Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/cepeskrasni-cepti-kartupeli/

Cepeškrāsnī cepti kartupeļi

Lūdzu receptīti, lai sanāktu īpaši garšīgi.

  • Cepu pilnīgi vienkārši ...bez nekā ...pliki kartupeļi uz ieziestas pannas un cepšanas beigās pāris minūtes grills. Pēc tam ar krējuma - majonēzes- ķiploku mērcīti ...ņammmm....otrs variants ...mīļākās garšvielas + majonēze pa virsu.
    Bet īstenībā cik novērots viens no galvenajiem priekšnosacījumiem labiem kartupeļiem - laba cepeškrāsns. 
  • Ziemassvētkos mēdzam uz cepamās plāts salikt lielos gabalos sagrieztus kartupeļus, burkānus, sīpoli ripas, ķiploku daiviņas, mednieku desiņas, šķiņķa gabaliņus (var arī kabaču šķēles, puķukāpostu rozetes). Pārber vegetas tipa garšvielu. Liek cepties cepeškrāsnī. Kad viss jau gandrīz gatavs var pa virsu drusciņ krējumu uzlikt vai gatavam sieru pārrīvēt.
  • Plītī, ja cepu bez nekā, īpaši garšīgi nesanāk - tādi sausi tie kartupeļi. Tāpēc iemizoju bļodā, apkaisu sāli (+garšvielas pēc pašas gaumes), uzleju kārtīgu šļuku olīveļļu un labi apmaisu, tad kartupeļus beru uz plāts, uzlieku sviesta piciņas un cepu.. Bet visgaršīgāk sanāk, ja uz plāts vēl cep vistu, vistas šķiņķīšus vai cepeti un apkārt saliek kartupeļus.
  • Vēl tak svarīgi ...kādi ir kartupeļi .... no veikalos pirktajiem kartupeļiem nekas labs nesanāk.... pilnīgi cita garša ir kartupeļiem, kas no mammas dārza un tie vislabāk garšo pliki cepti bez nekā miltaini, miltaini, nesabojāti ar visādām vegetveidīgajām garšvielām.
  • Kartupelīšus ar visu mizu sagriež daivās ... tad uzjauc mērcīti no eļļas mīļākajām garšvielām un pa daudz sasmalcinātiem ķiplokiem. Kartupeļus kādas 10 minūtes pavāra ūdenī, tad nosusina un apviļā eļļainajā mērcītē un liek karstā 175*C cepeškrāsnī, cep, kamēr gatavi. Dikti labi tā miziņa aplīp ar garšvielām un ķiplociņiem kraukšķīgi ...nu var arī bez mizas, tagad jau vairs nav tik laba, bet rudenī drīz pēc ražas novākšanas ideāli.
  • Agrāk sanāca sausi, bet tagad es katram gabalam lieku virsū piciņu sviesta sanāk zeltaini, nav sausi.
  • Vakar izmēģināju mammas ieteiktu variantu. Kartupeļus ar visu mizu sākumā pavisam nedaudz apvāra, bet, lai cieti vēl ir. Tad nomizo mizu, liek ietaukotā veidnē un cepeškrāsnī iekšā. Sanāca brūni un kraukšķīgi
  • Ar mizu vārītiem kartupeļiem vispār ir ļoti feina garša, citreiz, kad man gribas kaut ko garšīgu, novāru ar mizu un sacepu uz pannas tā patiņās, bet par cepeškrāsni gan nebiju aizdomājusies.
  • Diētiski - svara vērotāju gaumē - un garšīgi sagriež kartupeļus kā frī, tas ir, salmiņos katlā apkaisa ar garšvielām (var arī tikai sāli), apslaka ar eļļu (uz 4 personām vajag nepilnas 2 ēdamkarotes eļļas), uzliek vāku, kārtīgi sakrata, ber uz plāts, kura pārklāta ar cepamo papīru, liek uzkarsētā cepeškrāsnī (ap 180-200) un cep aptuveni 40 minūtes
    ļoti gardi un nav trekni.
  • Katru kartupeli (nomizotu, vidēji lielu) ietin folijā, kura apsmērēta ar sviestu un kurai uzkaisīts sāls. Pasniedz ar visu foliju, smuki izskatās tādi spīdīgi kartupeļi.
  • Nu, vēl jau absolūti vienkārši, bet fantastiski garšīgi ir vispirms izcept, piem., cepeti krāsnī un tad tajā pašā pannā - tais pašos taukos (par veselīgumu un kalorijām aizmirstam svētkos) salikt jau gabalos sagrieztus kartupeļus, uzbērt sālīti mazliet un sanāk.
  • Cepu tā - nomazgāju kartupeļus ar mizu, pārgriežu uz pusēm, apkaisu ar garšvielām un sāli (tā riktīgi no visām pusēm) un lieku cepeškrāsnī uz restītēm. Cepu ar karsto gaisu, bet domāju, ka var arī cept kā parasti cepeškrāsni. Sanāk superīgi - kraukšķīgu miziņu un ļoti garšīgi, pie tam bez taukvielām.
  • Mani šī tēma ierosināja uz pavisam citām izdarībām. Tā kā man ir mājās malkas plīts, tad es kartupeļus satinu folijā un cepu karstās oglēs. Sviestu neriskēju likt, bija bail, ka pa malām neiztek, tikai problēmu sev radītu. Bet pēc tam es iegriezu, saliku sviestu un zaļumus.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS