Bērzu sulas

- Svaigas bērzu sulas lielāka vērtība ir minerālvielas. Tajā mīt ari vitamīni, tiesa, to nav tik daudz, kā minerālvielu. Nelielas devas ir arī citas bioloģiski aktīvas vielas: fermenti, fitoncīdi, ēteriskās eļļas, fitohormoni u.c. Visas vērtīgās vielas bērzu sula gan ir mazā koncentrācijā, toties šo mēs spējam izdzert daudz lielākos daudzumos nekā jebkuru citu sulu.
- Svaigi tecinātai sulai nekādas īpašas garšas nav, tā ir gandrīz kā ūdens, tikai mazliet saldāka. Dienā izdzerot puslitru, litru vai pat vairāk, šī salīdzinoši neliela vērtīgo vielu koncentrācija izvēršas jau vērā ņemamā apjomā.
- Visu garo ziemu cilvēks parasti ir ēdis daudz koncentrētu produktu, kas ir sagatavoti uzglabāšanai sālot, skābējot vai marinējot. Tāpēc pavasarī organismā ir uzkrājies pārāk daudz vielmaiņas starpproduktu (tautā sauktu par šlagvielām). No tiem jātiek vaļā. Bērzu sulai piemīt diurētiskas īpašības - tā lieliski skalo organismu. Ja šajās nedēļās, kamēr iespējams baudīt svaigu bērzu sulu, to dzersi ik dienu, tas noteikti nāks par labu visam tava organisma sistēmām - izvadsistēmai, locītavām, balsta un kustību aparātam u.c. Bērzu sula ir kā slota - ar tās palīdzību var veikt lielo pavasara tīrīšanu organismā. Tā kā bērzu sulā ir daudz organismam tik vajadzīga mikroelementa kālija, tā ir īpaši ieteicama sirds un asinsvadu slimniekiem: pietiekams kālija daudzums organismā un tā pārsvars pār nātriju veicina sirdsdarbību un šūnu normālu funkcionēšanu.
- Protams, ideāli būtu katru dienu izdzert vismaz puslitru vai litru bērzu sulas, tātad šīs dažas nedēļas gadā - ūdens vietā baudīt tikko tecinātu bērzu sulu. Ja vēlies, vari dzert arī divus vai pat trīs litrus: šo sulu par daudz iedzert nav iespējams, tāpat kā labu ūdeni. Galvenais ir regularitāte - svarīgi ir svaigu bērzu sulu dzert katru dienu, nevis, teiksim, vienā dienā trīs litrus un pēc tam trīs dienas nemaz.
- Sulu laikā bērzu sulu var izmantot arī kafijas, tējas un pat zupas vārīšanai. Gatavojot, piemēram, biešu auksto zupu, lieliski noderēs arī viegli ieskābusi bērzu sula. Tiesa, vārot sula zaudēs daļu no savām vērtīgajām īpašībām.
Līdzīgi raksti:
Komentāri
Mans komentārs: