Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/edieni-cepeskrasni/

Ēdieni cepeškrāsnī

Palasījos par alus vēderainiem vīriem un....secinājums - jāēdina vīrs pareizi. Tā kā garšo cepts - vis kaut kas, tad noteikti cepeškrāsnī gatavotie ēdamie būtu mazāk speķaini. Padalāties, ar cepeškrāsns receptēm.

  • Jau tradicionālā vista uz 1 kg sāls. Klāt vēl piemest dārzeņus un ir labi. Cepts cepeškrāsnī, nav trekns, ir veselīgs un gards.
  • Principā gandrīz katru dienu taisu ēst karstā gaisa krāsnī, kas tā pati cepeškrāsns vien jau ir. Visu ko - šašlikus, sadurtus uz bambusa iesmiņiem, vistu stilbiņus, pīrādziņus, karstmaizes, iemarinētas gaļiņas folijā vai cepamā maisā. Arī uzsildu tur visu to, ko esmu izcepusi uz pannas - karbonādes, zivis, panētu vistas fileju, plovu, viltotos tīteņus, jo tur var sasildīt bez taukvielām, pateicoties karstā gaisa cirkulācijai. Ir jau interesanti, cik apakšā satek tauki no it kā liesa stilbiņa - cepot uz pannas, tas viss paliktu ēdienā!
  • Taisu visādas kotletes. Salieku uz paplātes, pieleju ūdeni un lieku cepeškrāsnī. Pēc minūtēm 15-20 izvelku, apgriežu otrādi, pieleju vēl ūdeni un vēl uz kādām 10 minūtēm. Principā var pat neapgriezt. Sanāk ļoti garšīgi.
  • Viltotos zaķus cept. Ideāli, jo nav jāstāv klāt, un der gan karsti, gan auksti.
  • Jau kādu gadu kotletes gatavoju tikai cepeškrāsnī. Uzlieku uz cepamā papīra, pat negrozu, cepu ~ 30-35 minūtes.
  • Zaļi ceptie, apaļie kartupeļi ir vienkārši dievīgi.
  • Kotletes cepu gandrīz tikai cepeškrāsnī 200-220*C. Tauki, protams, iztek, ja gaļa ir patrekna - bet tas jau labi, ka viņi nepaliek kotletē.
  • Sacepti kartupeļi un klāt cauraugusi cūkas gaļiņa. Kartupeļus griežu palielos gabalos, jo veseli tie ļoti ilgi jācep - ilgāk kā gaļa.
  • Lielākoties visu gatavoju cepeškrāsnī - recepšu kā tādu nav, bet ir pamatveidi:
    • cepamā maisā - iekšā gaļu vai zivi (var iepriekš iemarinētu), garšvielas, sāli, dārzeņus (esmu slinka, beru paku saldēto) var arī kartupeļus, burkānus u.c.
    • stikla traukos ar vāku (vēlams lielā traukā, lai gaiss cirkulē) - cepu lielu gaļas gabalu (tāda sliņķes izejamā recepte - viesiem dikti garšo un jau daudzi nošpikojuši) - gabalu ierīvēju ar sāli, garšvielām, apakšā ieberu sagrieztus ķiplokus, gaļu iegriežu šķēlēs, bet ne līdz galam - tur ar salieku ķiplokus, atkal virsū paka dārzeņu un uzberu vēl garšvielas un sāli, krūzīti ūdens, vāku virsū un krāsnī uz 2 stundām vismaz.
    • uz plātes - vistu, kotletes, gaļas šķēles, lielu gaļas gabalu, pildītas zivis.
    • uz restēm - gaļu, zivis  - tik man dikti nepatīk - jāmazgā pēc tam restes (no tīrīšanas viedokļa visforšāk ir maisā - nekas nav jāmazgā). Vēl cepu satītu folijā, podiņos, vaļējā formā  - iespēju un variantu daudz.
  • Veselus kartupeļus cepeškrāsnī ātrāk gatavus var dabūt iepriekš tos pavārot kādas 5 minūtes un tad uzber uz plāts apkārt gaļiņai un šauj krāsnī iekšā.
  • Izberu un izlīdzinu 1 kg rupjās sāls uz cepamā plāts (kādreiz cepu uz cepešpannas, bet tagad Rimi akcijas Pyrex traukā), vistai pārgriežu vēderu, nomazgāju, ierīvēju ar sāli un adžiku, un ar vēderu uz leju lieku uz sāls (nevajag censties viņu atvērt - nu lieku kā viņai ērti), cepeškrāsnī iekšā un ~75 minūtēm uz 190*C. Esmu variējusi ar temperatūru un laiku, bet man šitā sanāk vislabāk. Ielieku cepties un ejam ar bērniem ārā, atgriežoties vakariņas jau gatavas. Vista iznāk sulīga, cepamais trauks nomazgājas ideāli.  Neesmu garšojusi, bet man meitenes ir teikušas, ka liek vistu cepties pilnīgi bez garšvielām un veselu - neuzšķērstu, arī esot ļoti laba. Esmu smērējusi ar sinepēm, nu mums ne visai un krāsa arī tāda aizdomīgi dzeltena, bet no adžikas drusku asumiņš un arī pigmentācija izcila.
  • Ir tādi speciāli maisi ar aizspiežamu galu. Saliek viss kaut ko iekšā un cep cepeškrāsnī. Maiss piepūšas un, teiksim, piem., gaļa tur cepās savā sulā. Esmu provējusi maisā ceptu viltoto zaķi - baigi labs un sulīgs!
  • Ģimenē firmas ēdiens ir vista cepta cepamā maisā- vistu iesmērē ar garšvielām (sāls, pipari, ķiplokpipari, Santa Maria broileru garšviela), piepilda vistu ar ko nu vēlas- piem. skābi kāposti, āboli, sīpols vai āboli ar plūmēm nu ko vēlas). Liek vistu maisā, apkārt var sabērt kubikos sagrieztus kartupeļus, burkānus. Esmu likusi arī no saldētajiem dārzeņiem- pupiņas pākstīs. Arī kartupeļiem nedaudz garšvielas vajag. Maisam galus aiztaisa ciet, ar nazi augšpusē plēvē izdur 3-4 caurumiņus un cepeškrāsnī iekšā- uz 1 stundu, ~ 180-200*C.
  • Cepeškrāsnī ceptas bietes - bietes sagriež tādos kā segmentos vai kā kuram patīk, palielos, sajauc ar eļļu, mazliet sāls un balzāmetiķi. Cep, kamēr veidojas garoziņa un iekšā pamīksts. Bet nebūs tik mīkstas kā vārītas, nedaudz kraukšķ. Man ļoti patīk. Tītara fileju nosmērē ar sinepēm, cepamā traukā un cep gatavu. Apgriež, aplej ar ūdeni, kad sauss paliek. Var cepamo papīru uzklāt, kad brūns.
  • Mana sliņķes izejamā recepte ir kakla karbonādes cepetis sāls kažokā - no vistas uz sāls atšķiras ar to, ka sāls gaļu apņem no visām pusēm. Vispirms sāls jāsajauc ar olas baltumu un mazliet jāpagaida, tad ieklāj traukā sāli, liek gaļu, kādu garšauga zariņu vai ķiploku, un kārtīgi nosedz atkal ar sāli. Cepšanas ilgumu nosaku proporcionāli svaram, parasti cepu 1,5 kg gabalu 1,5 stundu.
  • Kabaču pica: sarīvē 2 vidēja lieluma kabačus, sajauc  ar aptuveni 2-3 ĒK miltu, ½ glāzi mannu, 1 olu. Virsū liek kā jau picai - desa/žāvēta gaļa/malta gaļa, tomāti, sīpoli, siers, pa virsu majonēze.
  • Cepešpannā liek kartupeļus 1 cm biezās šķēlēs, apšļaksta ar eļļu un liek cepeškrāsnī cepties 200 – 250*C, pa to laiku, kamēr kartupeļi cepas, tikmēr uz pannas sacep žāvētu gaļu ar sīpoliem un sēnēm, kad gatavs, tad pielej saldo krējumu, kā sāk vārīties, tad ņem nost no uguns. Kad kartupeļi praktiski gatavi, tad pārlej ar mērci apmaisa virsū uzliek rīvētu sieru un krāsnī iekšā, kad siers izkusis un sāk mest burbuli, tad cepeškrāsni slēdz ārā pēc 10 minūtēm gatavs ēšanai. Sāli un citas garšvielas pēc garšas. Vēl variants mērcei: vistas fileju sagriež strēmelēs cep pannā, kamēr gatava ar garšvielām (karijs, sāls, pipari), tad pievieno strēmelēs sagrieztus sīpolus (uz pusi mazāk kā vistas fileja) apcep pieliek saldo krējumu un viss tālāk, tas pats, kas ar sēnēm. Mūsu ģimenē mīļākie ēdieni. 
  • Garšo lasis, kas cepts maisā - nesmird pēc zivs māja un nav jāmazgā panna. Maisā var cept visas zivis, tikai sausajām sugām mazliet ūdens jāpielej, lasim, forelei neleju neko - zivi maisā, maisam galus ciet, sadurstu un krāsnī iekšā. Bieži pērkam jau gatavu iemarinētu laša steiku. Ja pērkam jēlu, tad filejas gabalu - to ierīvē ar citronu, sāli un nelielā eļļas daudzumā (vai dressing mērcē) saber zivīm piemērotas garšvielas (vai gatavo maisījumu zivīm, vai citronpiparus utt.) un apviļā zivis un pāris stundas patur. Cepot maisā zivi, dārzeņus nelieku (neesmu pat mēģinājusi - man liekas nebūs forši, ja dārzeņi pēc zivs garšos). Dārzeņus vienmēr lieku pie gaļas - jā, ieber saldēto dārzeņu maisījumu no pakas. Man ir obligāts nosacījums dārzeņu maisījuma izvēlē (tāpēc, ka mums tā labāk garšo) - noteikti jābūt klāt selerijām un šampinjoniem. Turu pat saldētavā paku ar atsevišķi saldētām rīvētām selerijām un šampinjoniem, lai vienmēr var citiem maisījumiem, ja vietējā veikalā nav īstā, pielikt. Kopumā - citu īpašu knifu nav, ja atskaita to, ka esmu izcila sliņķe un lielāka daļa manu ikdienas recepšu (vīrs no darba tomēr jāsagaida ar vakariņām) ir balstītas uz to, lai man maz jāstrādā un sanāk dikti garšīgi.
  • Viens nediētisks, bet gards paēdiens, kas gatavojams cepeškrāsnī: sarīvē parastus kartupeļus, liek kā pirmo kārtu cepamā traukā, drusku apbārsta ar garšvielām, pa virsu liek sēnes (lieku ziemai sarūpētās gailenes, bet domāju, ka der arī šampinjoni), sēnēm pa virsu vēl vienu kārtu rīvētu kartupeļu, tiem pa virsu malto gaļu, to apbārsta ar garšvielām, atkal kārta ar kartupeļiem, pa virsu šķēlēs sagriezti tomāti. Tie, kas nebaidās no kalorijām, var arī majonēzi izmantot. Sanāk garšīgi, pat manam vecākajam dēlam garšo.

Cāļa Virtuves forums 2008

Komentāri

Chabyyy:
02.10.11 16:38:11

Loti laba recepte...

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS