Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/ar-ko-pildit-lavasu/

Ar ko pildīt lavašu

  • Ierullē Vīnes desiņu + kečupu, majonēzi un sinepes.
  • Siera lavašs. Siera salātus var taisīt pats - sarīvē sieru, vārītu burkānu, mazlietiņ ķiploku iespiež, un pierīvē marinētu gurķi. To visu sajauc ar majonēzi. Var arī iepirkt veikalā gatavos siera salātus, tik tiem vajadzētu pierīvēt marinētu gurķi, lai ir slapjumiņš vairāk un garša ar būs labāka. To nu sasmērē izklātā lavašā un rullē kopā.
    Krabju lavašs. Lavašā iesmērē parasto kausēto dzintariņu. (vienam lielajam lavašam pietiek ar vienu paciņu, man pat pāri citreiz paliek). Tad klāj izrullētas krabju nūjiņas. Baigi labā lieta tagad ir tās nesasaldētās krabju nūjiņas, bet vēl ērtāk ir, ja liek tās mega lielās. Tad es vēl mazliet uzsmērēju atlikušo dzintariņu, bet tiešām tik mazliet, lai rullējot labāk salīp kopā. Un tad uzrīvēju svaigu gurķi. Un tad nu rullē tik kopā!
    Sarullētos lavašus ietinu pārtikas plēvē un kādas 3 - 4 stundas tiem vajadzētu pastāvēt ledusskapī, lai savelkas!
  • Uz lavaša izsmērēju siera salātiņus (bez gurķa), pāri salātiem lieku plānas sālīta laša šķēlītes, sarullēju un drusku mikrenē pakarsēju, sanāk ļoti garšīgi un arī sātīgi. 
  • Liek lavašā salātus, gurķus, tomātus, sīpolus, fetas sieru, dilles, olīvas un gaļu (vārītu vistu, piemēram). Kārtās, kā uz maizes. To visu var vēl papildināt ar kādu mērci un tad satin un ēd. Variācijas iespējas gaumes ietvaros plašas. Es ko līdzīgu ēdu Lisabonā un ļoti iepatikās.
  • Ar malto gaļu - pannā visu apcep: sīpolus, malto galu, rīvētus burkānus, papriku, tomātus + tomātu mērce slapjumam un rīvēts siers beigās, visu sajauc kopā. (var likt klāt visādus dārzeņus - cukini, baklažānu, zaļumus, ķiploku – galvenais, lai viss būtu sasautēts) drusku atdzesē, satin lavašā un tad plēvē. Uz laiku patur ledusskapī. 
  • Uz lavaša smērēju Rama creme bonžūr, tad lieku:
    1. variants - plānās šķēlēs sagrieztu šķiņķi (var paprasīt RIMI, viņi sagriež ar to aparātu)
    2. variants - kūpināta laša šķēlītes.
    Tālāk var lik, ko sirds kāro - salātu lapas, tomātu šķēlītes, marinēti šampinjoni, gurķis (kā marinēts tā arī svaigs der), paprika u.t.m. Galvenais, lai viss būtu smalki sagriezts. Nu un tin visu kopā - plēvē un ledusskapī iekšā. Es parasti vakarā taisu un nākošajā dienā ēdam.
  • Lavašs ar lasi. Ierullē lasi, ļauj mazliet iestāvēties, tad sagriež šķēlītēs kā ruleti.
  • Lavašu plānā kārtā apsmērē ar Dzintara kausēto sieru, liek tunci, sagrieztus marinētus gurķīšus, smalki sagrieztu sīpolu un uzberu zaļumus (dažreiz arī kādu sagrieztu salāta lapu ielieku), tad rullē ciet un ļauj mazliet iestāvēties. Pēc tam griež gabaliņos.
  • Lietoju armēņu lavašu, tikai jāskatās vai derīguma termiņš neiet uz beigām - ja iet, tad man parasti lavašs plīst "pa visām malām", kad rullēju un beigās sanāk paciets.
  • Par sausumu - nezinu, kas varētu būt pie vainas. Mitrumu dod arī tuncis - tas, kurš savā sulā (lieku uz puslavaša veselu 200 gramīgo bundžu tunča, kuram sulu nenoleju, bet gan tunci saspiežu kopā ar to sulu), tāpat arī marinētais gurķis dod "slapjumu", var pielikt arī gabaliņos sagrieztu tomātu.
  • Apcep malto gaļu, pievieno smalki sagrieztu skābu gurķi, ietin lavašā. Tad uz tā ruļļa uzgriež tomātus, pārīvē sieru pāri un cep 20 minūtes.
  • Uz lavaša uzziež Dzintara kausētu sieru + kūpināta gaļa + zaļumi.
  • Dzintara siers + kūpināta gaļa + salāta lapas + gurķītis + dilles.
  • Par spīti visiem piedāvātajiem variantiem - neliec ne svaigo sieru, ne filadelfiju, ne ko citu no šīs sērijas. Vislabāk nopērc sveramo kausēto sieru – viņš labāk smērējas un labāk garašo.
  • Lavašam ļoti iecienīts ir "Dzintara sieriņš" ar krabjiem un tad vēl iekšā iekaisa smalki sagrieztus krabīšus un dilles. Vai arī var pildīt ar parasto klasisko Dzintara sieru un lasi.
  • Krabju nūjiņas, biezpiens, majonēze un zaļumi. 
  • Siera - burkānu salātus, vidū var ietīt burkāna gabaliņus.
  • Kausēto vai biezpiena sieru ar sasmalcinātiem (un nosusinātiem) svaigajiem vai skābajiem gurķiem, zaļumiem (kressalātiem).
  • Kāpostu – burkānu salāti.
  • Lai nebirst pildījums laukā - negriez mazos gabalos to lavašmaizi! Atstāj tādus lielus gabalus, lielākus kā parasta šķēle.
  • Ar speciālo siera nazi sagriežu sieru plānās šķēlēs un lieku lavašā. Tāpat smalkas gurķa un šķiņķa šķēles. 
  • Pastēte.
  • Ceptas sēnes ar majonēzi un mazliet siera.
  • Ļoti labi lavašu pildīt ar sinepēm (plānu kārtu), kurām virsū pamīšus zaļās un melnās olīvas (sagrieztas protams), bet virsū tām savukārt, vistas akniņu pastēte (paštaisīta).
  • Jebkādus salātus smērē iekšā.
  • Kausēts siers un zaļumi.
  • Biezpiens un ķilavas.

Komentāri

Agnese:
31.08.06 16:16:43

Tas viss patiesi ir gardi! Varbūt es palaidu garām, bet pati reizēm lavašā ietriepju jogurtu vai persiku krēmu, un tad pa virsu sadrupinu riekstus, sēkliņas, žāvētus augļus. Un atkal - satin, sagriez un - labu apetīti! Īpaši gardi, ja iestāvas kādu stundiņu :-)
Dace:
31.08.06 22:04:55

Es lavašu nosmērēju ar Spilvas vieglo mazkaloriju majonēzi, virsū lieku šķēlītēs sagrieztu kūpnāto karbinādi un tomāta šķēlītes. Nav sauss un ir garšīgs. Man labāk patīk azerbaidžņu lavašš ar ķiplokiem.
Zigis:
05.09.06 15:20:55

Kaukāzā, precīzāk Armēnijā Abovjanā man lavašu iemācija tīt ar zaļumiem, sieru, basturma(vītināta aitas gaļa), papriku. Klāt piedzer macuni-līdzīgs kefīram. Mitrumam bija skābais krējums. Vēl arī garšo labi, ja pildīts ar biezpienu un riekstiem.
Semtex:
19.12.07 13:23:45

Viss jau ar to lavašu būtu labi, un vislabāk tas garšo tradicionāli, kā raksta Zigis. Taču lavašu, kuru var pie mums nopirkt es nesaukšu par lavašu, bet gan neizdevušos pakaļdarinājumu. Tā kā esmu baudījis to Armēnijā, tad šeit ražotais nekam neder.
Kika:
08.07.10 13:11:00

Es no lielā gabala pa locījuma vietām nogriežu, uz 1 gabala lieku 1 stienīšos sagrieztu siera šķēli, 1 stienīšos sagrieztu desas šķēli, 1 sagrieztu tomāta šķēli un vēl majonēzi nedaudz uzspiežu. Tad sarullēju, lieku uz šķīvja un mikrenē iekšā. Gardi un sātīgi!!!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS