Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/edienkartes-menedzments/

Ēdienkartes menedžments

Abi ar vīru strādājam. Lielais pēc skolas nāk mājās. Aukle ar mazo dzīvo pa māju. Kamēr mēs caur bērnudārzu ar mazo tiekam mājās, ir jau gana vēls. Auklei ar meitu jāatstāj pusdienas un uzkodas mājās. Lielais pēc skolas ar kaut ko grabina. Vakariņas grib vīrs, jo pa dienu praktiski neko normālu nav ēdis. Kā šito nomenedžēt? Nedēļas nogalē iespringstu - piecepu, piešmorēju un pa porcijām salieku saldētavā. Rezultātā ceturtdienā jau nav īsti ko atstāt mājās palicējiem. Cenšos vakariņās sataisīt tik daudz, lai paliek arī rītdienas pusdienām, bet tas nav prognozējami. Bada rezerve (pelmeņi, cīsiņi) jau ledusskapī gan ir, bet... Kā jums darbojas ēdiena plūsma?

  • Vai esi mēģinājusi iesaldēt ēdienus? Teiksim, uzvāri lielu katlu zupas. Pusi apēd pirmdien, otrdien un trešdien, bet otru pusi sasaldē. Ceturtdien un piektdien atsaldē ēdienus, kas bija iepriekš sasaldēti. Jo citādi ēst visu nedēļu vienu un to pašu ēdienu apnīkst.
    Vel jau "glābj" ātrie ēdieni - piemēram kuskus ar vistu (aizņem minūtes 10-15) vai dārzeņu zupa no saldētiem dārzeņiem.
  • Braucot lielveikalā, nopērk gatavos ēdienus, Maximā karbonāde franču gaumē vai grieķu salāti jeb kādi citi zaļie salāti ir un lēti arī, patiešām, mēs citreiz 2 pieaugušie un mazais 4-gadnieks. Paēdam pa 2.20 -2.80Ls (atkarībā no gaļas) - salāti, gaļa, piedevas - rīsi/griķi/kartupeļu, mājās uzsildam. Citreiz pērkam 2-vām dienām. Tomēr labāk nekā - pelmeņi, cīsiņi, parasti kaut kas paliek arī pāri, lētāk nekā pirkt atsevišķi dažādus produktus - tomātus, gurķus, puķkāpostus, olīvas utt. gaļu, mērci gatavot - darbs, trauki... Ja to pašu pērk Rimi - tad dārgi sanāk - vidēji  4Ls par ēdienreizi. Tā mēs ēdam, kad nav laika.
  • Nu jau gandrīz 10 gadus atpakaļ kad strādāju par aukli, mums bija noruna ar saimniekiem, ka es vakariņām uzvāru vai nu griķus, vai rīsus, vai kartupeļus vai biezeni uztaisu pie gaļas klāt. To parasti arī sacepa uz nedēļu t.i karbonādes vai kotletes, daļu salika saldētavā pārējo tūlītējai lietošanai. Tas jau nav tik sarežģīti uzlikt vārīties kaut vai makaronus, ja pieskata 1 vai 2 bērnus, pie kam dažāda vecuma, un ja viens vēl skolas vecuma. Vienkārši aprunājies ar aukli, vai viņa būtu ar mieru to darīt papildus. Es piem. pati taisīju pa dienu daļu ēdiena, putras, piena zupas, cepu pankūkas, reizēm uztaisīju arī kādu cepeškrāsnī liekamu gaļas ēdienu. Saliek dārzeņus, saliek vistas šķiņķīšus, uzlej ūdeni uz pannas, un stundu cepās, ne klāt jāstāv nekā.
  • Jā, man ar šitā ir problēma Dažreiz daru tā, ka svētdienas vakarā izvāru lielo zupas katlu, tas ~ pirmajām trim darba dienām pietiek. Citu svētdienas vakaru sašmorēju kādu gulašu vai kotletes utt. Arī pietiek kādiem pāris vakariem. Atlikušajos vakaros izlīdzos ar ātrajiem, neveselīgajiem produktiem - pelmeņiem, zivju pirkstiņiem. Šad tad arī nedēļas vidu saņemos uz kārtīgu vakariņu taisīšanu, bet tas izdodas reti. Trakākais, ka man bērns b/d praktiski neko neēd un tad vismaz vakaros jāmēģina kaut kas iedabūt iekšā. Nu un vīrs, protams, arī neatsakās no garšīgām vakariņām. Es pati gan varētu iztikt ar kādu sviestmaizi vai kaut ko paknibinātu tāpat no ledusskapja, bet kas tev dos.
  • Nāku mājās un taisu vakariņas Esam 2+2 bērnudārznieki. Ēdam vakariņas ap/pēc 20. Toties sestdienās un svētdienās neiespringstu uz gatavošanu - tās ir manas dienas, kad lasu un daru ko gribu (t.i., darbinu veļas mašīnu, kārtoju māju u.tml. )
    Patiesībā man jau noriebušies ātrie vakariņu ēdieni - klasiski ir maltās gaļas ēdieni, vistas gaļas ēdieni, pelmeņi, kartupeļi, bet kā no tikt vaļā nezinu.
  • Visreālāk šķiet piemaksāt auklei, lai viņa taisa pusdienas.
    Mums gan nav aukle, bet vecāmāte, pusdienas sev un puikam gatavo viņa (ja vāra zupu, tad, protams, tā, lai iznāk arī mums vakariņām).
    Tad, kad bērns iet bērnudārzā, taisu vakariņās tos pašus ātros vistas vai maltās gaļas ēdienus, reizēm pankūkas, ātros sacepumus, reizēm salātus rasolveidīgos kaut kādus. Kāpostus, cepešus, karbonādes un kotletes atstājam nedēļas nogalei.
    Bet reizēm tracina gan tā nemitīgā domāšana, ko lai šovakar tādu ātru un garšīgu tai pat laikā uztaisa. Un man arī bērns no bērnudārzā ne ēdājiem, tā kā viņam tās vakariņas ir ļoti svarīgas!
  • Saucamās burciņa zupas - ieber burciņas saturu karstā ūdenī, klāt var piemizot kādu kartupeli, burkānu, garšvielas un gatavs! Tāpat ir burciņās gatavs plovs, dažādas mērces, makaroni ar gaļu un gan jau vēl lielveikalos var nopirkt gatavas vakariņas. 
  • Cepeškrāsnī cepta vista. Darba ziņā tas man aizņēma 3 - 4 minūtes (neskaitot cepšanas laiku). Nopērc jau izķidātu vistu - vai arī tikai kājas, stilbus utt. ieber bļodiņā garšvielas (es beru, kas pagadās pa rokai, parasti kaut kāds karijs, kaut kāda universālā gaļai vai tml), pielej eļļu un ar šo putriņu apsmērē visu, ja vesela vista - arī no iekšpuses iesmērē. Iemet cepamajā maisā un uz 40 minūtes aizmirsti par to.
  • Principā ātri pagatavojami ir jebkura veida sacepumi. Vari pat darīt tā, ka vienvakar izvāri vakariņām makaronus, atstāj arī priekš nākamā vakara. Nākamā vakarā ieber tos makaronus veidnē, sakul olu - pārlej pāri, pārkaisi ar sieru, vari arī kādu gaļiņu pielikt (bet tādu, kas pa kādām 10 - 15 minūtēm būs gatava) un ieliec krāsnī, lai cepas.
    Tāpat jebkuru gaļas gabalu iesmērē ar garšvielām, liec piemērotā traukā un lai šis pats cepas krāsnī. Klāt pievāri rīsus, makaronus, kartupeļus. Visu vari gatavot tā pa vairāk, lai nākamā vakarā vari ko citu (kaut vai salātus) uzmeistarot.
    Ja varat atļauties - pērciet saldētus dārzeņus. Tos pagatavot var ātri. Un, kad esi īpaši nogurusi – palūdz, lai vīrs nopērk jau gatavu ēdienu (es tā darīju) vai pasūtiet uz mājām.
  • Kad man nav laika - uzvāru kg griķu - pietiek 2 dienām. Sarīvēju sieru - un pasniedzu griķus (vai makaronus) pārkaisītus ar sieru un kečups.
    Kombainā sarīvēju burkānus – daudz - ar majonēzi sajaucu pirms ēšanas vajadzīgo daudzumu. Pārējo ledusskapī slēgtā traukā. 2 dienas var ēst.
    Sagriežu trušus (audzēju pati, kaujam kādus 2 - 3 reizē), iemarinēju vieglā marinādē un lieku ledusskapī - cepu krāsnī tik cik vajag konkrētai ēdienreizei. Droši var glabāt 3 - 4 dienas.
    Sacepu pilnu cepeškrāsni ar kotletēm - ēdam 3 dienas.
    Nu principā cenšos gatavot uz 2 - 3 dienām, tad pietiek laika mazajam un citiem darbiem.
  • 1. Skābu kāpostu zupas bezdarba variants. Saliek katlā visu reizē: cūkas kāju, skābus kāpostus, grūbas, mazliet cukura, pāris piparus, ūdeni. Uzvāra, nogriež mazāku uguni un lēni sutina pāris stundas. Atsevišķi uzvāra kartupeļus ar mizu, vai iemet cepeškrāsnī ar visu mizu.
    2. Cepetis. Liek pīlē ar vāku gabalu cūkgaļas ar ķiplociņiem. Uzlej mazliet verdoša ūdens, apsāla. Lēni cep 2 - 2,5 stundas.
    3. Cous - cous ar apceptiem burkāniem, sīpoliem, selerijām. 20 minūtes max.  Pagatavo cous-cous. Apcep sīpolus, rīvētus burkānus, seleriju stienīšus, pielej sojas mērci, pieliek turku zirņus no bundžas.
    4. Apcep rīvētu burkānu, sarkano papriku un olīvas, čilli pipariņu. Pieliek makaronus, izmaisa. Gatavs.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS