Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/edienkarte-nedelai/

Ēdienkarte nedēļai

Kā jums sanāk izdomāt "ko mēs šodien ēdīsim pusdienās"? Man jau liekas, ka visu gribēšanu taisīt pusdienas noštopē tieši tas, ka ir jāizdomā ko šodien taisīt. Un tad pilnīgi dusma rauj, ka neko prātīgu nevar izdomāt vai arī tas jau ir bijis dažas dienas atpakaļ.  Un atkal - nekā oriģināla. Tāpēc, varbūt varu palūgt (nedaudz sasprindzināt atmiņu un atcerēties, kas bija nedēļu atpakaļ) un uzrakstīt Jūsu ēdienkarti pa nedēļu.  Tas nav špionāžas nolūkā.   Domātas ir tieši pusdienas ģimenei. Iztiekam bez brokastīm, launagiem uttt. Mana doma ir tikai nošpikot idejas.

  • Sarežģīts jautājums, nu pusdienas taisa tie kas vai nu nestrādā, vai pieskata bērnus. Tā kā - strādāju no 8 - 17 tad taisu tikai vakariņas un tad nu kas ir - makaroni ar malto gaļu, makaroni ar salātiem, dārzeņu sacepumi, omletes, kartupeļu biezputras, ceptas vistas, vienkārši kaut kādi salāti, maizītes, picas, saldās maizes utt. Zupas vairāk sanāk uz brīvdienām. Nu man domāt pusdienās arī var izvērsties - ir taču kaut kas ko ēd visi un bez izņēmumiem - to taisa vairāk, ir kaut kādi firmas ēdieni ko taisa 2x mēnesī, ir parastie salāti (miljons kombinācijās), zupas arī miljoniem - parastās, blenderētās, aukstās, karstās utt. no iepriekšējās dienas pārpalikumiem kaut ko sacep nākamā dienā (ekonomiskais režīms tjip).
  • Mēģinu mainīt. Vienu dienu zivs. Otrā vista. Trešā maltā gaļa utt. un tikai pamaina piedevas. Tikai sestdienās tā kārtīgi šmorējam. Pie tam šad un tad internetā meklēju receptes, kad pašai savas domas izsīkst.
  • Slinkums rakstīt, bet tā kā iepērkamies 1 x nedēļā visai nedēļai, tad jau brīvdienās ir aptuveni skaidrs, kas ar ko kurai vakariņu ēdienreizei sakombinēsies no iepirktā, bet nav 100%, ka būs tieši tā. Gadās, ka ēdienreize izkrīt vai novienkāršojas vai paliek pāri no iepriekšējām vakariņām, tad arī plāni mainās. P.S. Kauliņu buljonu zupas, gulašus, karbonādes taisu ļoti reti. Topā ir ēdieni, kuriem nepieciešama max 30 min līdz 1 h, jo vakarā jāpaspēj uztaisīt, paēst un vēl laicīgi gulēt nolikt bērns. Ieejam lielveikalā un skatāmies, kas tur atrodams. Un tad domājam, cik katrai lietai ilgs derīgam termiņš un ko var sasaldēt(malto gaļu, piemēram) un kas ir jāapēd nedēļas sākumā(kupāti, vistas fileja, šampinjoni utt.).

Parasti ir kombinācija - kārba ar konservētiem tomātiem + maltā gaļa + makaroni vai maltās gaļas vietā konservēts tuncis vai makaroni ar sieru, rīsi ar fileju un saldētiem vai svaigiem dārzeņiem(cukini, paprika, tomāts, sīpols utt.), zivju pirkstiņi ar burkānu/zirnīšu sautējumu (saldais krējums un saldētā burkānu zirnīšu paciņa), pupiņas ar malto gaļu un tomātiem -> šitas uz nedēļas otro pusi. Pirmajā pusē iet, piemēram, šampinjoni ar vistas fileju un makaroniem + saldais krējums, kaut kas no cepam/grillējamgaļas(man cepeškrāsnij augša ir ar grillu) vai kupāti vai vista + salāti + frī/vārīti kartupeļi vai jeb kas cits. Gadās taisīt kartupeļu sacepumu ar malto gaļu pa vidu. Ļoti garšīgas bija skaidiņās rīvēto kartupeļu pankūkas ar tomātu gabaliņiem.

Sezonās laikā labi iet slinkie kāpostu "tīteņi", puķkāpost ar sieru. Ja ir slinkums taisīt, gadās, ka ēd makaronu vai klimpu zupu (uz urrā) vai biezputru vai pankūkas, kurās ierīvēts, piemēram ābols vai vakardienas makaronu - piena zupas pārpalikumi pievienoti(biezpiena plācenīšiem arī) vai biezpiena vareņikus uztaisu brīvdienu rītos.

Jau rakstīju, ka kauliņu zupas ir reti, mēdu izmantot Spilvas gatavās zupas pa retam. Gulašus utt. arī taisu reti, kotletes vēl retāk, bet mēdzu sataisīt vistas fileju ar tomātiem un sieru (iepriekšējā vakarā vai tad, kad nopirkta, fileja tiek sadalīta cepamgabalos, "iemarinēta" eļļā ar ķiploku un sāli un otrā diena apcepta rīvmaizē, bet pēc tam cepeškrāsnī  "piebeigta" ar tomāti + siers cepurīti - sanāk ideāli mīksta, tik ļoti stresaina recepte - uzsākot gatavot visam jau jābūt sagatavotam un cepeškrāsnij uzkarsētai, lai var uzreiz likt cepties).

Iepērkoties sapērku kartupeļus, burkānus, sīpolus, putraimus, miltus, cukuru, pienu, skābo krējumu, olas. Tad Pērles saldo krējumu. Malto gaļu saldētavā (sadalu pa porcijām trauciņos). Bundžu ar smalcinātiem tomātiem. Salātiem kāda paprika, kāposts, tomāts, gurķis mēdz būt. Pārējais jau nu pēc noskaņojuma un plānotās ēdienkartes + pāris dienām "saldais ēdiens" t.i. kāda kārba ar saldējumu, kaut kas no augļiem vai konservēti augļi un kaut kas "graužams", ko pēc vakariņām uzgrauzt, ja puncis pieprasa.

Citreiz klāt nāk citroni citronu dzērienam vai lielā Pūres ābolu sulas paka. Ikdienā vakaros dzeram tēju.

Pašiem konservu krājumu nav, ja nu kāda ome ko pa retam piespēlē, bet nu ļoti reti. Ja gribas marinētus gurķīšus, pērkam paši.

Pēdējā laikā brīvdienās kādreiz no lielās šmorēšanas atpūšos, bet nu gadās ka uztaisu kādu plovu vai ko citu lielāku.

Uz ko ir gadījies "norauties" un ieskriet nedēļas vidū veikalā? Mēdz izbeigties piens, ja kāds izdomā to virs normas palietot, citreiz kaut ko piemirstas iepirkt vai izbeidzas kafija nedēļas vidū, vai sagribas svaigi ceptas bulciņas no veikala pie mājas, vai pēkšņi piesakās ciemiņi.

  • Pirmdien – pupiņu zupa. Otrdien - tā pati zupa atsildīta. Trešdien - kartupeļi ar maltās gaļas mērci. Ceturtdien - cepti vakardienas kartupeļi ar pieceptu kādu desu. Piektdien - biešu zupa. Sestdien - tā pati zupa. Svētdien - kartupeļi ar ceptiem vistu šķiņķīšiem. Pirmdien - tie paši kartupeļi ar kādu pieceptu desiņu vai kotleti. Otrdien - zirņu zupa. Trešdiena - tā pati zupa. Ceturtdiena - makaroni "pa flotski". Piektdien - makaroni sacepti ar olu. Sestdien - skābu kāpostu zupa. Svētdien - tā pati zupa. Dienu nosaukumus un ēdienus var variēt, bet princips tiek saglabāts - pēc zupas nāk "cietais ēdiens" un otrādi. Parasti pie atsildīta ēdiena sagatavoju kādu saldo, bet ja nav iekāriena, tad netaisu.
  • Parasti smeļos iedvesmu, lasot Cāļa Virtuvi. Nedēļai uz priekšu gan neplānoju, bet apmēram šodien man ir skaidrs, kas būs rīt galdā. Ar zupām ir tieši tā kā raksta citi - uz divi dieni. Pēc tam noteikti kādas 2-3 dienas ir "cieto" ēdienu dienas. Arī sakņu sautējums ir parasti uz divām dienām, nu vismaz uz nākamās dienas brokastīm noteikti. Kartupeļu pankūkas cepu, kad pēkšņi sanāk, ka skābo krējumu bez manis vēl kāds nopircis, ja drusku pa vairāk kefīra iepircies, vai viņš vienkārši nedzeras, tad cepu pankūkas un pildu ar malto gaļu. Gaļu parasti maļu pati - vispirms novāru, tad maļu. Buljonu klāt piedzeram vai nu pie pankokiem vai nākamā dienā uzsildu un klāt piecepu siermaizītes. Nu un pa nedēļas vidu - parasti trešdienās, kad nav nekā īpaša pa TV, tad vakariņas ceturtdienai tiek gatavotas kaut kādas īpašas - nu kā no pavāržurnāla, lai nebūtu vislaik vienveidīgi. Citreiz vienkārši sacepu zaļos kartupeļus, atsevišķi sīpoliņu sacepu, klāt labu dozu paniņu vai kefīra. To es saucu par atslodzes dienu maciņam. Saldos ēdienu gan gatavojam tikai svētdienās vai vasarā ogu laikā. Un vakariņas katrā ziņā arī atkarīgas no sezonas - puķkāpostu laikā tiek vārītas zupas un cepti visvisādi, ķirbju laikā - izdomāju ēdienus, kur var likt klāt ķirbjus utt. Svētdienās es sagriežu dārzeņu rasolu, tad pirmdienā vakariņās ēdam rasolu, klāt pievārot vai piecepot kādu desu vai vistas stilbu. Ja veikalā gadās tiešām skaisti, balti, svaigi šampinjoni, tad tos es nopērku tā pa vairāk un tad nu - vaļa fantāzijai.
  • Mūsu ģimenē:
    • skābu kāpostu zupa;
    • cepti kartupeļi ar ceptu gaļu
    • lēcu zupa ar liellopu
    • makaroni ar gulašu
    • makaronu zupa ar frikadelēm
    • kotletes ar griķiem
    • aukstā zupa
    • makaroni ar sieru
    • karbonādes
    • skābeņu zupa
    • pupiņu zupa
    • šķelto zirņu zupa
    • borščs
    • soļanka
    • makaroni ar malto gaļu un spilvas mērci
    • kotletes. Otrā dienā kotletes sagriež gabaliņos, apcep ar sīpoliem un sataisa mērci.
    • šampinjonu zupa
    • cepta gaļa sautēta un pēc tam mērci taisa
    • cepti kartupeļi ar olu un sīpoliem un biezpienu vai krējumu
    • sautētas liellopa ribiņas ar šampinjoniem un burkāniem
    • plovs.
  • Nedēļai uz priekšu ēdienkarti neplānoju. Tā kā abi ar vīru esam strādājoši cilvēki, pusdienas (lielākas vai mazākas, jo man piemēram, pusdienās pietiek ar mājas siera ķobīti, kam pievienots sagriezts tomāts) paēdam ārpus mājas katrs savā pusdienlaikā. Mājās gatavoju aptuveni katru otro dienu, tai lai pietiek 2 dienām. Ideja parasti rodas dienas laikā. Brīvdienās tāpat vienu dienu uztaisu, tā lai pietiek arī otrai dienai jebšu otrajā dienā paēdam ārpus mājas. Ēdieni visdažādākie, sākot no zupām (frikadeļu, siera, pupiņu, zirņu, biešu, skābu kāpostu utt.) līdz pat otrajiem (rīsi, kartupeļi, dārzeņu sautējums, zirnīšu-burkānu sautējums), kā arī piedevās gaļas (vista, cūkgaļa)un zivju variācijas (lasis, menca, karpa). Reizēm uzmeistaroju kādas pankūkas (pildītās-kartupeļu, plānās, rauga). Neiztrūkstošs ēdiens - salāti (zaļie lapu salāti ar tomātu un/vai gurķi, redīsi utt.). Kad liela luste uznāk, top arī kāds saldais ēdiens - visiecienītākais ir uzpūtenis ar vaniļas mērci vai pienu, maizes zupa ar putukrējumu, peldošās salas uc).
  • Parasti jau sestdienā zinu, ko ēdīsim visu nākošo nedēļu. Vispirms sastādu ēdienkarti visai nedēļai un tad, vadoties no tās un ledusskapja, saldētavas, pieliekamā satura, sastādu iepirkumu sarakstu + pieskaitu klāt brokastu tiesu, pienu, jogurtus utml lietas. Tas baigi palīdz ietaupīt laiku un naudu. Šonedēļ, piemēram, mums ir:
    • Pupiņu zupa
    • Maltā gaļa boloņas gaumē + rīsi un svaigas saknes (izskatās, ka katram vēl būs pa pusbļodiņai vakardienas pupiņzupas)
    • Pīle sacepta ar dārzeņiem cepeškrāsnī
    • Pica + svaigi dārzeņi
    • Piena sakņu zupa
    • Jēra gaļa ar kartupeļiem un svaigiem dārzeņiem
    • Krāsnī cepta vista + tvaicēti un svaigi dārzeņi
  • Parasti kaut ko pa dienu sakārojas un tad vakarā parasti to gatavoju. Produktus pērku pastaigā ar bērnu. Tā kā pastaigā parasti ir vairāki veikali pa ceļam, tad ieeju praktiski katru dienu un nopērku trūkstošo. Dimbā ir tad, kad galva tukša, vēders ar neko nesaka priekšā. Šodien dabūju tvaika katlu. Iztvaicēju rīsus ar vistu. Klāt būs tomāti un gurķi. Rīt gribu iztvaicēt papriku ar malto gaļu un klāt varbūt kartupeļus un kādus salātus. Par parītdienu nezinu vēl. 
  • Dzīvoju Islandē. Mums te ir vietējie audzētie tomāti, gurķi, iceberg un ķīnas kāposts, visādi salātiņi, brokoļi, šampinjoni, paprika, cukini, burkāni utt. Tos visādās kombinācijās jaucu kopā un ēdam. Ļoti bieži pat bez "aizdara", reizēm piepilinu citronu sulu un olīveļļu vai olīveļļu ar citrona garšu, pieberu kādu saulespuķu sēklu klāt  (īpaši labi ar rīvētiem burkāniem). Nu tā kaut kā.
  • Mūsu ģimenē:
    • Sestdiena - cepetis, kartupeļi, Rimčika svaigie salāti dažādi.
    • Svētdiena - vakardienas cepetis, rīsi, salātu atlikums.
    • Pirmdiena - aizvakardienas cepetis, griķi, svaigi piepirkti salāti.
    • Otrdiena - ja ir, tad aiz aizvakardienas cepetis ar kaut ko, ja nav, tad tvaicētas kotletes, dārzeņi, griķi/rīsi.
    • Trešdiena - tvaicēti pildīti cukini ar malto gaļu.
    • Ceturtdiena - ātrais plovs ar vistu.
    • Piektdiena - vakardienas plovs.

Tā kā vīrs bieži neēd pusdienas, tad vakariņās noteikti kārtīgs gaļas ēdiens. Mēdzu taisīt ātros saldos - blenderēti augļi/ atsaldētas ogas ar putukrējumu vai jogurtu, Dobeles dzirnavnieka rupjmaizes kārtojumu.

Ziemas sezonā bieži šķovēju kāpostus, katls 4-5 dienām kā piedeva.

Zupas arī vāru, lai ir pirmajai bada nodzišanai pēc atskriešanas no darba:

  • frikadeļu
  • skābu kāpostu
  • krēmzupas ar kausēto sieru
  • biešu
  • vasarā skābeņu

Ja brīvdienās gadījies būt pie fātera, tad dienām 3 kreņķu nav - līdzi tiek dabūts kāds zupas spainītis un/vai plovs. Tas jau man , protams, patīk vislabāk.

Aizmirsu pierakstīt, ka reizi 2 - 3 nedēļās taisu lazanju, ko ar var izstiept 2 vakariem. Un kad uznāk galīgi viss "pie kājas", tad pelmeņi lieti noder un ātrie karstie salāti no saldētajiem dārzeņu mikšļiem + saceptas sagrieztas vistas filejas + majonēzes.

  • Cenšos sagataves sataisīt iepriekšējā vakarā, lai nākamajā dienā var tikai uzsildīt, atsildīt vai uzcept.
    • 1 - dienās - 7dienas vakariņu pārpalikumu atsildīšana.
    • 2 - dienās - kaut kas pa fikso, biezpiens sataisīts ar dārzeņiem vai kaut kā tā. Tad, kad paliek mierīgāk samarinēju vistu.
    • 3 - dienās - cepu samarinēto vistu, 1 stundas laikā viss gatavs.
    • 4 - dienās - ēdam pārpalikušo vistu. Kad palicis mierīgāk atkal sagatavoju, kaut ko 5 - diena. Savāru, sagriežu salātiem nepieciešamos, piemēram. Savāru kartupeļus, makaronus vai kaut ko tādu, lai pa ātro var sataisīt.
    • 5 - dien - sajaucu salātus tikai vai uzcepu iepriekš sagatavoto.
    • Vēl vienmēr turu ledusskapī pelmeņus, kartupeļu klimpas, zivju pirkstiņus utt, ja nu slinkums iepriekšējā vakarā gatavot.
  • 1) cepta vista cepeškrāsnī, rīsi, kāpostu burkānu salāti. 2) biešu zupa, šokolādes krēms. 3) makaroni ar malto gaļu. 4) sakņu zupa, ceptas siermaizītes. 5) meža gaļas kotletes, kartupeļu, gurķu tomātu salāti. 6) soļanka, banānu krēms ar vaniļas mērci. 7) karbonāde, krāsnī cepti kartupeļi, dārzeņu salāti. 8) karbonāde, makaroni, tomātu mērce, burkānu saulespuķu salāti. 9) sautēti kāposti. ceptas desiņas, biezpiena krēms ar dzērveņu ķīseli. 10) tie paši kāposti, desiņas, cepti kartupeli. Saldos ēd vīrs un bērns. Mājās neēdam ne brokastis, ne pusdienas, tas viss tiek gatavots pēc 17.00. Pārsvarā katru dienu pērkam pārtiku. Pēdējā laikā (sestdienās vai svētdienās) pusdienās ir šašliks, ko vīrs laukā uzcep, es pa to laiku pagatavoju svaigos salātus. Gaļu marinējam paši. Sestdienās - svētdienās brokastu gatavo vīrs: kafija, dažādas maizītes, biezpiens ar redīsiem, dillēm, lokiem, krējumu vai ceptas maizes ar sieru, desu, tomātu, redīsi ar krējumu. Kā nu kuro reizi.
  • Taisu tikai kārtīgas vakariņas un nekad neēdam divas dienas vienu un to pašu ēdienu. Parasti uztaisu tikai vienas dienas vakariņām bez pārpalikumiem. Taisu daudz un dažādus ēdienus - karbonāde, tāpat marinēta gaļa, maltās gaļas mērce, aknu mērce, vistas māgu mērce, vista sautēta saldā krējumā, kotletes, zivis, gulašs, vistas fileja, pildīta vistas fileja ar sieru, vistas žuljēns, makaroni ar gaļu, slinkie tīteņi, sautētas pupiņas ar malto gaļu, plovs utt. No zupām - sēņu zupa, soļanka, skābeņu zupa, dārzeņu zupa. Piedevas visas iespējamās atkarībā no gaļas vai zivs. Un protams salāti - kādus vien sagribas. Vakariņu ēdienkarti izdomāju dienas laikā jeb vīrs pačukst, ko gribētos. Piemēram, vakar bija soļanka, cepta zivs ar rīsiem un vistas - dārzeņu salāti.

 

*** - svaigu skābeņu zupa;

- grilēta vista ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un svaigu gurķu salātiem;

- cūkgaļas cepetis+ sautējums;

- vistas gaļas zupa, saldajā ceptas magoņmaizītes un kanēļmaizītes.

Zupas parasti iet uz 2 dienām, arī krāsnī ceptās gaļas parasti ir uz 2 dienām tikai jāpamaina piedevas.

 

*** pirms eju uz veikalu, uzrakstu sarakstu ar pusdienām katrai dienai, iepriekš paprasot mājiniekiem ko gribētos ēst.

Šīs nedēļas saraksts ir sekojošs:

pirmdien - vistas un dārzeņu zupa ar nūdelēm

otrdien - grillēta cūkas gaļa ar kartupeļu biezputru un dārzeņiem

trešdien - paela ar jūras veltēm

ceturtdien - desiņas ar ceptu olu, ceptiem kartupeļiem un dārzeņiem

piektdien - spagetti ar Boloņas mērci

sestdien - grillētas vistas krūtiņas ar jauniem kartupeļiem un salātiem

svētdien - jēra kājas cepetis ar cepeškrāsnī ceptiem kartupeļiem un dārzeņiem

Katru svētdienu taisu cepeti (izņemot, ja ejam ciemos/ārā).

Vēl taisu:

- malto gaļu ar chilli mērci un rīsiem

- kotletes

 - grillētu gaļu (liellops, jērs, vista, cūka)

 - aknas

 - grillētas zivis (pārsvarā mencu, buti vai lasi)

 - spagetti ar karbonāras mērci

 - spāņu omleti

 - fajitas (meksikāņu ēdiens ar specifiskām garšvielām, kur kukurūzas pankūciņās tiek ieritināta grilēta gaļa, dārzeņi, salāti, mērces)

 - kariju (indiešu ēdiens ar vistas, jēra gaļu un specifiskām garšvielām)

 - dažādus gaļas, zivju, dārzeņu sautējumus un pīrāgus

-  dažādas zupas - pupiņu, frikadeļu, soļanku

 - visu veidu cepešus

 - visādus eksperimentus veicu un izmēģinu jaunas receptes no grāmatām vai interneta.

 

*** kaut kas drusku vairāk uz veģetāro modi, sliņķiem un pusfabrikātēdājiem -

- makaroni ar lečo vai tāpat

- rīsi ar olu un tomātiem

- kartupeļi ar tomātu/gurķu salātiem

- griķi ar ceptām sojas strēmelītēm

- puķkāposti - vārīti, ja paspējam, bieži vien tiek nograuzti zaļi

- aukstā zupa - tikai vasarā

- skābeņu zupa

- saldēto dārzeņu zupa

- konservētas pupiņas, ceptas

- veikala pankūkas ar sieru

- kartupeļu pankūkas (normāli cilvēki cep, mēs pērkam un atsildām)

Slinkumdienās - ēd to, kas pagadās, visādus siltos aplejamos draņķīšus.

 

*** 1. Kartupeļu biezputra + karbonāde, uzpūtenis

2. Griķi + maltā gaļa

3. Dārzeņu plovs, kakao ķīselis

4. Dārzeņu sautējums

5. Vakardienas dārzeņu sautējums, piena ķīselis

6. Makaroni + maltā gaļa

7. Kartupeļi + gulašs

Kabaču laikā iecienīta kabaču torte.

 

*** iecienītie ēdieni:

* makaroni ar malto gaļu (citreiz ar sēnēm)

* makaroni ar vistiņām saldajā krējumā

* makaroni ar jūras veltēm

* kartupeļi + biezpiens + salāti + cīsiņi/sardeles

* visa veida gaļa un dārzeņi cepti cepeškrāsnī

* dārzeņu sautējums ar malto gaļu (pa retam)

* rīsi ar ceptām desiņām, salātiem un tomātu mērci (lēto vakariņu variants)

* gulašs ar kartupeļiem (vai retu reizi ar griķiem) + salāti

* pelmeņu zupa (saldētie dārzeņi, pelmeņi vai desiņas, kartupeļi vai zupas makaroni, un dzintara siers), bet zupas mūsmājās ne īpaši ciena, tāpēc ļoti reti vāram.

Vīra kungs ir ļoti konservatīvs un nemīl visādus eksperimentus. Ar dažādību neizceļamies. Vismīļākais ēdiens viņam kotletes. 

 

*** aplausi tām čaklajām meitenēm, kas spēj savas ģimenes ēdienkarti saplānot veselai nedēļai un bez aizķeršanās savu plānu arī realizē!

Cenšos pielāgoties situācijai makā un manu vīriešu tā brīža vēlmēm. Topā ir vistas zupas, pankūkas un visādos variantos /marinēta, nemarinēta, ar vai bez kaula/ cepta gaļa. Vēl esmu iemanījusies kartupeļu vietā pasniegt dārzeņu sautējumu (bez gaļas)- to pagatavoju tā pa vairāk, bet apēd, ilgākais, divās dienās. un visādi salāti klāt. Veikalu apmeklēju apm. 3x nedēļā.

Šonedēļ esam ēduši un ēdam sekojoši:

1 - diena: rīsi, marinēti vistas šķiņķīši, marinēti gurķi+ saldajā biezpiena pīrāgs;

2 - diena: vistas zupa+ saldajā želeja;

3 - diena: vistas cepetis, pildīts ar rīsiem un plūmēm, zaļo zirnīšu salāti+ kūciņas saldajā;

4 - diena: tas pats vistas cepetis ar visu, ko var atrast piekožamu ledusskapī (marinēti gurķi u.tml.)+ saldējums ar augļiem saldajā;

5 - diena: sautējums un desiņas, marinētas bietītes+ šokolādes kēkss saldajā;

6 - diena un 7 - diena: viss atkarīgs no tā, ko garšīgu atradīšu tirgū- ļoti iespējams, ka cepetis, dažādi salāti, krāsnī cepti kartupeļi+ saldajā kāds garšīgs krēms, kāda kūka, kāds rausītis vai pīrādziņš. Manā subjektīvajā skatījumā nav paēsts, ja kaut kas salds nav beigās, tāpēc tie saldie katru dienu.

 

*** šitā jau daru kādu 10-gadu un ar laiku jau piešaujas. Parasti darbdienu dienas gatavoju ko ļoti ātru, vai arī ko var uzlikt vārīties un darīt savas lietas. Bet nedēļas nogalēs, ja neejam nekur ēst vai nebraucam projām - gatavoju ko sarežģītāku, uzcepu kādu torti, vai uztaisu saldo.

Ir man uz palodzes virtuve speciāla lapiņa ar sarakstu produktiem, manējie jau iedresēti  - ja mājās, kas gandrīz beidzas (piem. mannas paciņa rezerve jau iesākta, pēdējā pus paciņa cukura, zobu pasta u.t.t.) - kas jāpērk. Plus lapiņa uz nākamo nedēļu gatavojamiem ēdieniem, tagad gan sakarā ar 3 sīča parādīšanos gatavoju uz 2 dienām, tā kā sanāk vienkāršāk, bet diemžēl garlaicīgāk - ēst to pašu 2 dienas pēc kārtas. Tad parasti ņemu šīs 2 lapiņas un stādu sarakstu ēdieniem (galvā un ir labas un daudz recepšu grāmatas) - un iepērkamajiem produktiem.

Parasti cenšos 1 nedēļa zivi, zupu, veģetāro, cūku un vistu, lai dažādība. Un protams vienmēr kāds 1 ēdiens pavisam jauns + daudz iecienīto ēdienu.

 

*** mājās ēdam darbdienās tikai vakariņas, līdz ar to atkrīt sviestmaizes un lietas, kas ātri bojājas uz maizes liekamās utt. brokastīm. Pienu, protams, pērkam lielo paku vienu vai divas. Pa dienu mājās neviena nav (divi pieaugušie un viens bērnu dārznieks). Našķus cenšos iepirkt kaut ko vienā reizē uz visu nedēļu. Bērnam arī ieplānoju(piedāvāju paņemt) kādus jogurtus vai ko citu tikai viņai, ja nu vakarā vai no rīta paspēj apēst pirms b/d (kas gan ir reti, jo izbraucam agri).

Vēl liels pluss ir labs ledusskapis, kas ilgāk saglabā svaigus kaut vai tos pašus zaļos lokus, un laba saldētava, kurā var krājumus izveidot pēc iepirkšanās.

Ja dzīvotu mazpilsētā un nestrādātu, tad labprāt iepirktos katru dienu un tirgū(normālā, zemnieku, nevis pārpircēju). Bet tas tāds, sapnis....

 

*** Pirmdiena: rīsi + salāti + vistas desiņas = vakariņas

Otrdiena: laša zupa = pusdienas

Trešdiena: izvārīti un cepti puķkāposti + salāti = pusdienas

puķkāposti + cepti vistas medaljoni + salāti = vakariņas

Ceturtdien: omlete ar šķiņķi, papriku, lociņiem = pusdienas

Piektdien: ravioli ar sieru = pusdienas

pica = vakariņas

Sestdien: vistas gaļas sautējums ar papriku un selerijas sakni = pusdienās

 vakariņās, iespējams, salāti, pankūkas.

Tā kā cauru dienu dzīvojos mājās kopā ar mazāko bērnu, ikdienā gatavoju 2 siltas ēdienreizes un iepērkos arī gandrīz katru dienu. No rīta sadomāju vienai - divām dienām ēdienkarti, vadoties no tā, kas mājās ir un ko kārojas, un vajadzīgo piepērku klāt rīta pastaigas ar bērnu ietvaros. Kad uznāk slinkums gatavot, ēdam kafejnīcā vai sviestmaizes. Vai picu, kā vakar.

Cenšos, lai katrā ēdienreizē būtu salāti, pamatā lapu salāti (tagad Rimi superīgi igauņu ledus salāti, ņamm), kam pievienoju dažādas piedevas, kādas nu ir (gurķis, tomāts, paprika, dilles, loki, dīgsti, redīsi). Iepērkoties domāju, lai ledusskapī vienmēr būtu kādas vismaz 3 sastāvdaļas svaigajiem salātiem. Diemžēl bērni tos neēd, labi, ja pa kādai gurķa šķēlei un burkāna gabalam. Par šo uztraucos - kā lai pieradina pie salātu ēšanas?

Kad puika dosies uz bērnudārzu, atteikšos no silto pusdienu gatavošanas un arī uz vakariņām biežāk atļaušos neiespringt ar siltajiem ēdieniem, jo b/d jau būs paēdis silto paiku.

 

*** 1.dien - kotletes, kartupeļi, rutku-burkānu salāti.

 2.dien - frikadeļu zupa.

3.dien - pankūkas ar ievārījumu.

 4.dien - gulašs ar griķiem.

5.dien - biešu zupa ar liellopu galu.

6.dien - makaroni ar rīvētu sieru.

7.dien - makaroni ar malto galu un maizes zupa ar putukrējumu.

 

*** sestdien bija pusdienās biešu zupa, vakariņās uzpūtenis, svētdien ēdām ārpus mājas, pirmdien - biezpiens ar piedevām (tomāti, gurķi, loki) un kartupeļi, otrdien - griķi ar saceptiem šampinjoniem, sīpoliem un svaigu gurķu salāti, trešdien - kartupeļu biezputra ar svaigu kāpostu salātiem un saceptām bekona šķēlītēm, ceturtdien būs aukstā zupa, piektdien makaroni ar sieru un paštaisītu tomātu mērci (sīpoli, ķiploki, tomāti, garšvielas).

Reizi nedēļā tiek iepirkti dārzeņi, gaļa, putraimi utml., katru dienu (pēc vajadzības) - maize, piena produkti, kaut kas konkrētām vakariņām specifisks vajadzīgs. Nedēļai saplānot neprotu - nekad nezinu, vai bērni pa dienu ēdīs siltu ēdienu (t.i., paši kaut ko uzceps, vai uzsildīs), vai arī grauzīs tikai maizi, vai, varbūt, ābolus.

 

*** sestdien ārpus mājas.

Svētdien - vistas fileja, pildīta ar plūmēm un kamambēru ar rīsiem un vaniļas krēms ar blenderētām avenēm.

Pirmdien - laikam neko neuztaisīju.

Otrdien - biešu zupa.

Trešdien - vista ar ananāsiem un Spilvas ķīniešu mērci ar brūnajiem rīsiem.

Ceturtdien - dārzeņu siera zupa.

Piektdien - zupas pārpalikums.

Sestdien - ciemos pie maniem vai vīra vecākiem.

Svētdien - ciemojos pie draudzenes.

 

*** padalīšos ko mēdzu gatavot  :

Biešu zupa ar skābiem (saldākajiem) kāpostiem

Skābeņu zupa

Aukstā zupa (bietes nemarinētas, kefīrs, olas, vārīti kartupeļi, svaigi gurķi, zaļumi)

Makaronu vistas zupa (ar vistas stilbiņiem)

Dzelteno zirņu zupa

Pelēko zirņu zupa

Tomātu krēmzupa

Dārzeņu zupa ar frikadelēm

Svaigu dārzeņu krēmzupa

Pica

Vista cepeškrāsnī

Uz pannas cepti vistas stilbiņi

Vistas filejas gabaliņi Spilvas ķīnas saldskābajā mērcē (ļooooti ātri)

Vistas šašliks

Maltās gaļas mērce

Dažādas zivis cepeškrāsnī vai uz pannas

Mednieku desiņas, cīsiņi, cepta doktora desa (ātrie)

Viltotie kāpostu tīteņi

Parastie kāpostu tīteņi

Pildīta paprika

Aknu mērcīte

Teļa gaļas saldā krējuma mērce

Kotletes

Maltās gaļas sacepums ar kartupeļu biezeni

Plovs

Pelmeņi mājās taisīti

Pelēkie zirņi ar speķi

Burkānu-zirnīšu sautējums

Šķovēti kāposti - svaigi vai skābi

Kartupeļi - putra, cepti, vārīti, cepeškrāsnī ar saldo krējumu

Griķi, rīsi, makaroni

Dārzeņi sautēti dažādās kombinācijās

Pankūkas

Virtuves konference 2007

Komentāri

Janka:
15.10.09 17:09:20

Paldies!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS