Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/aknu-pastete-pasgatavota/

Aknu pastēte - pašgatavota

Kā visgardāk pagatavot aknu pastēti. Nez kāpēc visās receptēs klāt tiek likts burkāns, bet es atceros, ka mana vecāmamma neko tamlīdzīgu klāt nelika. Varbūt kāda var ko pārbaudītu ieteikt!

  • apcep sviestā sīpolu, ķiploku. Pieliek klāt akniņas, apcepu un nedaudz pasautē ar ūdeni un lauru lapām, pipariem, muskatriekstu. Tad pieliek vēl klāt pus paciņu sviesta, izkausē uz pannas un visu sablenderē. Pēc vajadzības pielej klāt vārītu ūdeni, konsistencei jābūt diezgan šķidrai, jo paliks cietāks, kad atdzisīs. Zinu, ka citi liek klāt speķi nedaudz, bet man neprasās;
  • mana mamma nevis lēja ūdeni, bet lika vairāk sviesta un vēl arī maltu treknu cūkgaļu (ko vārīja kopā ar aknām), ja joprojām bija par biezu, tad pielēja nedaudz to ūdeni, kurā aknas ar gaļu vārījās - tad nav tā izteiktā aknu garša un laba, ziežama konsistence;
  • apcepu aknas un tad lieku katlā sautēties kopā ar sīpoliem, kādu burkānu, žāvētu speķīti ar visu ādu un visādām garšvielām. Kad viss ir riktīgi mīksts, tad sablenderēju kopā ar sautējamo buljoniņu;
  • parasti pasautēju aknas kopā ar žāvētu gaļu vai speķi. Speķi tāpat pielieku, tad garšvielas un tad visu samaļu.;
  • vakar uztaisīju no vistu akniņām. Baigi laba sanāca! Lai nebūtu jāliek klāt kāds speķis, tad es cepu vistu akniņas cūku taukos. Protams, vajag daudz šķidruma (buljona), tad sablenderējot, salejot trauciņos un atdzesējot, masa būs forša - smērējama. Es liku tikai ķiplokus un sīpolus. No garšvielām - kas mājās bija - sāls, pipari, timiāns, muskatrieksts.
    vistu aknas sacep kopā ar sīpoliem, ķiplokiem, sāls, pipari. Kad sacepies, uzlieku vāku un nedaudz pasautēju, piešauju pannā kādu pusglāzi sausu baltvīnu (ja nav baltvīns, tad var kādu labu konjaku kādu 20 gr). Tad visu lieku citā traukā. Lieku klāt sviestu, saldo krējumu un visu sablenderēju. Precīzas proporcijas nav, jo visu pārsvarā taisu uz izjūtu. Bet aknas aptuveni 1 kg, sviests 1/2 līdz 1 paciņa sviests, saldais krējums atkarībā no masas konsistences. Laikam skaitās, ka sanāk trekns, bet ēdot galīgi to nejūt;
  • parasti taisu no vistu aknām. Bez sviesta (būs jāizmēģina), vienkārši eļļā apcepu - sīpolus, ķiplokus un garšvielas. Speķi un citus brīnumus klāt nelieku - vienreiz mēģināju – negaršoja. Blenderēšanas procesā reizēm pieblenderēju kaltētos tomātus vai kaut ko citu. Vissuperīgāk ir ar marinētajiem gurķiem tasīt. Bija ļoti garda - pikantāka nekā plika pastēte. Garšoja pat meitai, kura citas pastētes nenovērtē. Ledusskapī stāv ne vairāk par 4-5 dienām, jo tiek apēsta;
  • taisu no vistu akniņām un klāt pielieku apmēram sauju smalki samaltus pistāciju riekstus un/vai ēdamkaroti brendija, sanāk ļoti gardi;
  • apcep sīpoliņus, ķiplociņus, burkānus un aknas. Sablenderē. Pievieno saldo krējumu;
  • vistu aknas sacep kopā ar sīpoliem, ķiplokiem, tomātiem, sāls un pipari. Kad sacepies, lieku vāku un pasautēju. Tad visu lieku kombainā. Liek klāt sviestu, saldo krējumu un kausēto sieru Dzintars. Riktīgi gardi!
  • galvenais nevāri aknas un gaļu kopā. Buljonu pastētei var izmantot to kur vārījās gaļa;
  • no garšvielām izmantoju svaigi samaltus smaržīgos piparus, cūkas aknām - noteikti majorānu, vistas aknām, kā jau te minēts - kādu šļuciņu sausa baltvīna.;
  • garšīgi un veselīgi - ceptas vistu aknas, sīpoli, ķiploki un garšvielas pēc izvēles un blenderē kopā nevis ar sviestu, speķi vai citu ko tikpat treknu, bet ar Filadelfijas sieru. Uz 250 gr akniņu vajag 1 paciņu.

A Tev arī sanāk tāda ziežama tā pastēte? Man jau gribās tā, lai ir tāda nedrūpoša. Tas laikam no šķidruma daudzuma atkarīgs.

  • nu jā, to ūdeni nevajag daudz, ja pietiekami sviests. Tas kā kuro reizi. Un es blenderēju kopā ar visu to ūdeni, kurā aknas ar gaļu vārījās. Ārā neko neleju.
  • ir gadījies lasīt, ka pastēti tāpat kā sviestu - lieko iemet saldētavā un aizmirst līdz tam laikam, kad atkal vajag.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS