Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/fondi-iedalijums-un-paligriki/

Fondī iedalījums un palīgrīki

Pamata instrumenti un palīgrīki

Tradicionālais fondī, tas ir trauks, kurš ir uzlikts virs sveces vai spirta lampiņas. Bet varat arī pirkt elektrisko fondī, bet tas jau būs dārgāks. Māla vai keramiskie trauki visbiežāk ir plati un sekli, viņi ir ideāli siera un saldajiem fondī, kurus vajag patstāvīgi maisīt. Trauki no čuguna vai nerūsējoša tērauda ir vairāk populāri gaļas, zivju un dārzeņu fondī, kurus gatavo karstā eļļā vai buljonā, jo šie trauki labāk uztur temperatūru. Bet izvēle, par to, kuru tauku pirkt ir jūsu izvēle.

Siera fondjū

Siera fondī var gatavot uz plīts un tad pārlikt fondī. Galvenais, lai siera fondī, visu laiku būtu silts, savādāk viņš sastings. Bet tikko kā, siera masa uzkarst, uguni zem fondī vajag pamazām  samazināt, savādāk siera masa sāks degt un piedegs katla apakšā.

Ja siera masa pārāk sabiezēs un paliks kā viens liels kunklis, turpiniet to sildīt uz nelielas uguns, patstāvīgi maisot un piejaucot nedaudz vīna vai, ja nelieto alkoholu, tad pienu.

Parasti siera fondī mērc sagrieztus franču maizes kubiņus, bet tas nenozīmē, ka nevar izmantot arī citas maizes šķirnes, krekerus vai salmiņos sagrieztus dārzeņus.

Gaļas, zivju un dārzeņu fondī

Apcepšanai izmantojiet labas kvalitātes eļļu, teiksim saulespuķu vai kukurūzas. Papildus aromātam var pievienot ¼ no daudzuma olīveļļu, riekstu eļļu vai sezama eļļu. Eļļu lejiet, tā, lai tā aizņem ½ no fondī trauka vai ka norādīts instrukcijā.

Daudz ātrāk un praktiskāk būtu eļļu vai buljonu uzsildīt uz plīts, tad liet fondī traukā un zem trauka iedegt spirta lampiņu. Eļļai vai buljonam ir jābūt ļoti karstam, savādāk produkti, neiegūs nepieciešamo garšu.

Eļļai ir jāvird, bet tā nevar varīties tā, lai dūmotu, eļļai jāsasniedz 190*C. Kā var uzzināt, ka eļļai ir vajadzīgā temperatūra?! Eļļā ieliek maizes gabaliņu, ja tas 30 sekundēs paliek zeltains, eļļa gatava.

Uz galda lieciet labi daudz papīra salvetes vai dvieļus, lai varētu produktus nosausināt no eļļas un noslaucīt galdu no eļļas pilēm.

Gaļai uz zivīm ir jābūt svaigiem vai sausiem, ja tie bijuši sasaldēti un tika atlaidināti.

Gaļas, zivju vai dārzeņu gabaliņi nevar būt pārāk lieli, jo savādāk tos nāksies ilgi gatavot.

Saldie fondī

Tā kā šajos fondī ir liels daudzums cukura, jo produktus gatavo sīrupā un sīrups ātri uzkarst, tad ieteicams karsēt uz mazas uguns un sīrupu maisīt diezgan bieži.

Šokolādi nevajag stipri karsēt, ja šokolāde degs, tā kļūs graudaina.

Ja saldajā fondī  esat nolēmuši mērkt biskvītu vai kēksu, tad ieteicams izvēlēties tādu, kas slikti drūp, jo ja būs drupens, tad pēc pāris iemērkšanām fondī būs pilns ar dupačām.

Augļus izvēlaties stingrus, kurus veigli uzdurt uz dakšiņas. Ja augļus atdzesēs, garša uzlabosies. Augļus negrieziet pārāk mazos gabaliņos.

Fondī Receptēs

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS