Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/dzerieni/karstvins/

Karstvīns

Kad ārā ir auksts un gribas kaut ko siltu, iemalkojiet glāzi karstvīna, kas patīkami sasilda un palīdz izsargāties no saaukstēšanās. Karstvīns ne tikai silda, bet arī rada laimes izjūtu. Saka, ka to izraisot karstvīnā izmantotās garšvielas. „Zinātnieki atklājuši, ka saldumu, īpaši piparkūku, ēšana, tāpat kā pastaiga saulainā dienā, liek izdalīties laimes hormoniem.

Tāpat arī malkojot karstvīnu, tas ievij Jūs ļoti dažādu garšu pasaulē, kas ar katru malku rada savādākas izjūtas. Vainīgas esot tipiskās garšvielas: kanēlis, krustnagliņas, ingvers, muskatrieksts, kardamons un safrāns. Ēteriskās eļļas iedarbojas pacilājoši, silda un nomierina.

Karstvīns ir tā saucamais garā malka dzēriens (long drink), kuru parasti bauda no groka vai tējas glāzēm; var izmantot arī nelielas krūzītes.

Dzērienu nevajadzētu karsēt līdz vārīšanās temperatūrai, citādi alkohols iztvaikos un dzērienam zudīs garša. Optimālā temperatūra būtu ap 60 grādiem, otrs ieteikums – dzērienu sildīt lēnām.

Ja neizvēlaties gatavo karstvīnus, meklējiet augļu vīnus, kuros ir 11–13% alkohola. Karstvīnam piemēroti gan tradicionālie sarkanvīni, bet var izmantot baltvīnu. Mājās gatavotajam tiek pievienots kanēlis, citrona miziņa, apelsīna miziņa, muskatrieksts un krustnagliņas. Dzērienu var saldināt ar medu..

Bezalkoholisko karstvīnu bērniem var gatavot no upeņu sulas vai veikalā nopērkamās karstās sulas, klāt liekot tādas pašas garšvielas kā īstajam karstvīnam.

Padomi

  • Karstvīna gatavošanai vajag lielu katlu, koka karoti maisīšanai un kausiņu dzēriena saliešanai krūzītēs. Var noderēt arī maza rīvīte, piemēram, muskatrieksta, mandeļu vai riekstu sarīvēšanai, ass nazis un sietiņš noliešanai.
  • Karstvīnu pasniedz caurspīdīgās stikla krūzītēs uz kājiņas (īru kafijas vai karstvīna krūzītes).
  • Karstvīnu nav ieteicams sildīt atkārtoti.
  • Karstvīnu karsē uz lēnas uguns traukā bez vāka līdz 60 grādu temperatūrai (šķidrumam izdalās tvaiks, bet nav burbuļu). To nedrīkst uzvārīt!
  • Karstvīnu var gatavot arī mikroviļņu krāsnī, bet uzmanīt, lai nesāk vārīties. Un gatavot pa 1 glāzei.
  • Karstvīnam pievienojamajām garšvielām jābūt svaigām un aromātiskām.

Līdzīgi raksti:

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS