Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/dzerieni/siera-un-vina-cienitajiem/

Siera un vīna cienītājiem

Ir ļoti būtiski, kā iemācieties baudīt. Radīt svētku sajūtu. Šoreiz piedāvāju svētku sajūtu saistīt ar diviem vārdiem: vīns un siers. Vārdi, kas sevī ietver simtiem garšas atšķirības.
Gadalaika tumšais periods ir piemērots, lai kādā vakarā (vai vairākos) ielūkotos šajā garšas pasaulē. Bet ir jāatceras – laba daudz nevajag!

Šoreiz domāsim vairāk par kvalitāti nekā kvantitāti. Piemēram, trīs sieri un trīs vīni. Liekas, ka  katrs zina, ka vīns un siers ir baudāmas lietas. Bez steigas, ar eleganci, izjusti un aromātiski. Tā ir garšas buķete, kas nes sev līdzi jaunas smaržas nianses.

Process

  • Tā ir ne tikai vīna nogaršošana, bet arī aplūkošana. Vīna krāsu un garšu izcels lielas caurspīdīgas stikla vīna glāzes. Katram vīnam jāizmanto sava glāze. Noliec to blakus sieram, kuru esi izraudzījies par vīna partneri.
  • Ir nepieciešams labs apgaismojums. Apskati pret to savu vīnu. Jauni, sausi baltvīni būs caurspīdīgi, zaļi vai bāli dzelteni. Augļu vīni, nobrieduši vīni būs zeltaini, pat gandrīz dzeltenbrūni. Jauns sarkanvīns būs parastā krāsā. Nobriedis sarkanvīns liksies vistumšākais ap glāzes malu, tajā būs manāmi vairāki oranži, sarkanbrūni, brūni vai purpursarkani virstoņi.
  • Vīnus vajag aši paostīt, lai sajustu pirmo smaržas noti. Pārāk ilgi ostot, notrulinās oža. Izjūtu paildzināšanai, ieelpo svaigu gaisu. Piefiksē savas izjūtas.
  • Niansēti apskati un pasmaržo sierus. Kurs izskatās maigs vai šķidrs, ciets, drupans? Zilais siers patiešam ir zils vai tajā ir manāmi ūdenszaļi toņi?
    Sieru jāsāk nogaršot no maigākā un beidzot ar asu sieru. Nogaršo mazu šķēlīti un uzdzer pa virsu malciņu tam pieskaņota vīna. Izjūti pēcgaršu. Ja izvēle ir bijusi laba, smarža un garša būs līdzsvarota un saglabāsies vēl labu brīdi. Tā ir laba vīna pazīme, ja pirmās saskarsmes brīža iespaids saglabājas vēl pēc dažiem mirkļiem.
  • Gaiss ietekmē vīnu. Ir svarīgi pirms šī visa pasākuma iegādāties vakuuma korķus. Tie būs nepieciešami pēc degustācijas, lai saglabātu vīnu, kas netiks izdzerts pirmajā reizē. Pārpalikušais sarkanvīns jāuzglabā istabas temperatūrā, bet baltvīns ledusskapī. Asi jaunie vīni vai saldie vīni glabājas ilgāk nekā nobrieduši vai ļoti sausi vīni. Pēdējos jācenšas izdzert pāris dienu laikā, bet pārējos nedēļas laikā.
  • Sieru noglabā ledusskapī, cieši ietītu celofāna plēvē vai folijā. Atzīmē, kurš siers ir kurš. Tad saliec plastmasas traukā ar vāku. Necenties sev iegalvot, ka siers bojādamies pārvēršas par zilo sieru. Plānu pelējuma kārtiņu var nogriezt, bet ilgi glabāt nevajadzētu.

Kam dod priekšroku vīna speciālisti? Neliels ieskats: siers – vīns:

  • maigs “Brie”, “Camembert”, “Edam” - kopā ar “Cabernet Sauvignion”, “Merlot”, “Pinot Noir”
  • nobriedis “Brie”, “Camembert”, “Edam” -“Zinfandel”
  • Šveices siers, “Emmentaler”, “Gouda”, “Gruyere” - “Chardonnay”, “Riesling”, “Gewurztraminer”, “Sauvignon Banc” vai “Rhone”
  • “Muenster” -  “Zinfandel” vai “Beaujolais”
  • “Port Salut”, “Taleggio”- sarkanais vai baltais burgundietis vai arī “Pinot Noir”
  • “Mozzarella” - “Pinot Noir”
  • krējumsiers – šampanietis
  • “Chevre”, “Feta” vai cits kazas siers, kazas un aitas piena siers - “Sauvignon Blanc”, “Chenin Blanc”, “Pouilly – Fume” vai jebkurš cits ļoti sauss baltvīns
  • zilais siers, “Gorgonzola”, “Roquefort” - “Sauternes”, “Riesling”, salds augļu sarkanvīns
  • nobriedis “Parmesan” vai nobriedis “Provolone” - “Chianti” vai burgundietis
  • maigs “Cheddar” - “Merlot” vai “Chardonay”
  • nobriedis “Cheddar”, “Stilton” - portvīns vai portvīns muskatvīns.

Pa malciņam vien. Pa kumosam vien. Lieliskas mantas daudz nevajag, bet šie nelielie dzīves prieciņi piepilda mūs. Dzin!

Sagatavoja: Mocca, portāls www.galms.lv

Noderīgas adreses:

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS