Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/dzerieni/berzu-sulas/

Bērzu sulas

  • Svaigas bērzu sulas lielāka vērtība ir minerālvielas. Tajā mīt ari vitamīni, tiesa, to nav tik daudz, kā minerālvielu. Nelielas devas ir arī citas bioloģiski aktīvas vielas: fermenti, fitoncīdi, ēteriskās eļļas, fitohormoni u.c. Visas vērtīgās vielas bērzu sula gan ir mazā koncentrācijā, toties šo mēs spējam izdzert daudz lielākos daudzumos nekā jebkuru citu sulu.
  • Svaigi tecinātai sulai nekādas īpašas garšas nav, tā ir gandrīz kā ūdens, tikai mazliet saldāka. Dienā izdzerot puslitru, litru vai pat vairāk, šī salīdzinoši neliela vērtīgo vielu koncentrācija izvēršas jau vērā ņemamā apjomā.
  • Visu garo ziemu cilvēks parasti ir ēdis daudz koncentrētu produktu, kas ir sagatavoti uzglabāšanai sālot, skābējot vai marinējot. Tāpēc pavasarī organismā ir uzkrājies pārāk daudz vielmaiņas starpproduktu (tautā sauktu par šlagvielām). No tiem jātiek vaļā. Bērzu sulai piemīt diurētiskas īpašības - tā lieliski skalo organismu. Ja šajās nedēļās, kamēr iespējams baudīt svaigu bērzu sulu, to dzersi ik dienu, tas noteikti nāks par labu visam tava organisma sistēmām - izvadsistēmai, locītavām, balsta un kustību aparātam u.c. Bērzu sula ir kā slota - ar tās palīdzību var veikt lielo pavasara tīrīšanu organismā. Tā kā bērzu sulā ir daudz organismam tik vajadzīga mikroelementa kālija, tā ir īpaši ieteicama sirds un asinsvadu slimniekiem: pietiekams kālija daudzums organismā un tā pārsvars pār nātriju veicina sirdsdarbību un šūnu normālu funkcionēšanu.
  • Protams, ideāli būtu katru dienu izdzert vismaz puslitru vai litru bērzu sulas, tātad šīs dažas nedēļas gadā - ūdens vietā baudīt tikko tecinātu bērzu sulu. Ja vēlies, vari dzert arī divus vai pat trīs litrus: šo sulu par daudz iedzert nav iespējams, tāpat kā labu ūdeni. Galvenais ir regularitāte - svarīgi ir svaigu bērzu sulu dzert katru dienu, nevis, teiksim, vienā dienā trīs litrus un pēc tam trīs dienas nemaz.
  • Sulu laikā bērzu sulu var izmantot arī kafijas, tējas un pat zupas vārīšanai. Gatavojot, piemēram, biešu auksto zupu, lieliski noderēs arī viegli ieskābusi bērzu sula. Tiesa, vārot sula zaudēs daļu no savām vērtīgajām īpašībām.

Līdzīgi raksti:

Komentāri

Suņuks:
30.03.06 12:23:05

Šitādai kanniņai ( bildē ) baigi tecēs garām ; ))).
Lora:
30.03.06 14:38:52

Netek gan;) tur ir vēl maiksts, starp tecināmo un pudeli:) Tikai bildē nevar redzēt;)
NeFrau:
30.03.06 14:55:39

kur lai pilseetnieks dabuu sulinju...:((( pagaajusogad tirguu nopeerkamaa nekad nebija svaiga un pildiita jau reiz izlietotaas plastmasas pudelees :(
makarons:
30.03.06 14:56:10

es katru gadu dikti gaidu kad varēs sadzerties ņamīgās suliņas
makarons:
30.03.06 14:59:11

NeFrau-njā tev tasnība ka pilsētā mums ar to suliņu tā ir kā ir,bet labi ka ir radi ārpus rīgas
makarons:
30.03.06 14:59:30

es katru gadu dikti gaidu kad varēs sadzerties ņamīgās suliņas
mezha pele:
04.04.06 12:34:09

NeFrau- mēs katru gadu tecinam lielos daudzumos, un tepat Cālī man ir daudz klientu:) Par svaigumu nekad nav bijušas sūdzības, jo visa manta uzreiz tiek "izķerta", nav laika nostāvēties. Bet pudelēs gan pildu jau vienreiz lietotās, jo ja men vēl jāpērk jauni trauki, tad liela ņemšanās sanāk. Vari jau atvest savas jaunās pudeles un saliešu, ja gribi;) Šogad gan vēl neesam sākuši tecināt, mūspusē pavasaris vienmēr aizkavējas, bet brīvdienās jau būs jāpadomā!
Marita Bozs:
10.05.07 21:57:13

Ludzu piedavat, velos iegadaties berzu sulas.
Jānis:
15.05.07 13:54:23

Man ļoti patika šī informācija
ritvars:
15.05.07 13:56:09

maz informācijas
laima:
30.05.08 11:02:34

mēs bērzu sulas ieskābējam un tad dzeram
Pele-An:
06.04.09 20:41:47

Mēs ar tecinatm un uz Rīgu kad atvedam katreiz mēģinam izdzert kamēr svaigas,bet arī ir ko ieskābēt,bet tas jau uz sulu beigām,kad galīgi ir atdzērušies!:)Njā un at slinkākajiem radiņiem,vai tiem kuri netiek ar var padalīties un sanāk visiem! :)

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS