Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/bada-laika-pusdienas/

Bada laika pusdienas

Nu tad es ar esmu sagaidījusi šos laikus, kad kontā ir Ls 15 uz 2 nedēļām, pa vidu viesības, kur obligāti jābūt alkoholam, un, protams, bērniem jābūt paēdušiem, vēlams vīru arī pabarot. Tad nu, lūdzu, iesakiet, kā ĻOTI lēti pabarot ģimeni! Šodien, piemēram, sacepu kaudzi pankūku no ārkārtīgi lētiem miltiem.

  • Kartupeļi visādos veidos, lēti makaroni, biezputras, neko jau dižu uz to summu nesataisīsi. Mērces ar krējumu sīpoliem un miltiem maltas gaļas gabaliņu iekšā. Daudz kas atkarīgs no tā, kas tev mājās vispār ir.
  • Ņem labu gabalu ķirbja - pamatmasai, pieliek kādu burkānu, kādu sīpolu un bada laikos buljona kubiņu, vāra, kamēr viss gatavs, sablenderē, uzvāra un pasniedz. Ja nu līdzekļi atļauj, tad var zupā iekaisīt ļoti sīki sasmalcinātu žāvētu gaļiņu.
  • Studentu gados taisīju skābu kāpostu zupu - speķis diezgan lēts + skābi kāposti. Var arī svaigus kāpostus + burkāns + kartupeļi. Grūbu zupa - kauliņi, grūbas, kartupeļi, burkāni. Ķekavas veikalos vistu muguriņas, kauliņi zupai. Kādreiz bija arī brāķētas vistas lēti. kartupeļi visādos veidos + kāposts + burkāns salātos.
  • Zupa - sarīvēti burkāni, bietes, sīpoli un ķiploki viss apcepts eļļā. Pievieno visādas garšvielas, tad kopā ar kartupeļiem katlā un beigās marinēts vai sālīts gurķis pierīvējas. Garšvielas buljons, labi, ja var gabalu īstas gaļas piesviest. Naudīgākos laikos jāpiepērk visādas garšvielas un tad ar to palīdzību var pagatavot daudzveidīgākus un garšīgākus tos ēdienus.
    Burkānu sautējums, burkāni, krējums, sāls un viss sautējas. Burkānu mērce, burkāni sīpoli pannā cepas ar garšvielām. Var ēst ar kartupeļiem vai kādu putru.
  • Iesaku pirkt nevis cūkgaļas vai liellopa malto gaļu, bet gan vistas, tā ir daudz lētāka un nav nemaz slikta. Var arī no tās mazas frikadelītes sacept. kartupeļi ar burkāniem sacepināti + garšvielas. Jā, un jau pieminētā kāpostu zupa. var arī zirņu zupu.
  • Laba un garšīga bada zupa top no sīki sagrieztiem sīpoliem + burkāniem, kas apcepti eļļā zeltaini, tad tos aplej ar karstu (OBLIGĀTI, var verdošu, bet ne aukstu) ūdeni un vāra. Met iekšā kāpostus, burkānus, kartupeļus vai rīsus, garšvielas visvisādas. Kāposti var būt arī skābi, bet tad tie nesadzīvo ar kartupeļiem - pēdējie nevārās mīksti.
    Piecgraudu putra, izvārīta un apcepta uz pannas ar čurkstinātu sīpolu un, ja ir, speķi - lēti un sātīgi.
    Mans firmas jau daudzkārt ieteiktais sacepums - kartupeļi, burkāni, sezonas laikā kabači vai cukini, sīpoli, lētā laikā paprika tiek sagriezti uz pannas pasīki, cepti zem vāka mīksti. Kad gatavi, liek klāt 3-4 ēdamkarotes tomātu mērces vai pastas, bada laikā der arī kečups, un 2-4 ēdamkarotes skābā krējuma. Garšvielas parasti sāls, raudene, varbūt timiāns, dilles. Mērci iemaisa dārzeņos, ļauj visam izsilt, uzmest vārīšanās burbulīti un ēd. Labi garšo ar īstu rupjmaizi. Ļoti sātīgi un lēti arī.
  • Skābu kāpostu zupa - ūdenī iemet cūku taukus, grūbu sauju, sarīvētu burkānu, skābus kāpostus. Ja ir kāds žāvētas desas gals saglabājies - ideāli! Sacepini uz pannas, piemet klāt. Būs 2 dienām ko ēst.
    Kartupeļu - putraimu putra ar balto mērci. Nemaz nevajag speķa, ja nav naudas.
    Piena rīsu zupa ar rozīnēm,
    Kartupeļi tomēr nosacīti lēti, bet, ja nu kāds maiss ir saglabājies - klimpas, pankūkas, biezputra ar cīsiņu mērci (tā mazāk cīsiņu aiziet).
  • Nopērc sojas gaļu. Sataisi mērci ar sīpolu. Klāt kartupeļi. Divām dienām sanāk.
  • Kādu vakaru var iztikt ar tiem aplejamajiem makaroniem. Man bērniem garšo burtiņzupa, tur gan tie burtiņi-makaroni (reti gan viņus lutinu ar šo mākslīgo zupu).
  • Putraimu biezputra, ūdenī vārīta. Ja saime badīga un grib to putru ēst tūliņ, var jau leksēt ar pienu, krējumu vai zapti. Bet garšīgāk ir, ja pusdienu (vai nakti) nostādina (kamēr paliek tāda, ka var griezt šķēlēs) un tad cep. Ideāls ir- sacept brūnu, bet eļļā tas būs grūti, jāpiešauj kāds sviests vai tauks. Nu, un tad ēd ar jebko: ar klāt pieceptu desu, olu, klāt nepieceptu gurķi, kečupu un majonēzi virsū... Pie galīga bada var arī neko nelikt ne klāt, ne virsū. Bet garšīgāk iznāk, ja putrai vārot pieliktas tās abas lietiņas- gan sāls, gan cukurs.
    Svētku brūnie kartupeļi - mazus, apaļus kartupeļus novāra ar visu mizu, atdzesē un nomizo, bet negriež. Liek verdošā eļļā un apvāra brūnus. Ēd ar salātiem.
  • Ceptas renģes ar var kādu vakaru pasniegt! Šodien veikalā redzēju bija tā ap 30 santīmiem/kg! Notīri, apviļā miltos un sacep! Garšīgi un sātīgi! Arī veselīgi ( varbūt).
  • Pusskābie kāposti (skābētie kopā ar neskābētu sagrieztu galviņu) ar lētām žāvētām ribām. Pievāra labi daudz un tad tik atsilda. Pa taisno šķīvī var piegriezt sīpolu. Nav obligāti jāēd ar maizi, ar krāsnī ceptiem kartupeļiem garšo labāk.
  • Vienalga neticu, ka varēs iztikt bez papildus finansējuma. Te viena ēdienreize piedāvāta, a ko pārējā laikā. Neticu, ka ģimene nejutīs badainu laiku iestāšanos, ja pusdienās kāpostu zupa, vakarā kāpostu zupa un visu nākamo dienu kāpostu zupa. Maizei vien cik lati aizies un badainie laiki vairāk sajutīsies galvā kā vēderā.
  • Vai tās viesības nevar pasludināt kā groziņu vakaru? Nāciet bez dāvanām, bet ar savu groziņu un dzeramo un no tiem groziņu pārpalikumiem vēl pāris dienas izvilksiet (varbūt).
  • Viesībām ieteiktu ceptas karstmaizītes - ar rīvētu sieru un esmu izrēķinājusi, ka lētāk ir karstais, nevis aukstais galds - uzvāri kartupeļus un sataisi kotletes (kad naudas maz es sajaucu 1:1 gaļu ar buljonā izmērcētām auzu pārslām + ķiploks un ola) - tad ciemi tev sanāks lētāki un šis noder arī ikdienai.
    Vēl viena manu bērnu izgudrota recepte - paņem 2 pārlejamās makaronu paciņas - makaronus izmērcē kā parasti pieliek 1 olu un piekuļ miltus, tad cep tārpiņpankūkas. Protams, mums neiztrūkstoši to ēd ar kečupu.
    Atceros, kad man vēl nesen par 5 Ls nācās izvilkt visu nedēļu - nopirku gaļu par 1,70 Ls kg - un smalki sadalīju uz 3 ēdienreizēm - bada kotletēm, zupai un sautējumam. Par pārpalikušo sanāca piens un maize lētākā. Labi, ka mums ir rudenī no zemniekiem iepirkti kartupeļi, sīpoli, burkāni un kāposti.
  • Lēts saldēdiens - biezpienu sablenderē ar to saldo vielu, kas ir mājās - cukuru, medu, ievārījumu, banānu - un liek vidū 2 baltmaizes šķēlēm. Maizīti cep tosterpannā, atveramajā karstmaizīšu ierīcē. Ļoti labi garšo. Šādi var taisīt visādas variācijas - vienkārši banāna šķēles ar pārkaisītu šķipsnu kanēļa un drusku malta ingvera; ievārījums pāris karotes; ābola šķēles (noblanšē ar karstu ūdeni, ja ciets) pārber kanēli, drusku cukura, var arī mazliet skābā krējuma uzziest; medus un drupināti rieksti. Garšīgi, oriģināli, lēti, cilvēki sajūsmā. Tikai maize gan daudz iziet.
  • Pamēģini šito - nūdeles (nevārītas) apcep uz pannas viegli brūnas, aplej ar ūdeni, lai nosedzas tie makaroni, pieber sāli, piparus, nu savas iemīļotās garšvielas un vāku virsū... uz nelielas uguns sautē tā, kamēr tas ūdens pazūd, tik vāku neņem bieži nost,.... nu ņamma, mums armēņi tā iemācīja... var arī kādu cīsiņu smalki sagriezt vai ko vēl un kopā ar tiem makaroniem apcept....
  • Šai ziņā dzīve izmācījusi - mājās vienmēr jābūt nepieciešamākajiem produktiem, kas nemaz nav tik dārgi un ir kādu laiku glabājami - milti, cukurs, eļļa, kartupeļi, kāda makaronu paka u.tml. Un saldētavā - ogas, zirņi, u.c. lauku produkcija + vismaz kāda zupas kaulu paciņa. Bērnībā, kad nekā mājās nebija, cepām pankūkas - no viena kaimiņa aizņēmāmies olu, no otra - krūzi miltu (bija labi kaimiņi - saprata mūs). Mammas algas dienās nesām lienēto un pīrādziņus piedevās- atpakaļ.
  • O jā, cilvēki, kas paši bērnībā šito - kaut drusku - izjutuši uz savas ādas, krājumus veido, ka nemetas  mums arī mājās konstanti stāv paka makaronu, milti, kartupeļi, olas, rīsi, griķi, "ātrā" putra, visvisādi putraimi, bieži vien pat zirņi un pupas, sausās zupas un daudz kas cits. Ja iztrūkst 2 no pirmajiem pieciem produktiem, tad ir tāda sajūta, ka Tūlīt Vairs Nebūs Labi, tas nekas, ka naudas pietiek un līdz veikalam ar nav tālu.
    Bet nav jau tik traki, drusku izlutinātam bērnam taisni nāk par labu mazlietiņ padzīvot uz bada diētas. Audzinoši un raksturu stiprinoši, tā teikt (pati reizēm esmu pieķērusi sevi, ka ar nicinājumu raugos uz tiem, kas apgalvo, ka "reizēm gan ir bijis tā, ka mājās nav, ko ēst... kad mamma uz veikalu aizmirsa aiziet"). Patiesībā konstatēju, ka es vislaik galvenokārt no tās bada diētas (plus augļi, rieksti un piena produkti, tas gan) dzīvoju un mīļoto arī uz tās uzturu - i nekāda vaina, neesam jau gardēži.
  • Nemaz tik pozitīvi par krājumiem (putraimu), neizteiktos, jo....Nu ieklīst ar tiem pašiem putraimveidīgajiem miltu kodes. Man ilgu laiku stāvēja šis tas, kad vienu brīdi pamanīju, ka visu var izmest. Nē nu, ja galīgs bads, tad jau var tās kodes kāpurus kaut kā skalot nost.
  • Komm Morgen vieder - desu vai kādu gaļu samaļ vai sīki sagriež un iemaisa pankūku mīklā (var ne pienā, bet ūdenī, ja vismaz kāda ola ir). Cep kā jau pankūkas. No vienas sardeles nezin cik sardeļgaršas pankūkas iznāk! Klāt neko nevajag, tikai kaut ko uzdzert.
    Vai kāds lauku ķirbis nestāv? Kolosāla piedeva kotletēm! (T.i., ķirbi samaļ un liek klāt kotlešu masai, līdz pat 50%.
  • Jā, tā viņš ir ar tiem krājumiem. Mans vīrietis ar, bērnībā Sibīriju pabaudījis, paliek gluži histērisks, ja redz krājumus tukšojamies... Tas jau, var teikt ir tāds kā mīnusiņš, ka visu laiku ir jāuzmana, lai kas neiet postā - otra galējība...Tā sacīt, dažbrīd ar saviem krājumiem varētu pabalstīt arī dažus bada cietējus.
  • Katram negaršos, bet man garšo: sacep sīpolus cūku taukos. Kad nāk jau brūni un mīksti, pievieno sīki sagrieztu rupjmaizi un pacep vēl. Bet tad sāk pēc aliņa prasīties.
  • Ja ir kartupeļi, kartupeļi un jau atkal kartupeļi līdz riebumam, un cita nav, tad tos kartupeļus ieliek cepamajā "pīlē" (drusku kādu taukvielu arī) un cep, ja ir malkas apkure, izkurējušamies krāsnī. Kartupeļi jāgriež kā vārīšanai, bet nedaudz sīkāk.
  • Bļitkotāju jums ģimenē nav? Zivis būtu par brīvu...
  • Kad mums nav naudas, bet dažreiz uz pieprasījumu mājas cepu speciālās auzu plācenīšus, līdzīgi bada kotletēm, bet vēl krietni lētāk. Ņem auzu pārslas 0,5 kg. aplej ar karstu ūdeni un izmērcē pāris stundas (minimums), tad lieko šķidrumu nolej, liek klāt sāli, piparus, sagriež smalki 2 sīpolus, 2 olas un veselu ķiploku, nevis vienu daiviņu, tad sanāk tādi riktīgi pikanti. Cep uz pannas kraukšķīgi brūnas, mēli var norīt, ja ir var ēst ar krējumu, ja nav tad arī labi garšo. Nezinātājs nepateiks, ka kotletēs nav ne grama gaļas.
  • Labi ir slinkie kāpostu tīteņi- apcep malto galu, pieliek rīvētus burkānus un sagrieztus kāpostus, pielej ūdeni izsautē, lai mīksti, atsevišķi katlā uzvāra rīsus un visu sajauc kopā, pieliek nedaudz tomātu mērces (ja nav var iztikt)! Ēd tāpat vai ar krējumu!
  • Mūsmājās cieņā ir kartupeļu pankūkas, tikai rupji rīvētas + ola + majonēze + ķiploki + zaļumi (svaigi vai žāvēti) + milti + garšvielas. Vienīgais daudz eļļas vai cūku tauki iziet, jo īpaši, ja lielai ģimenei vajag.
    Par reņģēm - saceptas reņģītes saliek lielā bļodā un virsū lej marinādi - sīpolus nedaudz pavāra ūdenī ar etiķi, cukuru, sāli, garšvielas(pēc garšas, lai nav par stipru, apmēram kā marinētiem gurķiem), tad tai marinādei un sīpoliem pievieno tomātu mērci vai pastu vai kečupu, un tad tādu karstu lej virsū reņģītēm, tā, lai visas miesiņas nosedz. Ēd nākamā dienā, kad kārtīgi ievilcies. Vēl var, līdzīgi kā plaušas, gatavot govs tesmeni - pati neesmu mēģinājusi, mūsmājās tādas lietas vīrieši neēd, bet oma stāstīja, ka vajag to tesmeni gluži vai veselā gabalā novārīt, kad gatavs, sagriezt gabalos kā karbonādi un tad gabalus izklapēt un tālāk gatavot kā karbonādi - olās, miltos, apviļāt, garšvielas, un tad cept. Varētu būt garšīgi...
  • Rauga pankūku mīklai pieliek mazliet saceptu speķi ar sīpoliem - garšo kā pīrāgi. Tāpat var rīkoties ar kartupeļu pankūkām. Tām var pielikt gan rīvētus kāpostus (ar puķkāpostiem - vispār izcili), gan tomātus, gan sagrieztas desas, gan sēnes, gan puravus, gan.... nu viss kaut ko. Ja ir mazliet maltās gaļas, var sacept kartupeļu pankūkas ar gaļas pildījumu. Garšo dievīgi. Arī makaronus var gatavot ar dažādām mērcēm - praktiski no visa, kas mājā (ja kaut kas ir, protams). Pat tikai ar eļļu un garšvielām. Un pupiņas - zupas, pupiņu kotletes, sautējumi utt. Mums garšo samaltu pupiņu masa ar eļļu, etiķi un zaļumiem (var pielikt maltus valriekstus). Smērē kā pastēti uz grauzdētas maizītes.
    Var taisīt sautējumus (sacep sīpolus un mazliet maltās gaļas klāt).
    Pat debesmannā nav dārgs - sula (vai dzērvenes), manna, cukurs un piens.
  • Mūsmājās vienmēr krājumos stāv šķeltie dzeltenie zirņi (o,5 kg paciņa) - nu tad to karstā ūdenī + sīpols, buljona kubiņš un vāra, kamēr šķīst. Ja ir, protams, pieliek kādu taukumu vai margarīnu vai visus žāvējumu atgriezumus, kamaras utt. Baigi garšīgā putra un galvenais sātīga.
    Vāra pusgatavu atšķaidīt ar lielāku ūdens daudzumu un pielikt sagrieztus kartupelīšus, tad būs zupa. Šitais mūsmājās saucās kolhoza strebjamais vēl no TIEM laikiem.
  • Auzu pārslas 0,5 kg. aplej ar karstu ūdeni un izmērcē pāris stundas (minimums), tad lieko šķidrumu nolej, liek klāt sāli, piparus, sagriež smalki 2 sīpolus, 2 olas un veselu ķiploku, nevis vienu daiviņu, tad sanāk tādi riktīgi pikanti. Cep uz pannas kraukšķīgi brūnas, mēli var norīt, ja ir var ēst ar krējumu, ja nav tad arī labi garšo. Nezinātājs nepateiks, ka kotletēs nav ne grama gaļas.
  • Dalos savā receptē: ½ l skābā piena, kefīra vai krējuma samaisīt ar olu. Pievienot cukuru. Pievienot cepamo pulveri vai sodu. Maisīt, maisīt un maisīt. Ja ir kāds ābols vai ievārījums - iekšā! Ābolus arī var ierīvēt mīkla. Liek uz ieeļļotas virsmas, kas pabērta ar rīvmaizi vai miltiem. To visu siltā cepeškrāsni. Super pīrāgs sanāk!!!!
  • No studiju laikiem recepte - skābi kāposti (sīki sagriezti) un vārīti karsti kartupeļi. Kartupeļus iemaisa kāpostos un samaisa ar eļļu. Mums garšoja un galvenais liekas, ka labi paēsts un vēders nesaka, ka šis piemānīts. Vēl aizmirsu, klāt sīki sagriezts sīpols.
  • Vajag pupiņas (maza paciņa ~0.30Ls) un malto gaļu ~ 100 - 200 gr (cik nu vari) un tomātu mērci, kas vienmēr atrodama un kādu dārzeni kas kaut kur jau arī mājās mētājas! Kopā sanāk gana labs un sātīgs pupiņu sautējums ar malto gaļu! 
    Un vēl - esmu izskaitļojusi, ka lēti sanāk zupas! Pietiek 2 vakariem un nemaz tik traki. Piem., vārīju pupu zupu - stilbiņš, pupiņas, kartupeļi, sīpols, garšvielas un gatavs.
  • Netīšām viendien nopirku tītaru sirdis pa latu kilogramā. Nekad nebiju ar tādam blēņām nodarbojusies, bet sataisīju normālu pastēti. Savārīju riktīgi, burkānu, sīpolu, ķiploku un garšvielas klāt, sablenderēju, pielēju šķidrumu, karoti sviesta un no 700 gr sirdīm man sanāca 3 palielas bļodiņas pastētes.
  • Mūsmāju bada laiku ēdiens, kas nez kāpēc iecienījies arī pārtikušākos laikos (vīram, man drusku apnicis) - ņem sautējamo katlu, drusciņ ūdeni, saber tur sagrieztus svaigus kāpostus, burkānus, kartupeļus un lētos cīsiņus vai sardeles, cik nu rocība ļauj. Ja sanāk, tad konservētus zirnīšus pieliek. Labi daudz garšvielas klāt un vāra. Ēd ar krējumu vai kečupu, var arī tāpat (garšvielu nemīlētājiem diez vai garšos, jo, ja netaisa pikantu, tad nekas īpašs). Par kādiem 50 santīmiem var dabūt lielo katlu pilnu, dārzeņa sezonā pat vēl lētāk.
    Kādreiz lēti varēja tikt pie laša zupas - tirgū nopērk laša asaku, katlā iekšā, vāra, noputo, pieliek kartupeļus un dilles, vāra, kamēr gatavs, bet sen nav tāda taisīta, nezinu, cik taga asakas maksā, der arī galvas vai vēderu atgriezumi, kas nu tur lētāk sanāk.
    Nabag zupa (saukta arī par student zupu) - ūdenī buljona kubiņu, un saber visu, kas nebēg prom - kartupeļus, kāpostus, burkānus, apkaltušu desu, tomātus, kādu paciņa zupu, sīkos makaronus u.tml. Īpaši lētā variantā zupas katls izmaksā pacmit santīmus.
    Pupiņa zupa ar nav no dārgākajām - fragments žāvētas ribiņas, pupiņas, kartupeļi.
  • Lai izdzīvotu kādu laiciņu, vajag 3 sastāvdaļas- miltus, kartupeļus un eļļu. Var sacept kartupeļu pankūkas, izvārīt kartupeļus pļurē un apcept, apcept grieztus vārītus kartupeļus, var izcept lielās pankūkas ar kartupeļu pildījumu, kartupeļus savārīt zupā ar (razkašeļica) pelmeņiem Nu vispār daudz ko var darīt ar kartupeļiem, un ja vēl pieliek tam visam sīpolus, burkānus vai ko citu, ko var atļauties - tad jau ir karaliski!
  • Mammai sanāk ļoti garšīgs sautējums, viņai sanāk perfekti un nekas nav samačkāts. Nezinu, vai tas ir tas noslēpums, bet viņa nekad neliek klāt kāpostus un nemaisa sautēšanās procesā. viņa liek pīlē pēc kārtas burkānus, kartupeļus, zirnīšus, reizēm kukurūzu vai papriku, palej drusku ūdeni apakšā, uzliek sviesta piku virsū, garšvielas un liek uz mazas uguns, lai sutinās. Samaisa tikai tad, kad jau viss ir mīksts.
  • Smalkās strēmelītēs sagriezti kāposti apcepti un sautēti uz pannas(mums tāda dziļā sautējamā panna). Kad kāposti mīksti, klāt sakulta ola. Ēd tāpat vai klāt kartupeļiem/rīsiem/griķiem/makaroniem. Labos laikos šo var variēt ar puķkāpostiem, kabačiem. Riktīgi garšīgi sanāk tie ceptie kāposti ar baklažāniem un sēnītēm. Bet tas jau tāds dārgs ēdiens. Pati gatavoju to rudenī, kad baklažāni lētāki un labāki. Salīdzinoši lēti un ātra – soļanka. Vajadzīgās sastāvdaļas - pāris kartupeļi, pāris skābētu/marinētu gurķu, tomātu pasta(man aiziet kāda pus burciņa no 250g), buljona kubiņi (2-3). Ja ir tad jebkādu gaļu mazliet (kaut mazs desas luņķītis ap 30-40 santīmiem. Bet to var variēt gan maltā, gan cīsiņi, kūpinājumi/žāvējumi, gan pat apcepti gulaša gabaliņi). Nomizo kartupeļus un sagriez mazos gabaliņos, vāra līdz mīksti. Tad klāt sagrieztus gurķīšus un ja gribas un IR, citus dārzeņus (puķkāpostus, zirnīšus, tomātus, kabačus) gaļu (var arī nelikt). Pavāra tad liek tomātu pastu un buljona kubiņus, garšvielas, krējumu.
  • Taisu no tā, kas ir. Bērniem ne visai, bet man patīk saldie pipari (paprika), burkāni, ķiploki šķēlītēs (bet ar tiem jāuzmanās, lai pārāk neapbrūnē), tad, kad apcepušies, tad zaļie zirnīši saldētie, svaigi brokoļi (jo tos pārvārītus neēd). Pasautē. Šķidrums man parasti pietiek tas, kas no zaļiem zirnīšiem - ledus. Dažreiz parastais variants - sīpoli, burkāni, kāposti, kartupeļi, nedaudz apcep, tad pasautē. Man ļoti garšo cepti (jeb apcepti brūnīgi) svaigie kāposti. Vienkārši ar sāli. Dažreiz iemaisu saulespuķu sēkliņas. To sakulto olu klāt nemīlu, bet kādam tā varētu būt „gaļīgāk”.
  • Ķimeņu zupu , bet tā derēs tikai tiem, kam garšo ķimenes. Viss pavisam vienkārši: tātad izvārām buljonu no liesas gaļiņas (kauliņiem, ideāli kāds žāvējuma atlikums), gaļai vārot pievieno, ko nu katrs vēlas. Es klasiski lieku sīpolu, lauru lapas, melnos piparus, sāli. Nokāš buljonu, piedevas, izmet (vai apēd), gaļu smalki sagriež un liek atpakaļ buljonā. Tad pievieno 1/3-daļu burkānu un pēc tam 2/3-daļas kartupeļu. Pavāra un liek klāt riktīgi daudz ķimeņu. Tas uz aci, bet nu daudz (ja vāra lielo ģimenes katlu, tad lielā ēdamkarote ar kaudzi vismaz). Vāra kamēr gatavs.
    Teikšu uzreiz garša savdabīga, bet man ar pirmo reizi iegaršojās un tādu ik pa laikam sev uzvāru un galvenais LĒTI.
  • Putraimu putra ar kartupeļiem - ēdu ar baudu gan bada gan nebada laikos. Vāra ūdenī ar sāli miežu putraimus, bet vajag ½ kg un tad jau būs pilns ģimenes katls. Kad putraimi pusmīksti, tad pievieno kartupeļus, sagrieztus kubiņos. Vāra kamēr putraimi mīksti un ēdami, tas nekas, ka kartupeļi šķist sāk, tā ir vēl tumīgāk un gardāk. Ēd kopā ar ceptiem sīpoliem jeb škvarkām.
  • Svaigu kāpostu pankūkas - arī cieņā. Novāra kāpostu, es tikai pārgriežu uz pusēm. Kad gatavs, atdzesē, sagriež 1.5-2 cm strēmelēs un jauc pankūku mīklā (jebkurā, ka tik ir vismaz 1 ola, var ar skābu pienu, paniņām, ūdeni, tad tik vairāk miltu vajadzēs). Mīklas vajag pavisam maz, tik, cik nedaudz tos sagrieztos sīpolus kopā saturēt. Cep uz karstas pannas eļļā zeltainas. Labos laikos ēd ar krējumu, sliktos- bez.
  • Aknu pastēte - ja nu saldētavā ir kāda akna aizķērusies vai pa lēto var dabūt. Tātad ņem aknas, cik nu ir un sautē uz pannas ūdenī (nu nedaudz taukvielu) ar garšvielām. Pievieno tikpat daudz burkānus (esmu pat darījusi tā, ka man ir 30% aknu un 70% burkānu) un sasautē visu mīkstu. Garšvielas vajag daudz, jo burkāni dod savu saldumu. Gatavos produktus sablenderē, pielejot drusku šķidrumu no pannas, ja palicis, vai kādu sviesta piciņu, sliktākajā gadījumā var jau arī nedaudz eļļas. Ļoti garšīgi un lēti ar.
  • Makaronu salāti. Mēs tādus pat viesībās taisām, tikai tad "labākas" sastāvdaļas.
    Ņem uzlejamos (vai parastos - kas nu lētāk) makaronus, jo smalkāki, jo gardāk. Novāra. Pievieno vārītu olu, majonēzi (vai arī krējumu ar sinepēm vai mārrutkiem), tālāk var pievienot kādu desas gabaliņu smalki, smalki sagrieztu (esmu pat ar tušonku no tālākā plaukta taisījusi), kādu gurķi, ideāli, ja ir kāda kukurūza vai zirnīši.
    Vispār iekšā var likt visu, kas nekustas, tik doma tāda, ka makaronu ir 2x vairāk kā pārējo produktu. Man mājās vienmēr ir sinepes un mārrutki, tāpēc piešaujot pie krējuma vienmēr sanāk aizdars salātiem. ja nav krējuma, tad sinepes var jaukt pat paniņās un kefīrā. Garšīgi.
  • Ņem 200gr malto galu, apcep, pievieno sagrieztus sīpolus un ķiploku, pievieno vienalga kādas garšvielas gaļai, pievieno ripiņās sagrieztus burkānus, sagrieztus kāpostus un pacep, tad pieber gabaliņos sagrieztus kartupeļus, pa virsu lej paciņu saldo krējumu un pārkaisa Vegetu, vai ko līdzīgu + ūdens un vāku virsū, lai sutinās, kamēr dārzeņi mīksti. Mēli var norīt, man bērni dikti iecienījuši.
  • Apcep uz pannas nedaudz malto gaļu, uzber Santa Maria gaļas kopējo garšvielu tā pa vairāk, apcep sīpolus, apcep skaidiņās sarīvētus burkānus, apcep kečupu turpat klāt (labāk aso vai šašliku), apcep mizotos tomātus, visu tā riktīgi vēl pacep, pielej to pašu konservu sulu, vēl ūdeni un sautē. Vāra makaronus (visu paku) un met iekšā tajā mērcē. Kolosāli garšīgi makaroni un vismaz 2 dienām sanāk.
  • Kopā aukstā tomātu krēmzupa. pavisam lēti un garšīgi. Uzvāra burkāniņus, kartupeļus buljonā vai garšvielās, kad kādas 10 minūtes pavārījušies liek klāt vai nu pavisam gatavus tomātus vai arī konservētos savā sulā, tikai bez miziņas, visu savāra, sablenderē, var arī saldo krējumu pieliet klāt. Garšīgi gan kā siltā zupa, gan atdzesēta.
    ņammma ...  gana sātīgi, bet tajā pašā viegls ēdiens un lēti ar.
  • Naudas makam baigi palīdz neizvēlīga ģimene. Tagad klāt īstā ķirbju un kabaču sezona - vismaz man mājās stāv divi biezmizaini kabači, tie var vēl nākamo gadu mierīgi sagaidīt, kad maz naudas dienā vīrs tos nomizos un sacepsim vismaz pankokus. Ķirbis - tiesa, man kaut kā ne pārāk tā garša, bet lielu daļu uzstiepu augšstāva kaimiņienei pensionārei (lai kaut nedaudz palīdzētu ar iztiku, vismaz šitik neuzkrītošā veidā - kaimiņiem, palīdzi, citādi ārā jāmet!!). Atklājums - tā kā spiežamajai sulai šakātā burkāns jāliek klāt, no pārpalikušajiem biezumiem tētim sacepu saldenas pankūciņas - gandrīz kā kotletītes. Pabiezu masu sajauc ar miltiem un olu, pieliek cukuru, un uz pannas liek apviļātas mannā - kā kotletītes. Tētim garšoja.
    Man domāt, vislabākā diēta ir finansu diēta - kad saņem algu, ēdamajam atstāj gana mazāk naudas kā parasti, un tagad mēģini iztikt ar to, ka lēts, maz taukains, un tā, kas mājās. Ļoti ietaupās līdzekļi. Un ir fantastiska sajūta, ka rezervēs guļ lieks piecdesmitnieks... piemēram, jauniem zābaciņiem. Kā teica manas skolas laika draudzenes mamma - visi redz kas Tev mugurā. Toties neviens neredz, kas Tev vēderā. Vēl atcerējos - varbūt šajās lapās jau bija, bet nu tomēr - kad saimniece jūt, ka iepirktie burkāni istabā taisās teikt ardievas, (nīkst ārā no karstuma), var tos sagriezt mazos kubiņos un sagatavot saldēšanai - vispirms apsvilina verdošā ūdeņi, uz pāris minūtēm, iemetot pasildīties, tad ķeksē ārā, uz dvieļa nosusināt un tad lādēt ledusskapī. Tad varianti ir divi -1. pareizais - izklāj burkānus uz paplātītes, to ievieto saldētavā. Kad kubiņi sasaluši, izņem ārā, saslauka un saber maisiņos. 2. variants, ātrais - uzreiz sadala pa porcijām maisiņos, un saliek saldētavā. Kad vajag, izņem ārā un saliek - vai nu zupā, vai (mūsmājās mīļš variants) - burkānu kubiņus izvāra, liek uz pannas, un pieber klāt bundžiņu lētos marinētos zirnīšus. Apsilda, un ar atsevišķi gatavotu mērcīti ēd nost. Itin ne ar ko neatšķiras no saldēto paciņu dārzeņiem.
    šitam burkānu/zirņu variantam var vēl pievienot bundžiņu kukurūzu, druskuci gaļa (vai arī ne) un sajaukt ar gandrīz izvārītiem rīsiem. To arī var vismaz divas dienas pēc kārtas sildīt un vicot iekšā.

Komentāri

trolljenta:
08.09.07 18:22:42

Vai nevar viesībās uzcept ābolkūku un alkohola vietā dzert kafiju? Tas, piedod, bet ir sviests, ka pašiem jāknapinās, lai tikai ciemiņiem būtu šmiga???
agugagu:
09.09.07 10:03:12

Tiesām, kāpēc vajag alko? Ja kāds grib, lai ņem pats līdzi. Viesības var būt gana labas arī bez tā:)
margita:
13.09.07 11:42:59

Arī man ir kāda recepte!Kas ļoti garšo bērniem!Saziedejusi,vai arii svaiga baltmaize.Iemerceta piena,kas sajaukts ar olinju+mazliet sals,cukurs,un apcep eļļā uz pannas brūnas tās maizītes.klāt ievārijumu,vai medu...mazie teiks mmmmmmmm!!!!
Ela:
20.09.07 23:23:30

Shitaa bija riktiigi labaa diskusija! Atljaavos nochiept receptes.
Gatis:
13.10.07 15:00:59

Tajās viesībās varētu iztikt arī bez alko...
Nedrīkst tērēt vairāk nekā pelna tad līdz šādai situācijai nenonāks. Iesaku sākt taisīt savu personīgo (ģimenes) budžetu, tas gan nepalielinās pieejamo naudas daudzumu, bet ļaus jau laikus apzināties ko var atļauties un ko nē. Internetā ir pieejami ļoti daudz excel template, ja dators nav pieejams tad var mēģināt budžetēt arī uz papīra. meklē google "Personīgais budžets" vai "Personal budget"

Ja mājās ir norāla 4 zvaigžņu saldētava (spēj sasaldēt produktus līdz -18 grādiem īsā laikā) tad ēdienu var gatavot lielākos daudzumos, sadalīt mazās porcijās un sasaldēt, tādu pārtiku var glabāt 1-3 mēnešus. (tas neattiecas uz saldētavām vecajos ledusskapjos kuras uztur labākajā gadījumā -10 grādus, tādā temperatūrā pārtika bojājas salīdzinoši ātri ) meklē google "Once a Month Cooking"
X:
01.11.09 15:58:21

es ar nesaprotu, kāda iksa pēc obligāti jābūt alkoholam, ja reiz jāknapinās

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS