Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/dzerieni/kompots-kas-veldzes-slapes/

Kompots, kas veldzēs slāpes!

  • Kompotus gatavo no svaigiem, konservētiem, kaltētiem, žāvētiem,  ātri sasaldējamiem augļiem un ogām, kā arī no ķirbja, rabarbera, melones, arbūza u.c. Kā arī no viena veida vai dažādiem salikumiem.
  • Sagatavojot:
    • ābolus, bumbierus, aivu izņem sēklotni, augļus sagriež šķēlītēs vai kubiņos, vāra nedaudz skābā sīrupā vai ūdenī. Skābums aizsargā notīrītos augļus no aptumšošanās un sairdini fermentus, kas izsauc miecvielu oksidēšanos.
    • persiki, aprikozes un plūmes pārgriež uz pusēm un izņem kauliņu.
    • apelsīnus un mandarīnus nomizo, sadala daiviņās vai sagriež ripiņās.
    • vīnogas, zemenes, meža zemenītes un citas ogas pārlasa un mazgā vārītā, aukstā ūdenī.
    • melones un arbūza mīkstumus griež nelielās šķēlītēs, kubiņos.
  • Ogas atstāj veselas. Kad ogas, augļi un citas sastāvdaļas sagatvotas vāra sīrupu.
  • Lai ābolu un bumbieru kompotam būtu izteikta garša un aromāts, izmanto nomizotās mizas un izņemto sēklotni. Tātad ņem mizu un sēklotni, pārlej ar aukstu ūdeni un vāra, novārījumu nokāš, pievieno cukuru un gatavo sīrupu. Lai iegūtu skābumu sīrupam pievieno citronskābi, liek iekšā augļus un vāra. Ābolus un bumbierus liek verdošā sīrupā un pārtrauc vārīšanu.
  • Kompots no svaigiem āboliem vai bumbieriem iegūst īpašu garšu un aromātu, ja kompotam pievienot citrona vai apelsīna miziņu ( pēs kompota atdzišanas miziņu vēlams izņemt), vai krustnagliņas un pieliet nedaudz vīnogu vīnu (madeira, portvīns, rozā muskats).
  • Kauleņaugļus (bez kauliņiem) vāra sīrupā un atdzesē.
  • Mandarīnus, apelsīnus, banānus, ananāsus, melones, arbūzus, vīnogas, zemenes, meža zemenītes, avenes un citas ogas (pēc apstrādes), svaigas, liek atdzesētā sīrupā vai pārlej ar atdzesētu sīrupu, jau trukā no kura kompots tiks pasniegts.
  • Sīrupam, kas paredzēts arbūzam, jābūt pietiekoši biezam, jo arbūza mīkstums pie gatavošanas izdala ļoti daudz šķidruma.
  • Rabarberus ieteicams nedaudz applaucēt, tas uzlabos kompota garšu.
  • Kompotus no konservētiem augļiem un ogām labāk gatavot bez termoapstrādes. Koncentrētus sīrupus atšķaida ar vārītu ūdeni pēc garšas.
  • Žāvētus augļus sadala pa veidiem, tā kā bieži vien katram veidam ir savs gatavošanas laiks. Augļus vairākas reizes nomazgā siltā ūdenī, liek verdošā sīrupā un vāra līdz gatavībai:
    • āboli un bumbieri 35-40 minūtes;
    • pārējie augļi 15-20 minūtes;
    • rozīnes līdz 5 minūtēm.
  • Žāvētie augļi vārīšanas procesā stipri uzbriest. Lai kompoti būtu vēl garšīgāki tos liek iestāvēties pāris stundas, pateicotīe šim laikam kompots kļūst aromātiskāks, bet augļi sasūcas ar sīrupu. Žāvētu augļi kompota lietderīgumu var paastiprināt pievienojot mežrozīžu  vai upeņu novārījumu.
  • Sasaldētus augļus un ogas nomazgā ausktā ūdenī un nekavējoties, neatsaldētus liek verdošā sīrupā.
  • Kompotus pasniedz deserta trauciņos, glāzēs, kausos, krūzēs... Kompotu padara interesantu un iekārojamu ogas vai augļi, kuri pieskaņoti kompota krāsai un dekorēti ar tiem trauki, kur pasniedz kompotu, kā arī trauki, kurā tas tiek pasniegts.

Līdzīgi raksti:

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS