Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/dzerieni/padoms-majas-vina-raudzetajiem/

Padoms mājas vīna raudzētājiem

  • Vīns jāraudzē siltumā.
  • Vīnam vajag gāzu noplūdei šļauciņu, jo gaiss pie vīna tikt nedrīkst - vai nu jāliek īpašs vīna korķis, vai parastā korķī jāveic medicīnisks griezums, tajā jāliek caurulīte, visas spraugas ap korķi un cauruli jānoblīvē kārtīgi (hermētiski). Jāpiesien pie vīna trauka kakliņa trauciņš, tajā jāieliek caurulītes otrs gals un trauciņā jāielej ūdens tā, lai caurulītes gals ir zem ūdens līmeņa. Šajā trauciņā ūdens allaž jāpapildina, tas nedrīkst izžūt.
  • Vīnam jābūt vietai, kur rūgt, apmēram 1/2 no šķidruma aizņemtā tilpuma. Tas ir, 1l vīna + vismaz 0,5-1l brīvas vietas traukā. Vīnu raudzē tik ilgi, līdz pie kakliņa piesietajā traukā vairs netek vīna rūgšanas gāzes. Lai pārliecinātos par to, ka process ir galā, var uzmanīgi pakustināt vīna balonu - ja burbuļi no jauna ūdenī, tad vīns gatavs.
  • Vīns rūgst ilgi un procesam jānotiek lēni, ja rūgst par strauju, būs negaršīgs. "Ilgi" var nozīmēt 6, 9, pat 12 mēnešus. Un tad to var ļoti uzmanīgi noliet no duļķēm, kas radīsies trauka apakšā. Duļķes palīdz vīnam rasties.
  • Gatavs vīns ir paskābs, ja grib, to var pēc noliešanas no duļķēm pasaldināt, rūgšana no jauna nesāksies.
  • Gatavo vīnu salej stikla traukos, labi aizvāko un ideālā gadījumā guļus glabā tumsā. Tad ir spēkā likums - jo vecāks, jo gardāks.
  • Rūgšanas laikā ir labi vīna stikla trauku piesegt, kaut ar vecu pusmēteli, lai gaisma netiek virsū rūdzējam.

Iesūtīja Elza

Noderīgas adreses:

Komentāri

anakonda:
25.08.09 18:52:16

kļūda! vīns jāpilda raudzējamā taukā pēc iespējas pilnāk, jo vairāk atstāj gaisu, jo lielāka iespēja, ka savairosies nevēlamas baktērijas. bet pāri ejošās putas var arī uzslaucīt un tikai pēc tam liek plukšķi.
miška:
12.11.09 11:52:11

Ja plukšķis traucē naktī gulēt,var lietot med.cimdus (pārdod aptiekās).Cimdu uzmauc balonam,nosaitē,ja vajag,lai būtu blīvi. Pirkstu galos izdur caurumiņus ar adatu un viss notiek,cimds uzpūšas,gāze izplūst pa caurumiņiem.Kad cimds paliek mīkstāks,caurumiņus pēc vajadzības aizlīmē ar skoču,bet kad visi pirksti aizlīmēti un rāda uz "sešiem",tad process ir beidzies.
LALVIN:
23.08.10 17:22:04

Nu jā, kas tik nav lasīts, bet nu šis iet pāri visiem. Pilnīgākās muļķības. Balonus parasti lej pilnus, saliek chetrus balonus kopā kvadrātā pa vidu burku ar ūdeni un trubas ieksā, nedaudz paraudzē un tad jau nokāš no biezumiem, jo parasti visos augļos ko izmanto vīna raudzēšanā ir dabīgais raugs kas pēc ilgas rūgšanas dod vīnam pretīgu garšu, kad nokāš tad vēl paraudzē nedēļu līdz apakšā nostājas dabīgais raugs, tad atkal to nokāš prātīgi un pielej LALVIN EC-1118 raugu, pēc 3 mēnešiem vīns gatavs ar tādu garšu kādu ieliki, jo Lalvins nogalina dabīgos raugus vīnā neļaujot tiem rūgt un bojāt garšu, kā arī pats vīnu uzraudzē no 18-24%, es domāju ka varetu arī vairāk bet priekš vīna jau šie grādi ir labi, un pēc 0.7L grūti manivrēt.
Maize:
11.09.10 11:55:47

LALVIN ar savu komentu iebruaci auzās, nevajag uzreiz visu saukr par muļķībām, jo, piemēram, gudrās grāmatās rkasta, ka vismaz 3daļa balona jāatstāj brīva. Ir ļoti daudz recepšu. Pārsvarā vīna raugu liek klāt sākumā, tieši tāpēc, lai nomāktu grūti prognozējamos dabīgos raugus. Bet mani interesē ūdens daudzums, piemērām, vīnogām, cik noprotu tad gandrīz neko nelej klāt?

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS