Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/dzerieni/teja/

Tēja

Kas ir tēja?

Tēja- izžāvētas tējas krūma (Thea sinensis) lapas, pumpuri un jaunie dzinumi kā arī to ūdensizvilkums, ko lieto kā tonizējošu  dzērienu. Tējas lapas satur miecvielas (8-15%), kofeīnu 92-5 %), organiskas skābes, ēteriskās eļļas, C, B1, B2, K vitamīnus un nikotīnskābi. Krāsu un garšu tējai nosaka miecvielas. Tajās ietilpst katehīni — savienojumi, kuriem ir P vitamīnu aktivitāte. Liela daļa miecvielu zūd melnajā tējā, ko iegūst no fermentētām tēju lapām. Zaļajā tējā, ko nefermentē, saglabājas gandrīz visas miecvielas, kādas ir svaigajās tējas lapās. Tāpēc ar stipru zaļo tēju dažreiz ārstē caureju, jo miecvielas, kam piemīt savelkoša iedarbība mazina zarnu gļotādas iekaisumu. Tējas tonizējošo iedarbību nosaka kofeīns, kas veicina darbaspējas, kā arī kuņģa sulas sekrēcju. Stipra tēja var saturēt vairāk kofeīna nekā pupiņu kafija.

Tēju nav ieteicama cilvēkiem, kas ir viegli uzbudināmi, kam ir bezmiegs, sirdsdarbības un asinsrites traucējumi, kā ari maziem bērniem vakaros pirms gulētiešanas.

 

Augu tējas

 Tējas aizstājēji ir dažādas augu tējas, kuru sastāvā ir ogas, augli, cigoriņi, burkāni, aromātiskās esences, cietes sīrups. Augu tējās nav kofeīna, tajās maz miecvielu, tāpēc tām nav arī tonizējošas iedarbības uz organismu.

Augu tējas gatavo no visa auga vai tā daļām (lapām, ziediem, augļiem). Visu augu ievāc ziedēšanas laikā, lapas (ābeļu, ķiršu, upeņu u.c.)— pēc iespējas jaunākas, no jaunām atvasēm, ziedus (kumelīšu, zemeņu, liepu, brūkleņu u.c.)— pēc uzziedēšanas, augļus — pēc nogatavošanās. Augļus vāc sausā, saulainā dienā un pēc ievākšanas augļu kaltē vai cepeškrāsnī, arī maizes krāsnī pēc maizes cepšanas mazā siltumā izkaltē. Nevajag kaltēt lielā siltumā, ne arī saulē, jo tad pārveidojas augos esošās aromātiskās vielas.

Dažus augus pirms kaltēšanas mēdz tvaikot, lai atbrīvotos no īpatnējās zāļu piegaršas. Noskalotus,  sagrieztus,  mitrus  augus cieši   sapilda  ugunsdrošā māla, fajansa vai emaljētā traukā (dažreiz uzliek nelielu slogu,  lai augi neizžūtu). Traukam uzliek cieši iegulošu vāku un cepeškrāsnī vidējā siltumā vai maizes krāsnī pēc maizes cepšanas tvaiko 4—6 stundas (atkarībā no trauka lieluma un tajā esošo augu daudzuma), līdz augu daļas mīkstas, lapas brūnas. Pēc tam siltus un mitrus augus sagriež sīkāk un izkaltē.

Piemēram: Aveņu un kazeņu lapas apvītina, aprasina ar ūdeni, patur 2—3 dienas siltā vietā un tad kaltē. Augus liek audekla maisiņā, ievieto traukā ar verdošu ūdeni tā, lai maisiņš nesaskartos ar ūdeni, un patur tvaikā 30—45 minūtes. Pēc tam novieto zem sloga un atstāj līdz otrai dienai, tad kaltē. Kaltētus augus uzglabā slēgtā traukā sausā, labi vēdināmā telpā, bet ne ilgāk kā gadu.   Ilgi  uzglabātas tējas uzlējums ir bez īpatnējās smaržas un garšas. Katru dienu regulāri nav vēlams lietot augu tējas ar stipru, īpatnēju garšu un smaržu, kā arī dažādas  ārstniecības tējas, kuras dzer pēc ārsta norādījuma.

Sīkāk par ārstniecības augiem lasiet sadaļā  Ārstnieciskie augi, kur tiks apskatīti Latvijā sastopamie augi, to apraksts, pielietojums un cita svarīga informācija.

Ieteicams lietot dažādus augu tējas maisījumus, piemēram, piparmētras, kumelītes, ķimenes (2:1:1) vai kliņģerītes, ķimenes, kumelītes (2:2:1).

 

Kā gatavo melno tēju.

Trauku, kur gatavos tēju izskalo ar karstu ūdeni, mitrā un karstā traukā ber sausu tēju un patur dažas minūtes, lai tējas lapiņas uzbriestu. Tad pārlej tik daudz verdoša ūdens, lai vienai tējas glāzei iznāktu 50 ml uzlējuma, un siltumā ļauj ievilkties 3—5 minūtes. Tējas glāzē  (200 ml)   ielej  50 ml uzlējuma un 150 ml verdoša ūdens un pasniedz:

  • ar cukuru (graudu vai smalko);
  • ar cukuru un citronu;
  • ar cukuru un augļu, ogu sulu;
  • ar ievārījumu vai medu;
  • ar pienu vai saldu krējumu (20 %);
  • ar alkoholiskiem dzērieniem (25—50 g)— rumu, konjaku vai balzamu, ko pielej pie tējas.

Cukuru,   citrona   šķēlītes,   ievārījumu,   medu,   augļu   sulu,   uzvārītu pienu   vai   krējumu,   alkoholiskos   dzērienus   pasniedz   atsevišķos trauciņos. Labai tējai jābūt karstai (70—80°C), aromātiskai, ar patīkamu, tikko jūtamu miecvielu piegaršu. Vasaras karstajās dienās tēju var pasniegt aukstu ar augļu vai ogu sīrupiem, ledu.

Komentāri

Rika:
18.06.05 14:55:28

Es dievinu zaļo tēju un iesaku to arī pārējiem!!!
Renāte:
16.11.05 17:48:16

Ļoti labs raksts!!!!!! =)(=0=0=)
Santa:
14.03.06 17:49:46

Ļoti laba mājas lapa:)))
adada:
15.02.09 15:22:51

ejat dist
gunta:
03.05.09 19:40:27

paldies par tēju

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS