Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/blenderetas-saldetas-ogas-cukura-kada-vertiba/

Blenderētas, saldētas ogas cukurā - kāda vērtība!?

Vai tiešām, ja tādā viedā ogas uzglabā ledusskapī, tur no vērtīgajām lietām nekā vairs nav? Man te stāsta, ka ogas tad ir fiziski smalcinātas, klāt gaiss piejaucies un plus vēl cukurs - ka nekā vērtīga vairs nav? Jo tā mums dikti ērti uzglabāt pa ziemu zemenes, upenes utml.

  • Ogas neblenderēju, lai glabātu pa ziemu kamerā. Lieku tīrītas ogas maisiņos (tā lai vienai reizei pietiek) un saberu virsū cukuru. Tad ziemā ir kaifs paņemt šampanieša glāzēs tādas aukstas zemenes samest un apliet ar šampanieti  Visi esam starā. Bet par tām vērtīgajā vielām - mamma padomju laikos izmācījusies par pārtikas tehnoloģi, apgalvo, ka pēc Jaunā gada visos dārzeņos un augļos praktiski nekā vairs no vitamīniem nav. Esot vēl lopbarības kāpostos  un mazāk, bet ir tādos dārzeņos kā kartupeļi, burkāni un sarkanās bietītes. Par ogām - saldējot zūd tās vērtīgās vielas, protams, bet ja ātri sasaldē plus vēl ir vienmērīga temperatūra, tad ir ok. Par blenderēšanu... te jau ir cilvēki, kas apgalvo, ka olu sablenderējot, tās sastāvs mainās  un manuprāt blenderētas ogas ar cukuru ir tas pats, kas zapte bez vārīšanas, tā kā man šķiet, ka labāk nevārītas, nekā zaptē, kur tiešām nekā nav.
  • Noteikti, ka lielāka vērtība būs, nekā veikalā pirktajai zaptei. Nez..man mamma vienmēr upenes, zemenes ar cukuru rīvē, tik uzkarsē un burkā iekšā, ij daudz svaigāka garša, kā riktīgi vārītai zaptei.
  • Pēdējos 3 gadus cenšos ogas tikai saldēt, jo tas ir pavisam kas cits, nekā ievārījumi. Ziemā pat ļoti labi garšo saldētas jāņogas, kam vasarā pat īsti virsū neskatos. Un lasīju ka nekas daudz no vitamīniem saldētajās ogās nezūdot, tikai nevajag blenderēt, bet saldēt veselas, apviļājot cukurā. Tad arī viņas pēc atkausēšanas nepaliek vienā putrā. Svaigs ir svaigs, un nekādas zaptes nestāv klāt, kad ziemā izņem no saldētavas svaigas ogas.
  • Veselas ogas mēdzam saldēt. Bet blenderējam tāpēc, lai  vairāk kas tiktu ziemā (veselās aizņem ļoti daudz vietas): un tad ir gatavas mērcītes saldajiem, vai gatavs tēju gatavošanai, vai jogurtiem ko uzliet. Dažām ogām no tās masas vēl sasaldējam kubiciņos: arī kaifs piemest pie tējām utml.
  • Saldēju bez cukura, kāda jēga to saldēt klāt? Ogas tieši veselas paliek, ja tas nesajauc ar cukuru un to pēc garšas var piemest atkausētām, kaut gan lielākoties nemaz neprasās - īpaši zemenēm un upenēm, kamēr mazie bērni par to nav iedomājušies. Iesaku - avenes - izcili - šoziem bērnu jubilejās vilku laukā tās un ciemos atnākušās sievietes bija tik laimīgas, ka galdā svaiga manta, nevis atkal tās tortes un putukrējums.
  • Nu, nesaprotu, kāda starpība - blenderētas vai nē? Es domāju, no vērtīguma viedokļa... Nevajadzētu būt starpībai - kā kuram ērtāk tā arī labāk!
  • Ja gribi ziemai, tad blenderēt nedrīkst, tur jau tas knifs, ka blenderētās ir ļoti daudz gaisa un viņas ātri bojājas. Ar cukuru ogas ir jāsamaļ gaļas mašīnā, jāpieber cukurs un jāmaisa, jāmaisa, jāmaisa.
  • Pēdējā laikā lietoju želejcukuru, IDEĀLI. To saželējušo masu samaisot var ēst kā ievārījumu, ļoti viegli lietot tortēm un kūkām un kā saldo ēdienu pie skāba ķīseļa pa taisno no burciņas ieliekot 2 - 3 karotītes. Smuki un garšīgi. 
  • Diez par kādu uzturvērtību var runāt, ja klāt liek cukuru. Nesatraucos par kalorijām, bet cukurs ir ļoti kaitīgs un es apšaubu produkta veselīgumu, ja tam ir klāt cukurs.

Vai jūs varētu padalīties pieredzē, kā jūs saldējat ogas ziemai? Es nevaru saprast - vai zemenēm ir jāber cukurs klāt vai var iztikt bez?

  • Nedaudz sablenderēju zemenes(palieli gabaliņi), drusciņ cukurs, samaisu, un maisiņos iekšā. Blenderēju tāpēc, ka tāda veida masu aizņem mazāk vietas nekā veselas zemenes, cukuru liekot tomēr tā garša ziemā, izņemot no saldētavas ir tāda feināka (tas ir subjektīvs viedoklis).
  • Nedaudz sablenderēju zemenes(palieli gabaliņi) un 5 kg ogām pielieku klāt 1 kg cukuru. Samaisu un mazos trauciņos iekšā.
  • Ja gribi, neliec cukuru. Nedaudz lieku uz pus spaini zemeņu sanāca laikam 5 - 6 ēdamkarotes cukura. Tas cukurs ne tik daudz saldumam, kā izceļ zemeņu garšu. Tieši tādā pašā veidā saldēju arī mellenes.
  • Zemenes saldēju veselas bez zaļajiem "kātiņiem", bez cukura. No sākuma izlieku uz paplātes un uz kādu stundu ielieku saldētavā, pēc tam saberu plastmasas kastītē. Šādi saldētas tās pēc tam pa vienai viegli atdalāmas, nav jāatkausē visa kastīte.
  • Ķiršus saldējam veselus, ar visiem kauliņiem - garšīgi.
  • Savulaik draudzene iedeva saldētu ķiršu kastīti.. oi. tas bija DIEVĪGI. Viņa bija saldējusi veselus, izņemot ārā kauliņus. Man šķiet, ļoti o.k. Ķiršus es laikam neblenderētu, bet saldētu tieši šādā veidā. Ja vajadzēs pie putras, tad mierīgi ar dakšu saspaidīsi - saldētas ogas jau mīkstas.

Komentāri

x:
21.06.08 17:15:20

cukurs stabilizē C vitamīnu ogās.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS