Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/dzerieni/pieredze-par-sarkano-vinu/

Pieredze par sarkano vīnu

Kuri ir labi sarkanie vīni? Gruzijas, Francijas, Itālijas, Spānijas. par to plusiem un nosaukumiem.Lūdzu padomus

  • Argentīna, Čīle. Garšo pārsvarā visi sarkanie no Malbekogām cenu grupā virs 4 Ls. Piemēram: Finca Flichman, La Chamiza.
  • Vīni - Polo Profesional, Malbek izvēlēties.
  • No sarkaniem - vienmēr un visur iesaku Spāņu deserta vīnu Malaga Cruz.
  • Priekšroku dodu Čīles vīniem un vīniem no Kalifornijas ( Napa Valley), ar vīniem ir tā, ka kļūdīties ir grūti, jo patiesi, cena nosaka arī kvalitāti. Neieteiktu pirkt lielveikalos, kur baltvīnus mēdz tirgot vecus un ar sarkanvīniem arī gadās dažādi, vīna veikaliņos vienmēr ieteiks labāko un izskaidros.
  • Ja patīk dažādība, tad noteikti iesaku nobaudīt Beaujolais nouveau sarkanvīnu, kas ir jaunais vīns, kurš baudāms tikai novembra beigās, jo tas ir laiks, kad viņš nonāk veikala plauktos. Ā, gandrīz aizmirsu - Zinfandel arī ir burvīgi, svaigi, dzirkstoši, spirdzinoši.
  • Nezinu par minētām valstīm, bet pabraukājot pa Spāniju un Portugāli kaut kā šī ilūzija zuda. Latvijā ir neadekvātas cenas.
  • Božolē pie mums ir galīgi garām, kā jau Austrumeiropā. Tas ar garantiju Malaga cruz baigi salds- bet piekrītu, ka var būt cienītāji, man labāk patīk portugāļu portvīni, bet ar ne visi, ir tendence, ka pa saldiem. Mēdz būt izcili, teiksim tie, kas ir pirms konjaka stadijas portugāļu portvīni. Kā izlīdzēšanās variants nav slikts šerijs Medium sweet, ar zilo etiķeti, ar sarkano- sausais- ne visai. Tas par trekniem vīniem.
  • No sausiem, ja nepatīk ļoti sausi pēc garšas- iesaku Tunisijas sarkanvīnus- būs dabiski saldāka garša. BET- iesaku ar zināmu vecumu pāriet uz nerūgstošo alkoholu- aiz vienkārša apsvēruma- ja negribat maisiņus zem acīm.
  • Protams, vīna ražotāju valstīs cenas ir zemākas nekā Latvijā (tiem pašiem vīniem), bet cena IR rādītājs. Par Francijas vīniem teiktu - nav ne vainas, ja ņem vērā, ka neiet runa par 6 mēnešus dzeramiem, bet gan tādiem, kurus var izturēt ilgāk. Man liekas gana labi. Portvīni - piekrītu, ir labi, īpaši, ja garšo pussaldie vīni.
  • Cena IR rādītājs. Loģiski, ka ir. Kas netic, var noprovēt kaut ko par 1,70 Ls.
  • Pārsvarā Čīles vīnus esam iecienījuši. Labi ir Karmen vīni. Tur cenas tā no 4.50 Ls un uz augšu.  Itāļu sāk patikt (kā kāds gudrs cilvēks teica, kas gan slikts var nākt no Toskānas?!) Bet vispār, manuprāt, tas ir ļoti individuāli. Vieniem garšo salds, citiem medium-sweet. Kā nu kuram. Vieniem šardonē, citiem nuars, vēl kādam kabarnē savinjon. Pamazām testē un mēģini saprast, kas pašai iet pie dūšas. Vienu gan liec aiz auss - nopērc sarkanvīnam paredzētas glāzes. Tā nu ir balta patiesība un esmu to izbaudījusi uz savas ādas - vīns (dzērieni vispār) labāk garšo, buķete sajūtama gan ar garšas kārpiņām, gan ožu, ja tas ieliets atbilstošā glāzē. Šaurajā šampanieša glāzē, piemēram, sarkanvīns nespēj tā "elpot" un atvērties kā īstā glāzē. Tas vienkārši ir sarkans dzēriens, liekas, ka nepareizais trauks to vienkārši "norok" , it kā uzlikts vāciņš un vīns smok nost. Īsāk sakot nekāda kaifa (ilgāku laiku nācās dzert no pilnīgi neatbilstošām glāzēm, kad nopirkām skaistas sarkanvīna glāzes, vīna dzeršana pārvērtusies par īstu baudas piedzīvojumu). Ir daudz nianses, vārdu sakot.
  • Garšo Itāļu no merlot vīnogām. Varu trekterēt 3x dienā. Vismaz 2 gadus veci. Garšo arī Kalifornijas un Austrālijas sausie sarkanvīni. Jo sausi, ar biezu buķeti. Bet Gruzijas vīnu nespēju iedzert. Šausmīgi salds. Franču dārgie lepnie vīni man ir krietni par sausu, nespēju izbaudīt. Vispār, ja vēl Konventa sētā kādreiz ir tie vīna svētki - ieteiktu izmantot iespēju un nodegustēt daudzus un dažādus vīnus. Tieši vienlaikus salīdzinot radīsies izpratne, kas ir tavs "īstais".
  • Manas ģimenes vīnceļotāju nelielā pieredze liecina, ka labs vīns labi maksā pat vīna darītavās, nerunājot par citām vietām. Protams, var ķert azartu, par mazu cenu meklējot labu vīnu, un šo to atrast ar, bet tas jau ir cits stāsts. Ja vajag garantēti labu vīnu, tad vismaz savi Ls 5 par pudeli jārēķina gan. Mēs sākām savas attiecības ar vīnu, sākot ar Jaunās Pasaules vīniem. Jo tie, kopumā ņemot, ir "biezāki", ar bagātīgāku garšu, tāpēc iesācējiem vieglāk izgaršojami.  Un viens no mūsu pēdējā laika labiem atklājumiem par labu cenu - Vallpolicella Zenato, Interbaltijas veikalā maksā kaut ko virs Ls 5. Visai universāls vīns, gluži labi sader ar visu ko ēdamu.
  • Pēdējā laikā skatos pēc tipa un grādiem, pagaidām vienmēr visi bijuši labi, tā kā esmu sauso vīnu cienītāja, izvēlos tos, no 12-14 grādiem, pērku sarkanos. Un dīvaini, no matter kur ražots, vai pa 2 vai 6 lati  - visi ir labi.

Cāļa Virtuves forums 2008

Noderīgas adreses:

Komentāri

Loteee:
14.04.12 02:54:43

Tu taču vispār neēsi dzērusi,tiešam ,labus vinus,gatavus vīnus.Ka Brunello (1999,2000 gads) Bordo vismaz 9-10 gadus izturētu,Super Toskāniešus,labus Burgundiešus utt.Nu neskolo šeit ludzu tautu ar kaut kadām suslām! Kādu dienu sapratīsi ,kas tas ir -Īsts izcila vīna baudītājs un novērtētājs!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS