Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/dzerieni/kur-kad-un-ka-radies-viskijs/

Kur, kad un kā radies viskijs...

Kur, kad un kā ir radies viskijs?

  • Par to īstas skaidrības nav nevienam un, domājams, ka nebūs nekad. Viena viskija rašanās versija ir, ka viskija darīšanas mākslu uz Skotiju atveda kristiešu misionāri no Īrijas, bet nav pierādīts, ka Skotijas kalnieši paši nav atklājuši, kā radīt viskiju no saviem pārpalikušajiem miežiem. Nav saglabajušās nekādas liecības, ka viskija radīšanas māksla ir ievesta Īrijā no Skotijas, tapēc, skaidrs ir tas, ka vai nu īri  un skoti gandrīz vienlaicīgi un neatkarīgi ir atklājuši viskiju, vai arī pirmie to ir izdarījuši īri. Īriem par labu vēl liecina teika, ka Skotijā viskija radīšanas mākslu ir ievedis svētais Patriks.
  • Viskija nosaukums radies, laikā, kad Eiropā tika pagatavoti alkaholiskie dzērieni, tos sauca par dzīvības ūdeņiem. Skotu – gēlu valodās, tas izrunājas kā usihgi. Laika gaitā, tas tika pārveidots par vārdu – viskiju. Pirmo reizi viskijs ir pieminēts 1492.gadā Skotijas Valsts kases ruļļos.
  • Viskijs tika slavēts par tā medicīnisko kvalitāti, to parakstīja veselības saglabāšanai, dzīves paildzināšanai, vēdergraižu, triekas un pat baku slimībās, lai atvieglotu slimnieku sajūtu.
  • Viskiju iedala vairākos veidos, pie tam katram veidam ir sava specifiska garša. Tradicionālākie viskija veidi ir:
    • Skotu viskijs
      • Highlands viskijs (Talisker);
      • Speyside viskijs (Cardhu) ;
      • Lowlands viskijs (Balvenie)
      • Islay viskijs (Lagavulin, Laphroaigh)
    • Īru viskijs (Jameson, Bushmills)
    • Amerikāņu viskijs (Jack Daniels)
    • Burbons (Jim Beam)
    • Kanādiešu viskijs (Black Velvet)
  • Šiem iedalījumiem angļu valodā ir noteikta pareizrakstība. Skotu viskiju raksta kā whisky, kanādiešu – Canadian whisky, īru viskiju pareizi raksta whiskey, amerikāņu viskiju arī raksta kā whiskey.
  • Viskiju iedala vēl divās daļās:
    • iesala viskijs;
    • graudu viskijs. Graudu viskiju izgatavo no noteiktas proporcijas iesala graudu, kopā ar citiem graudiem.
  • Viskijs, tiek izturēts ozolkoka mucās, no kurām, tas iegūst garšas īpašības. Viskija garša ir atkarīga arī no vietas. Vējš, jūras tuvums, ļoti iespaido viskija garšu un smaržu.
  • Vēl viens viskija veids ir maisītais viskijs – Blended whiskey. Tas satur vairākas viskija šķirnes. Populārākie no maisītajiem viskijiem ir  Johnie Valker viskiji.
  • Patreiz visvairāk viskija darītavas ir Skotijā, bet Īrijā tikai divas.
  • Viskiju garša. Ailejas( Islay), Speisaidas ( Speyside), Hailendas (Highland), Loulendas (Lowland). Īru viskijiem ir viegla un svaiga garša, skotu viskijiem nav dūmu smaržas un garšas.
  • Viskija vecumu nosaka pēc tā, cik ilgi, tas noturēts ozolkoka mucās.
  • Viskija stiprums. Tā stiprums,pirms iepildīšanas pudelē, tiek samazināts līdz 43 vai 40 %.
  • Ir vairāki veidi, kā vislabāk dzert viskiju – tīru, tīru ar ledu, jauktu ar kādu citu dzērienu.
  • Viskija glāze. Populārākās  viskija glāzes pasaulē ir, no sāniem un apakšā skatoties, kvadrātveida.

Noderīgas adreses:

Komentāri

Namejs:
11.11.06 00:56:42

Skotu viskijs ir ar IZTEIKTU dūmu garšu- tā iesalu žāvē, laižot caur to kūdras dūmus. Izteikts piemērs- Ballantines.
Jack Daniels ir Tennesee viskijs- pirms pildīšanas mucās šo viskiju ~10 dienas filtrē caur kļavas koka oglēm. Tennessee ir tikai viens no amerikāņu viskija veidiem- ir rye, corn, jau minētais burbons, kas arī ir amerikāņu viskijs.
Nav ievērota konsekvence iedalījuma principam- blended, straight un single malt iedalās pēc ražošanas tehnoloģijas, īru, kanādiešu, amerikāņu- pēc ražotājvalsts, taču katra valsts ražo vairāku veidu viskijus.
Par izturēšanu mucās- piemēram, burbonu iztur dedzinātās ozolkoka mucās, kuras lieto tikai vienreiz, savukārt corn viskiju iztur nededzinātās mucās, īru blended viskiju iztur lietotās šerija mucās, skotu single malt iztur lietotās šerija vai burbona mucās.
zinatajs:
16.12.07 18:12:00

ļoti vienkāršoti viskiju var saukt arī par dzimtenīti, jo to gatavo un izejvielas ir tādas pašas kā mūsu "ļergucim", tik Latvijā jau aizmirsuši par mucu ražošanu...

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS