Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/ediens-celojumam/

Ēdiens ceļojumam

mmmm... esmu sprukās, pēc 3 dienām jābrauc uz nedēļu ceļojumā pa Eiropu, zem klajas debess vai teltīs - kāda būs oma, bet ceļa somas kā nekrāmējas tā nekrāmējas. Kas būtu tāds, kas nebojātos apmēram nedēļu stāvot mašīnā (bez salami desas). Varbūt kautkas pašai jāsacep ? Kā ir tām lētajām aukstumsomām, cik viņas ilgi varētu uzturēt aukstumu?

  • Sen jau garām tie laiki, kad Eiropā viss bija tik dārgs, tik dārgs, ka jāņem pilns auto pilns ar pārtiku līdzi. Iesaku nespringt un iepirkties turienes lielveikalos.Bet līdzi paņemt gāzes plītiņu, katliņu, tējkannu (ugunskuru nevarēs kurināt - ēst jātaisa vai nu kempinga virtuvē vai nu uz gāzes degļa), piederumus, garšvielas, dēlīti, bļodu salātiem. Ja ļoti gribās, var ņemt līdzi Lāses piena pakas, sausās brokastis - būs rīta maltīte. Var paņemt pannu un cept pankūkas(eļļu tik vajag).
  • Kempingā var dabūt elektrības pieslēgumu.  Paņem līdzi riktīgi garo pagarinātāju, to, kas celtniecības bodēs pārdodas, kādi 10 m vismaz.  Ja vajadzēs kontakta pārveidotāju, tad visos kempingos par attiecīgu drošības naudu (15 eiro, piem.) viņi iedod savējos. Tad paņem sadalītāju, lai elektrība tiek arī tējkannai, mobilā lādētājam un lampiņai teltī (ko arī paņem līdzi). Nu un paņem elektrisko plītiņu. Un būs pie telts pilna civilizācija. Vēl tikai katls, tējkanna, bļodiņas, krūzītes, naži, dakšas un pavārnīca. Ko tur vēl ... korķu viļķi neaizmirstiet. Bet pārējais, kā saka - sen jau garām tie laiki, kad Eiropā viss bija tik dārgs, tik dārgs, ka jāņem pilns auto pilns ar pārtiku līdzi. Iesaku nespringt un iepirkties turienes lielveikalos. Aldi, Combi, ICA .... mūsu Rimčiki vien ir pēc cenas. Pat dažas lietas lētāk. Siers, piemēram. Vienīgais, ko vari paņem līdzi, ja vajag - Lāses krējumu.
  • Siermaizes - gatavo šādi: ņem sagrieztu baltmaizi, apsmērē ar sviestu, virsū krāmē rīvētu sieru, kas sajaukts ar saklapētu olu, krāsnī iekšā uz 180*C minūtes 10-15, atkarīgs, cik sadedzinātas garšo, atdzesē un pārtikas kastē iekšā, ir ēdamas dienas 3.
  • Ātrās kartupeļu biezputras, makaronus ātros - nu tos, kas plastmasas bundžiņās. Tiem vajadzīgs tikai karstais ūdens un dažas minūtes, lai ievilktos.
  • Aplejamie griķi un piemaisīta tušonka ir ātras ceļojuma vakariņas kārtīgam vecim.
  • Aukstumsoma ir neatsverams palīgs. Arī lētās aukstumsomas, ja iekšā kārtīgi sasaldēti aukstuma elementi, tur vēsumu visu dienu. 
  • Aukstumsoma noturēs vēsumu 2-3 dienas. Ar vairākām leduspudelēm iekšā un segā ietīta. Ir jau arī mašīnas ledusskapīši mazie.
  • Pieredze rāda, ka aukstumsoma labi tur vienu diennakti, ja ārā ir karsts laiks. Parasti sasaldējam divas lielās minerālūdens pudeles un vakarā viesu mājā vai kempingā, ja tiekam pie ledusskapja, tad atjaunojam pa nakti ledu pudelēs. Sasaldējamie elementi aizņem tikai vietu, toties atkusušo ūdeni jebkurā brīdī vari izlietot un atspirdzināties.
  • Ūdens vietā mēdzu saldēt arī mazās suliņu paciņas. Pa ceļam tur aukstumu, bet līdz vakaram sula gatava dzeršanai.
  • Ja plānojat gatavot kaut ko vairāk par aplejamajām putrām/makaroniem, iesaku paņemt kādas nebūt garšvielas (tās jau daudz vietas neaizņem) un tējas. Likās, ka tieši tās ir diezgan dārgas un palielos iepakojumos. Un vēl šķiet, ka tur ir tikai smalkā sāls. Tā kā ar to neprotu apieties, ņemu līdzi mūsu pašu rupjo. Produktus, ko gatavot gan - kā jau te teikts- mierīgi var sapirkt uz vietas. Tagad dārzeņu un augļu sezona - tie būs lēti un visur. Ar veikaliem tik jārēķinās, ka tie tiek slēgti stipri ātrāk, nekā šeit.
  • Zviedrijā ICA veikalos pilnigi normāli var iepirkties, arī Somijā. Tikai jāpameklē atlaižu preces. Nu nevajag pirkt akurāt šitentoste makaronus, bet paskatīties, kuri makaroni tai dienā ir ar atlaidēm. Banāni Somijā nekad nebūs lēti. Tak cilvēkam ceļojumā drīzāk vajag makaronus, konservus vai cīsiņus, sieru, maizi, kellogšus. Nu labi - pienu un kādu cepumiņu. Tāpat aplejamās zupas un makaroni tur ir mūsu naudās. Tieši to taču cilvēks taisās vest līdzi steriem. Nu nav jāved, nav. Tiešām, ja brauc ar mašīnu, tos pašus vakara makaronus var nopirkt itin labi. Un Zviedrijā ir iecienītas saldētās gaļas bumbiņas, līdzīgi kā mums frikadelītes, tikai lielākas. Ļoti garšīgas. Vajag tikai apcept.
  • Dzīvoju Norvēģijā. Ir dārgāk, bet pagājšnedēļ, esot Latvijā, nemaz nelikās, ka jums pārtika stipri lēta. Tāpat, kā šeit 35 Ls iztērē, un neesi neko daudz nopircis.
  • Viena laba recepte, kuru izmantoju gandrīz visos ceļojumos pa Skandināviju. Paņem līdzi grauzdētu franču maizi, žāvētus tomātus eļļā, anšovus vīna mērcē. Bazilika lapas svaigas pērku uz vietas. Mocarellas sieru (to, kas plastmas maisiņos). Gatavo sekojoši - uz grauzdētas maizes uzliek žāvētu tomātu, tad mocarellas siera ripiņu, tad anšovu un pa virsu veselu bazilika lapu. Dievu ēdiens - atbildu par saviem vārdiem un kreptīgs. Klāt piedzer vīnu. Žāvētu tomātu vietā var izmantot arī svaigus tomātus sagrieztus mazos kubiciņos samaisītus ar olīveļu un pipariem.
  • Ceļojumos ar teltīm daudzmaz nodrošinamies ar pārtiku, lai iespēju robežās būtu neatkarīgi. Nespēju iedomāties, ka mums katru dienu vai katru otro dienu būtu jāmeklē lielveikals un vēdera dēļ jātērē laiks garās rindās. Ceļojot Eiropā, uz katra soļa ir benzīntanki, tur var pa ceļam paķert trūkstošās lietas. Brokastīs parasti mums ir muslis ar pārslām + sula. Pusdienās uzvāram griķus, kartupeļu biezputru no sausā pulvera, sausās zupas + klāt var piešaut kādu konservu gaļu. Latvijā var iegādāties kādu gatavo zupu, piem., "Vasara". Sapērkam labi daudz gurķu, tomātu, augļu. Vēl var ņemt pupiņas - pa nakti iemērc, nākamajā dienā izvāra. Vai jau izvārīt gatavas pirms ceļojuma un apēst nākamajās dienās ar tomātu, gurķi un kādu kefīrveidīgo.
  • Griķus ceļojumā var gatavot ar vienu labu metodi - aplejot ar karstu ūdeni termosā. Tikai vēlams tad tas termoss, kas ir ēdieniem - ar plato augšu. No rīta aplej, vakarā silti griķi pie vakariņā. Tikai notestē gatavošanas procesu pirms tam mājās. 
  • Ceļojām ar kājām, stiepām līdzi mugursomas un arī paiku - jo, lai arī Eiropa, ne vienmēr lielveikalu var ērti atrast un ir laiks to darīt - un piemēram Skandināvijā svētdienās viss ir slēgts tikai benzīntankos var kaut ko dabūt. Mūsu prakse - uz četriem - līdzi mazais tūristu gāzes baloniņš uz kura uztupina to deglīti, neliels katliņš. Katru dienu bijām ieplānojuši 2 siltās ēdienreizes - no rīta no telts izlienot, lai būtu spēks dienu kātot vārījām putru - līdzi auzu /rudzu/ 4-graudu pārslas + sausais piena pulveris + cukurts, sāls. Vakariņās - ātri pagatavojamās kartupeļu biezputras+ piemaisījām zaļos zirnīšus. Aplejamās zupiņas, ko pastiepa garākas iepriekš uzvārot mazos makaroniņus.  Vienvārdsakot - sausās lietas un konservi nebojājas un tos vismaz kādus var paņemt, lai nav tā, ka atjēdzas bez nekā. 

Cāļa Virtuves FORUMS 2008

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS