagi ēdieni, no viņiem tak pūtīsie mazie puncīši..tad jau labāk iedot kādu burkāniņu ar kartupeli kopā, bet daudz mazam nevajag dot, jo mazie puncīši vēl nav pieraduši pie tāda ēdiena..
prieks!:
08.09.10 10:28:57

Paldies, tiesaam par noderiigo informaaciju!Mums tuliit jau buus 5 menesi un jau otro dieninju edam pusdienaas banaanu(nogarsojam), domaajam kerties piee kka nedaudz nopietnaaka - kartupeliisha:)
sacha:
12.10.10 09:54:04

Paldies par labajiem padomiem. Mums tūliņ būs 5 mēneši. Jau otro nedēļu ēdam kartupelīti, kabacīti.
inga 2:
15.02.11 17:48:08

mums būs 6 mēneši,bet kas ir rakstīts tas ir galīgi garām,jo es no tā visa esu devusi,bebim pūšas vēders banāns dara cietu kaku,mēs ēdam burkānu kartupeli rīsu putru auzu pārslu putru,un vairāk neko nu un peina maisijumu jo diemžēl man pieniņš pazuda
rrr:
22.02.11 13:10:00

Pilnīgs vājprāts dot bērnam pa nakti kefīru ar cukuru!Tā var ātri vien bērnam sabojāt zobus!!!
mamma:
16.03.11 14:57:38

mums deelins ir loti eedeliigs,par cik man nebija vairs sava piena 3.meen.,baroju ar maisiijumu,tacu vinam ar to nepietika un 3.meen devaam jau banaanu ar auzu tumi,3,5 meen eeda jau biezpienu,tacu maasai paslaik ir 4 meen un grib tikai maisiijumu,nekaadu piebarojumu negrib,taakaa mammai pasai jaaskataas peec sava beernina un ja vins labpraat eed un nav nekaadu probleemu ar punci,kapeec ne?
liene:
10.11.11 18:14:28

bet cik liela porcija jadod....zinu ka ie 30grami...bet cik daudz tas ir 2-3tejkarotes???
lidotaaja:
23.11.11 18:31:12

Liene- 1 t.k. ir 5g.
cokolinš:
30.01.12 16:23:07

visam piekritu,katrs bērns ir savadāks,lidz ar to katram ir sava pieeja.B et cik reizes diena ir jaedina?
eedam:
19.04.12 21:04:09

Man meitiņai tulīt pieci mēneši.
Pati diemžēl barot nevarēju.
Tagad taisu viņai biezenīti - vāru ķirbi zagrieztu gabaliņos, tad pievinoju nedaudz mannā, vāru līdz gatavs.
Kad nedaudz silts, piegriežu banānu ripiņas, tad sablenderēju - ēd ļoti labi, garšo :)
Jusma:
23.05.12 23:46:10

Starp citu, viena mamma man ieteica kartupeli nomizot un tad kadu stundu paturēt ūdenī (pēc tam ūdeni nolej, kartupeļus noskalo un vāra citā ūdenī), lai izdalās ciete, tad mazāk cietina punci, ja nu gadījumā ir tāda problēma
seta:
31.05.12 18:11:02

Manam mazulim ir 4.men.edam katru dienu pustdienas bananu,vinam looti garso,vakara edam kaa kuro reizi,kartupeli ar burkanu,tad sad un tad biezenus kuros ir spinati,pukkaposts,kirbitis.
Baiba:
08.04.13 21:42:15

Man mazajai 8mēneši un 10 dienas sākam piebarot :)

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS