Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/dzerieni/sake-dzersanas-kultura/

Sakē - dzeršanas kultūra

Viss, kas saistās ar sakē dzeršanas kultūru, tad  pastāv daži noteikumi. Sakē pilda nelielos keramikas traukos /tokkuri/ un no tiem pilda nelielās tasītēs /čoko/, kuru tilpums ir 2 – 3 malki. Pie tam tasītes ir ne tikai keramiskas, bet arī no koka, porcelāna... Pēc noteikumiem, sakē pilda tasēs tikai īsu mirkli pirms katra tosta, bet pildīt tasi pašam skaitās nepieklājīgi. Ja nu tā sanāk, ka sakē dzeršanas celū jūs ejatkopā ar japāni, tad ziniet, ka viesis ļoti uzmanīgi sekos līdzi jūsu tasei un savukārt būs ļoti priecīgs, ja to darīsiet arī jūs, tikai šoreiz sekojot viņa tasei. bet ja kompānijā esat vienīgais, kurš lieto sakē, tad šefību pār jums var uzņemties kāds blakussēdētājs.

Sakē temperatūra

Sakē pieder pie pasaulē retajiem dzērieniem, kuru dzer gan  uzsildītu, gan atdzesētu. Sakē piemīt pietiekami plašs dzeršanas temperatūras diapazons  33 – 55oC. Citi nezin neko gardāku, kā siltu sakē, citi dzer tikai ar ledu un atdzesētu, tā kā katrs pats izvēlas savu sakē temperatūru.

Kā dzert sakē?

nu teikšu tā, šo proceu jau vairāk diktē situācija: vasarā vieglu un saldu sakē labāk dzert atdzesētu, bet drūmā, vētrainā un ausktā laikā dzer stirpu un asu sakē. Istabas temperatūru sakē sasniedz speciālā traukā, kur ielej un atstāj pastāvēt. Dzeršanas veidu, kuru japāņi sauc par „kan  - zakē” nozīmē, ka lej speciālā keramikā traukā un liek ūdens peldē un silda. galvenais nepārsildīt, jo tad zaudē aromātu. Paši japāņi mīl dzert sakē ausktu, uzskatot, ka tas palīdz izbaudīt visas dzēriena garšas nianses. Profesionāli degustatori atšķir līdz 90 garšas aromātu.

Ar ko dzer sakē?

Tas ir universāls dzēriens, viņš lieliski savijas ne tikai ar japāņu virtuves ēdieniem, bet arī ar čipsiem, riekstiem un vieglām uzkodām. protams sakē izmanto arī tradicionālo japāņu ēdienu gatavošanā, kā sastāvdaļu. Piemēram: cepot upes foreli, to pielej ar nedaudz atšķaidītu dzērienu un gala rezultātā forelei piedod savdabīgu garšu un noņem upes specifisko garšu.

Japāņi reizēm saka: „Tur kur ir sakē – dzimst draudzība.” Un tie nav tikai tukši vārdi vai lielība, bet sakē lietošana tik tiešām sapludina cilvēkus, un sakē dzeršanas kultūra, tikai attēlo japāņu viesmīlību un pieklājību. Sēžot pie sakē tases, sarunu biedri runā par visu, bet tikko kā tēma tev apniks, paņem sakē krūku un piepildi blakussēdošā tasi. Tādā veidā jūs nobeidzat viņa runu un varat sākt runāt pats, bet blakussēdētājs uzmanīgi paklausīsies jūs. Un neaizmirstiet pirms katra tosta uzsaukt „kompai”, kas nozīmē „dzeram tukšu”.

Komentāri

ra:
28.08.06 20:20:23

man jau patiik shitie raksti >vareetu taadus vairaak :)))
Diāna:
18.02.09 14:26:12

njaa ljoti interesanti bij palasiit par sakee.
nezinaaju ka sakee labaak ir dzert atdzeseetu :)
sakazuki:
08.11.09 20:09:32

ļoti jauki, vienīgi - kur lai Rīgā/Latvijā iegādājās sakē? Viens viegls, bet Vācijā ražots ir Stokmanā, tāds neglīts un ass - Rimī. Lai arī neviens nepērk, cenas uzpūstas ...
Kristīne:
23.03.12 17:49:53

Sakiet, lūdzu, kur Jūs ieguvāt šos datus par sakē? Kādā literatūrā?
Jau iepriekš pateicos.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS