Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/darzenu-applaucesana-jeb-blansesana/

Dārzeņu applaucēšana jeb blanšēšana

Applaucēt jeb blanšēt nozīmē iegremdēt dārzeņus verdošā ūdenī, līdz mainās to krāsa vai arī tie kļūst mīkstāki. Process var ilgt no dažām sekundēm līdz pat vairākām minūtēm - atkarībā no dārzeņa, kuru vēlies apstrādāt.
Ja gribi pareizi sasaldēt dārzeņus un lai tie uzglabātos ilgāku laiku – dārzeņus ieteicams applaucēt. Jo applaucēšanas process palēnina vai pat pareizāk pilnībā apstādina fermentu darbību, kas sagrauj aromātu, krāsu un dārzeņu struktūru.
Svarīgi ir atcerēties, ka applaucēšanas ilgums katram atsevišķam dārzenim ir atkarīgs no lieluma un dārzeņa veida. Varētu teikt, katram dārzenim – savs laiks! Bet tik un tā laiks aizņems tikai pāris minūtes, jo applaucēšana nav vārīšana, bet gan tikai īslaicīga produkta uzsildīšana ūdenī vai tvaikā, kā rezultātā iet bojā kaitīgie mikroorganismi, kas var sabojāt produktu.
Pie tam dažiem zaļas krāsas dārzeņiem applaucēšana ne tikai ne kaitēs, bet arī palīdzēs. Palīdzēs saglabāt krāsu un padarīs tos spilgtākus. Applaucēšanas laiks jāsāk uzskaitīt uzreiz pēc ūdens uzviršanas un dārzeņu ielikšanas tajā.
Ūdens aprēķins applaucēšanai: uz 1 kg dārzeņu – 4 l ūdens.

Instrukcija:

  1. Katlā ielej ūdeni un uzvāra.
  2. Dārzeņus notīra un sagriež tā, kā tiks izlietoti – salmiņos, kubiņos, šķēlītēs u.tml. Vai liek veselus, piemēram: rožkāposti, mini burkāniņi, zirņi.
  3. Sagatavotos dārzeņus liek sietā (caurdurī). Pagaida līdz ūdens uzvirst (met burbuļus) un sietu ar dārzeņiem iemērc ūdenī.
  4. No šī mirkļa sāk laika atskaiti. Laiku atskaita tik, cik ilgi nepieciešams konkrētajam dārzenim. Laiku var paskatīties zemāk norādītajā tabulā.
  5. Kad laiks beidzies, izņem sietu ar dārzeņiem no ūdens un tai pat mirklī iemērc aukstā ūdenī, pat labāk ledainā ūdenī, lai tai pat mirklī apstādinātu karstās apstrādes iedarbību. Sakarā ar kraso temperatūras maiņu, aukstais ūdens var uzsilt, tāpēc būtu ieteicams silto ūdeni nomainīt pret auksto vai atstāt sietu zem tekoša, auksta ūdens.
Dārzeņu applaucēšanas laika tabula
Nosaukums Applaucēšanas laiks/minūtes
Sparģelis:  
- mazie 2
- vidējie 3
- lielie 4
Brokoļi (sadalīts ne lielākas par 3 cm diametrā) 3
Briseles kāposti:  
- mazās galviņas 3
- vidējās galviņas 4
- lielās galviņas 5
Kāposts vai ķīnas kāposts:  
- sagriezts salmiņos 1,5
- sagriezts lielās daiviņās, gabaliņos 3
Puķkāposti (sadalīts, ne lielāks par 2 cm diametrā) 3
Selerijas 3
Baklažāni 4
Kolrābji:  
- vesels 3
- sagriezts kubiņos 1
Burkāni:  
- mazi, veseli 5
- sagriezti salmiņos, ripiņās vai kubiņos 2
Sēnes:  
- veselas, vidējas (tvaikos) 5
- sagrieztas lielos gabaliņos vai mazas, veselas (tvaikos) 3,5
- sagrieztas salmiņos, daiviņās (tvaikos) 3
Sīpols (sagriezts gredzenos) 10-15 sekundes
Zaļie zirnīši 1,5-3
Zaļās sojas pupiņas 3
Cūkpupas 2-3
Cukini 2

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS