Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/e-vielu-grupas/

E vielu grupas

    1. Antioksidanti - vielas, kas pagarina pārtikas produkta saglabāšanas laiku, aizsargājot to no oksidācijas izraisītās bojāšanās (piemēram, tauku sasmakšana, krāsas maiņa). Pie dabīgiem antioksidantiem pieder E vitamīns, askorbīnskābe, pienskābe, citronskābe. Potenciālie alerģiju izraisītāji ir mākslīgie antioksidanti - E 320, E 321, E 310, E 311, E  312. 
    2. Apjoma palielinātāji - vielas, kas sekmē pārtikas produkta tilpuma palielināšanu bez pārtikas enerģētiskās vērtības ievērojamas palielināšanas.
    3. Biezinātāji - vielas, kas palielina pārtikas produkta viskozitāti.
    4. Cietinātāji - vielas, kas pārstrādes procesa rezultātā nodrošina stingrus vai kraukšķīgus augļu un dārzeņu audus, kā arī savienojumā ar recinātājiem veido vai nostiprina želeju.
    5. Emulgatori - vielas, kas nodrošina divu vai vairāku nesajaucamu pārtikas produkta fāžu, piemēram, eļļas un ūdens, sajaukšanos un homogēna maisījuma uzturēšanu. Olas dzeltenumā esošais lecitīns tiek uzskatīts par dabīgo emulgatoru.

Pārtikas rūpniecībā visbiežāk izmanto ķīmiskos savienojumus (E 470, 472, 475), kas radīti uz taukskābju bāzes. Uztura pētnieki uzskata, ka no šiem E nevajadzētu baidīties, tie nerada negatīvas blakusparādības.

    1. Emulģējošie sāļi (tikai apstrādātam sieram) - vielas, kas pārvērš sierā esošās olbaltumvielas dispersā veidā un līdz ar to izraisa tauku un citu siera sastāvdaļu homogenu izkliedi.
    2. Garšas pastiprinātāji - vielas, kas pastiprina pārtikas produktam piemītošo garšu un/vai smaržu. Garšas pastiprinātāji paši par sevi ir bez jebkādas garšas, taču ar spēju pastiprināt citu vielu garšu. Lieto atspirdzinošos dzērienos, majonēzēs, salātos.
    3. Glazētājvielas (tai skaitā smērvielas) - vielas, ko izmanto pārtikas produkta ārējās virsmas apstrādei, lai padarītu to spīdīgu vai izveidotu aizsargslāni.
    4. Iesaiņojuma gāzes - gāzes, izņemot gaisu, kuras iepilda iesaiņojumā pirms vai pēc pārtikas produkta iesaiņošanas vai pārtikas produkta iesaiņošanas laikā.
    5. Irdinātāji - vielas vai to maisījumi, kas, izdalot gāzes, palielina mīklas apjomu.
    6. Konservanti - vielas, kas pagarina pārtikas produkta saglabāšanās laiku, aizsargājot to no mikroorganismu izraisītās bojāšanās.

Par nekaitīgām un efektīvām tiek uzskatītas konservējošās vielas E 200 - 203. Tās aptur pelējuma sēnīšu vairošanos maizē, miltu izstrādājumos, augļu jogurtā un zivīs.

    1. Krāsvielas - vielas, ko izmanto pārtikas produkta krāsas izmainīšanai vai atjaunošanai, tai skaitā pārtikas dabiskas sastāvdaļas un dabiskas izejvielas, kas atsevišķi netiek lietotas kā pārtika, un ir iegūtas no pārtikas un citiem dabiskiem materiāliem fizikālas un/vai ķīmiskas ekstrakcijas ceļā, kā rezultātā selektīvi ir ekstrakti krāsvielu pigmenti, saglabājot uzturvielas vai aromātiskās sastāvdaļas. Dabīgās krāsvielas ir galda bietes, ķirshu sula, safrāns. Taču pārtikas rūpniecībā priekšroku dod mākslīgajām krāsām. Kā piemēru var minēt nitrītsāli, kas gaļas izstrādājumiem kalpo ne tikai kā konservants, bet arī kā apetītlīgi sārtā krāsviela.
    2. Miltu apstrādes līdzekļi - vielas, kas uzlabo miltu vai mīklas cepamās īpašības.
    3. Mitrumuzturētāji - vielas, kas pasargā pārtikas produktu no izžūšanas, pretdarbojoties sausa gaisa ietekmei, vai veicina pulvera izšķīšanu ūdeni saturošā vidē.
    4. Modificētās cietes (E numuru nenorāda) - vielas, kas iegūtas, vienu vai vairākas reizes iedarbojoties ar ķīmiskiem reaģentiem uz neapstrādātu vai ar fizikālām vai fermentatīvām metodēm apstrādātu, balinātu vai ar skābi vai sārmu sašķeltu cieti. Tiek izmantotas paciņu zupās un mērcēs. 
    5. Pretsalipes vielas - vielas, kas samazina pārtikas produkta daļiņu salipšanu. 
    6. Propelanti - gāzes, izņemot gaisu, kas izspiež pārtikas produktu no iesaiņojuma.
    7. Putu dzēsēji - vielas, kas novērš vai samazina putošanu.
    8. Putu veidotāji - vielas, kas nodrošina gāzveida fāzes homogenu dispersiju cietā vai sķidrā pārtikas produktā.
    9. Recinātāji - vielas, kas, veidojot želeju, strukturizē pārtikas produktu.
    10. Saldinātāji - pārtikas piedevas, kuras lieto, lai piešķirtu pārtikas produktam saldu garšu vai kā galda saldinātājus. Košļājamās gumijās lieto tādus saldinātājus kā sorbītu, ksilītu, fruktozi, acesulfāmu, aspartāmu, maltitola sīrupu. 
    11. Sekvestranti - vielas, kas veido ķīmiskus kompleksus ar metālu joniem.
    12. Skābes - vielas, kas palielina pārtikas produkta skābumu un/vai piešķir tam skābu garšu.
    13. Skābuma regulētāji - vielas, kas maina vai regulē pārtikas produkta skābumu vai bāziskumu. Kolas dzēriena ražošanā kā skābuma regulētāju izmanto fosforskābi. 
    14. Stabilizētāji - vielas, kas notur nemainīgu pārtikas produkta fizikālo un ķīmisko stāvokli un spēj noturēt pārtikas produktā savstarpēji nesajaucamu vielu homogēnu dispersiju, kā arī stabilizē, saglabā vai intensificē pārtikas produkta esošo krāsu.

E vielas ir pārtikas piedevas. Tās pievieno ievērojot šādu principu - tiek noteikta kritiska E vielas robeža, pēc kuras pārsniegšanas var rasties veselības problēmas un tad šis skaitlis tiek izdalīts ar 100. Tā mēs iegūstam pieļaujamo E devu produktā.

Autors  Gigi

Komentāri

Mara:
19.10.06 11:00:55

piekriitu
Mikanda:
28.07.07 14:06:11

Noderīgāk būtu pie šī raksta lasīt arī informāciju, kā atpazīt tos ciparus. Piemēram, tie, kas sākas ar E1.., ir krāsvielas (lielākoties sliktās), savukārt uz saraksta beigām 800 un 900, ir visādas intertas iepakojuma gāzes utml, kas ir nekaitīgas...
Lai arī ir daži piemēri kaitīgākajiem E, vajadzētu jau arī paskaidrot, kuras no šīm vielām ir labas / nekaitīgas - piemēram, E300 vai E330 izvairīties būtu muļķīgi (citronskābe, C vitamīns)
Olga:
17.03.08 15:02:32

es daru projektu, par nedrošu pārtiku, un tāpēc ļoti labi būtu lai šeit arī būtu tadas E vielas, kuras ir kaitīgas!
liene:
08.05.08 00:01:41

Ļoti interesanti!
liene:
08.05.08 00:02:00

Ļoti interesanti!
Diāna:
13.05.08 20:24:25

superigs referats
polus:
08.08.08 13:47:08

Tāpēc cilvēki tā slimo, ka izkontrolēt šo vielu uzkrāšanos organismā praktiski nav iespējams. Valsts atļauj indēt savus iedzīvotājus
linda:
22.01.09 14:49:54

nju par šo man referāts!!!
Eko:
03.02.09 22:26:52

Nesen arī meklēju info par šo tēmu... Atradu tādu www.evielas.lv. Iesaku paskatīties, varbūt kas noder!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS