Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/dzerieni/ka-gatavot-teju/

Kā gatavot tēju?

Taisu pēc metodes - ieliek zaļo tēju tējas sietiņā un aplej krūzītē ar gandrīz vārošu ūdeni (puskrūzītes). Ļauj 1 minūti ievilkties un tad pielej atlikušo ūdens daudzumu un patur vēl 2 minūtes un tad dzer. Kaut kur lasīju, ka tā jātaisa zaļo tēju. Zināms tas, ka, ja tur ilgāk - tā ir praktiski nelietojama, baisi negaršīga. Bet vispār - kā pareizi pagatavo tējas?

  • Par zaļo tēju - ja nemaldos, tieši nedrīkst apliet ar uzreiz vārošo ūdeni. Kad tas uzvārījies, lai pastāv 2 minūtes un tad tikai liet virsū. Nu, es leju mazā tējkanniņā, ļauju 2 minūtes ievilkties un krūzītēs iekšā (pusi novārījuma, pusi vārīta ūdens).
  • Reiz man Apsarā apstāstīja, ka zaļo tēju nav ilgi jātur ievilkties. Biju iebridusi karstā vasaras dienā, kad vēl kuģoju kā grūtniece. Man piedāvāja zaļo tēju, no kuras centos atrunāties, jo negaršo - pārāk stipra liekās un specifiska. Nu tad pārdevēja teica, ka ievilkties jāļauj daudz īsāku laiku - pietiek reizēm arī ar ½ minūti. A pati ievilkšanās - tā kā aprakstīja augstāk - drusku atpūtināts karstais ūdens, kuru uzlēja siltā kanniņā uz sietiņā iebērtas tējas un garšoja tā tēja lieliski! Un karstums atkāpās.
  • Melnā tēja – tējas vārāmajā kanniņā, kuru var likt uz uguns, ielej verdošu ūdeni, apslaka kanniņu, lai paliek karsta. Ieber tēju, aplej ar verdošu ūdeni un liek uz mazas uguns vārīties. Galvenais neaizmirst vāciņu uzlikt. Kad tēja paceļas, kanniņu noņem no uguns, ietin dvielī un ļauj pāris minūtes ievilkties.
  • Zaļai tējai esot jāuzlej uzvārīts, atdzesēts līdz 70 grādiem ūdens. Jāvelkas ilgi nav 5 - 7 minūtes. Un zaļai tējai var taisīt pat 3 uzlējumus. Tāpat lietotos biezumus varot likt zupās, mērcēs, salātos. Tā dara mans vīriešveidīgais tējas fans.
  • Vēl kāda nianse! Kad nu jūs no tējkannas pirmoreizi tīrā stikla krūzē tēju ielejat - nu tā, nedaudz, līdz pusei, tad jāpaceļ tējkannas vāciņš un tā puskrūze jāatlej atpakaļ, un liešanas brīdī skaļi jāsauc (ar izteiksmi) - 'Hai Turmā'! Tad var vāciņu uzlikt atpakaļ un mierīgi liet tēju atkal krūzē un dzert. Tikai šādi izrīkojoties, tēja būs pa īstam laba un spējīga uzlabot karmu.
  • Reiz mājās viesojās viens ķīnietis. Līdzi bija atnesis arī paciņu zaļās tējas (kā ciemakukuli). Tējkannas speciālas mums nebija, jo dzīvojām tad viesnīcā, tādēļ tēju taisīju krūzē. Nezināju, cik daudz īsti tās lapas jāber uz vienu krūzi (biju domājusi apmēram tējkaroti vai nedaudz mazāk) un jautāju ķīnietim - cik? Viņš paņēma no paciņas trīs mazas lapiņas, ielika savā krūzē un lika tās apliet ar karsto ūdeni. Likās, ka viņš dzer pliku ūdeni, bet viņš nesūdzējās.

Līzīgi raksti:

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS