Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/gailenes-ziemai-svaigas-vai-apceptas/

Gailenes ziemai - svaigas vai apceptas?

Kā vislabāk ziemai sagatavot gailenes? Drīkst saldēt (jo vispār visu esmu iecienījusi sasaldēt, lai svaigs)? Pēc atsaldēšanas tās ir ēdamas?Vai varbūt ir varianti kā citādi - sālīt, cept utt.?

  • Saldēšana ir labākais veids kā saglabāt produktus. Arī sēnes. Saldēju gailenes un baravikas- jau nomazgātas un sagrieztas, lai var ziemā uzreiz katlā likt.
  • Gailenes saldētas (un arī bekas, ja kas) negaršo tomēr tik labi, kad atlaidina. Gailenes it īpaši paliek pļecīgas un rūgtas. Vislabāk ir tauciņos sacept un ielikt burkās un ledusskapī iekšā!
  • Man gan patīk saldēt, bet nevajag mazgāt. Ja vajag, notīra smiltis un saldētavā iekšā. Ja sēnes saldē sausas, pēc tam ir kā svaigas (arī bekas, ja kas). Un nevajag atlaidināt, met zupā vai mērcē tādas pašas saldētas. Sēnes viegli atdalās viena no otras.
  • Apcepu, kastītē atdzesēju un saldētavā.
  • Mana vīrene taisa tā - sacep sēnes ar īstiem 100% cūku taukiem, garšvielām, burkās iekšā un vāku ciet. Baidos samelot - bet man liekas, ka tādā veidā viņas pat pagrabā var glabāt.
  • Tad jau sanāk to divi metožu - sasaldēt svaigas vai sacept apvienojums. Laba ideja. Tikai kā būs pēc tam, kad ceps? Nebūs baigā šprakšēšana, kad kusīs vaļā uz pannas. Pēc atsaldēšanas taču rodas ūdens.
  • Burkas izkarsē krāsnī, vāciņus pavāra 5 minūtes vai arī cepeškrāsnī (ja metāla) uz 100 grādiem kopā ar burkām, tad karstās liek karsto masu un uzreiz vāku ciet.  Ledusskapī stāvēs ilgi.
  • Pagājušajā gadā izmēģināju sacept svaigas. Sacepu kā jau mērcei taisu - sagriezu, klāt sīpolu, burkānus, tikai sāli un piparus nē. Atdzesēju un saldētavā plastmasas kastītēs, kas man no salātiem paliek. Tad pašas no sevis saldētavā gadījās - nesagrieztas, svaigas, neceptas. Kad ziemā atlaidināju, sagriezu un uztaisīju mērci - bija rūgtas. Man negaršoja. Bet tās, kuras jau bija saceptas un tad sasaldētas - ļoti gardas!
  • Paldies par pieredzi. Tas man liek aizdomāties... Laikam tomēr labāk cepšu (kopā ar sīpoliem gan tikai. Pārējo pieliks, kad ziemā gatavos). Laikam tikai tīri cūku tauki jānopērk. Esmu veikalos redzējusi. Labāk jau laikam būtu pašas gatavoti no speķa. Bet domāju, ka derēs arī tie, kas veikalā nopērkami.
  • Sīpolus gan neiesaku likt - tie var sabojāt visu.  Zinu, ka sīpolu dēļ viss var sākt rūgt.   Arī rasols un kotlešu masa ātrāk saskābst, ja ir klāt sīpoli - tie gan svaigi, ne cepti. Galu galā - sīpolus taču var pielikt, kad taisīsies ēst tās sēnes.
  • Apcepu sviestā kopā ar nedaudz sāli. Kad ņemu ārā no ledusskapja, lieku uz pannas, vāku virsū un nekas nesprakšķ. Skaties, lai nav daudz šķidruma tām gailenēm. Es cepu galvenokārt, jo tas ar aizņem mazāk vietas.
  • Nomazgāju, apcepu (izsutināju ūdeni) un saldētavā.
  • Es daru tā - sasmalcinu gailenes, apcepu uzkarsētos taukos, klāt lieku tikai sāli, nekādus sīpolus, jo tad tiešām var uzrūgt. Un vākus liku vēl siltām. Šitā man arī bekas stāvēja veselu gadu (saldētavā tik ilgi nenoturēsi). Un nekad arī neesmu sēnes atlaidinājusi pirms cepu, vienmēr pa taisno uz pannas, bet vienalga - nu nav tas! Un, ja ilgāk tajā saldētavā, tad vispār fui!  Es arī agrāk tikai saldēju, bet, kad pamēģināju uzglabāt saceptas, tad vairs nesaldēju.
  • Gailenes, tīras un sagrieztas, cepu, kamēr viss šķidrums iztvaikojis, tad klāt lieku sviestu (pēc garšas) un lieku saldētavā. Tilpums strauji samazinās, nekas daudz nesanāk. Ziemā gatavas lietošanai uzreiz, tikai jāuzsilda un saldo krējumu var pieliet.
  • Gailenes nomazgā, notīra. Saliek pa trauciņiem un nedaudz ūdeni uzlej virsū, liek saldētavā. Ir pat ļoti. Nav ne rūgtas, ne maina krāsu.
  • Sēnes (visādas, ne tikai gailenes) sacepu ar nedaudz garšvielām, atdzesētas ielieku speciālajos saldējamajos maisiņos pa porcijām un lieku saldētavā. Kad pienāk ēšanas brīdis, lieku uz pannas klāt visu "pēc pilnas programmas".
  • Pirmo gadu saldēšu, iepriekš cepu ar taukiem vai sviestu un burciņās, bet nepatika, kad attaisi, tad to tauku bezjēgā, kas nu pavisam nav labi ne pēcpusei, ne vēderam.  Domāju, ja jau saldēšu apceptas, vai obligāti sviestā jācep, varbūt var arī olīveļļā?
  • Cepu eļļā, pirms saldēšanas vēl caurdurī lieko notecināju, man šķiet saldēšanai tas vienalga - eļļā, sviestā vai taukos.
  • Gadiem ilgi no jebkurām sēnēm taisu šos salātus: Sēņu salāti-dežūrēdiens, kad nekā cita nav (tā bija rakstīts tajā receptē, kuru dabūju nezin kur, un tā arī ir, jo var ēst vienus pašus, var pie gaļas, var likt zupās un mērcēs utt. Piemēram, ir zupa vakariņās ar gaļu un dārzeņiem, visu neapēd. Vēlreiz sildot pielieku pusburku salātu, un ģimenei liekas, ka zupa ir jau pavisam cita!). 3 l novārītu rudens sēņu, 1 kg sīpolu, 0,5l tomātu biezeņa, 0,5 l eļļas, ķiploks, sāls, cukurs, malti melnie pipari, nedaudz sarkano piparu. Katlā uzkarsē eļļu, vāra sīpolus, līdz tie zeltaini, pievieno strēmelītēs sagrieztas sēnes. Vāra 20 min., maisot, lai nepiedeg. Beigās pieliek tomātu mērci un garšvielas, pavāra vēl 20 min. karstu pilda burkās, aizvāko, sasedz uz stundu. Līdz šim turēju burkas ledusskapī, bet šogad aiznesu uz pieliekamo. Domāju, ka stāvēs. Uzskrūvējamos vāciņus lieku.
  • Sacepu taukos ar gaļu, bet BEZ sīpoliem! Un lieku saldētavā. Sīpoli veicina bojāšanos, tāpēc tos piecepu klāt tad, kad ziemā gatavoju konkrēto sēņu paciņu pusdienām
  • Nu, baravikas un beciņas es arī sacepu, bet eļļā, un kārbiņās lieku saldētavā. Gan vietu mazāk aizņem ceptas, gan ērti, jo ziemā sacep sīpolus, gaļiņu, un sēnes var pielikt klāt pat neatlaidinātas, uz pannas gan atkusīs, gan sasautēsies. Pārējās tad pārstrādāju salātiņos. Nesālu un nemarinēju - kaut kā nav man pie sirds.
  • Vārāmās sēnes (bērzlapes, cūcenes u.c) - novāra, notecina, liek bļodā. Piegriez klāt ķiplokus, dilles (var arī sakaltušus kātus), pieber sāli, drusku eļļas(karoti) un drusku etiķi (līdz sajūt skābumu). Samaisa visu kopā un burkā iekša. Ja burka pustukša - nākamajā sēņošanas reizē pielasa klāt. Jāglabā ledusskapī. Ja grib glabāt siltākā vietā - vairāk sāls un etiķa, bet tad man nepatīk. Sanāk tādas pussālītas, pusmarinētas sēnes. Tā esot krievu recepte, loti garšīga. Pēc tam sēnes var ēst tāpat, ietaisīt kādos salātos vai vārīt zupā. Tagad vairs bērzlapes nemarinēju. Šitā ķēpa mazāka. Manējie vakaros pie TV sēžot našķē - kaloriju gandrīz nekādu!!
    (pārsvarā priežu bekas jeb tā saucamos makavikus)sacepu eļļā, nedaudz sāls, salieku burkās un ledusskapī iekšā. Bet pagājušo gadu daļa sabojājās, tad sanāk, ka ledusskapī ilgi nevar turēt? Nemaz nezināju to. Bet ja man tagad arī jau 2-3 nedēļas stāv saceptas eļļā burciņās saliktas vienkārši ledusskapī. Ja tagad tās pārlikšu saldētavā vai nekas viņām nenotiks vai ja neieliku uzreiz, tad nebūtu labi arī tagad likt?
  • Burkas saldētavā? Es tavā situācijā samestu saturu katlā, kārtīgi izkarsētu, un tad saliktu saldētavā kārbiņās. Ja ir tik daudz, ka vērts noņemties. Ja maz, labāk jau apēd. ledusskapī ilgi nevar turēt Nevar gan!
  • Kāpēc nevar burkas ar saceptām sēnēm likt saldētavā? Esmu likusi, visu ziemu nostāvēja, nekādas vainas. Ar šķidrumu, kurš sasalstot izplešas nevar likt, tas būtu skaidrs.
  • Domāju, ka var eļļā arī ziemai, jo vismaz tūlītējai ēšanai cepu eļļā, baravikas arī lieku saldētavā, saceptas eļļā. Pēc manām domām, burka saldētavā - tā ir lieka vietas aizņemšana! (Pat ja fiziku atmet, var jau būt, ka neplīst, nezinu, jo neko tādu nekad nav ienācis prātā darīt). Man gan ir atsevišķa liela Beko saldētava, bet vienmēr vietas par maz, jo ir tik daudz, ko saldēt!
  • Atkal jāsaka, ka pati neesmu tā pārlikusi, jo uzreiz izlemju, ko saldēt, ko drusku paturēt ledusskapī, bet es jau nu ieteiktu izkarsēt, drošībai, jo varbūt tur kaut kādas baktērijas jau rosās, sasējušas sporas, tad tām būs kirdik!

Cāļa Virtuves forums 2008

Komentāri

Linda:
02.09.09 11:24:16

Mans patēvs gatavo arī pēc savas receptes,lielos vilcienos esmu sapratusi kā tur to visu dara, tikai kā bija ar to vāku skrūvēšanu esmu aizmirsusi-būs jāuzprasa,zinu tik ka tā kā viņam, nevienam nesanāk.
Daudz visādas sēnes 2x novāra, tad sasmalcina,liek katlā un vēl sautē ar sarīvētiem burkāniem,sasmalcinātiem ķoiplokiem,sāli,kādam katlam var pielikt arī klāt čili piparu-vīriem garšo stiprāks,maltos piparus,eļļu un visu kārtīgi sasautē,liek burkās-vāku virsū un kambarī prom-ideāli garšīgi un var visur likt,arī zupās.
latgaliete:
08.07.10 09:59:19

Nomazgātas, sagrieztas mazākos gabaliņos, apceptas SVIESTĀ(mazdrusciņ sāls), puslitra burkās salādētas, ar parastajiem plastmasas vāciņiem aizvākotas un zem saldētavas novietotas - IDEĀLĀKAIS VARIANTS! Rīdzinieki brauc ciemos un tik slavē, un tik slavē manas zupas un mērces, ko ziemā saveidoju no,,svaigajām gailenītēm" - tā viņi saka.
maruta:
08.08.10 15:53:23

paldies par izlasīto informāciju.Jauki parunāt ar masām.Gailenes nekad ziemai neesmu likusi, bet baravikas gan ceptas, gan marinētas esmu glabājusi tikai un vienīgi pagrabā.Nekāda vaina.
elita:
13.08.11 16:53:30

Nu jau gadus 5 daru tā- notīrītas, nomazgātas, sagrieztas gailenes lieku pannā un sutinu tikmēr,kamēr iztvaiko viss ūdens. Tad pielieku sāli, sadalu trauciņos, atdzesēju un saldētavā iekšā.Šādi gatavotas gailenes saglabā gan aromātu, svaigu garšu un nepaliek rūgtas . Uzglabāšanas laiks- līdz jaunai ražai.
rejo:
29.05.12 11:24:13

esmu liela senotaja gailenes notiru nomazgaju tad uzvaru udeni un uz trijam minutem ieberu senes udeni tad nokasu uz sietina un kastites ieksa saldetava nav ne rugtas neka pameginiet lai labi garso
Visvienkāršāk:
09.09.12 15:56:05

Pārbaudīta un visvienkāršākā recepte ir Elitai(13.08.11.)- uz pannas bez jebkādiem taukiem nelielā temperatūrā iztvaicē pašu sēņu izdalīto mitrumu un sausas gailenītes saber trauciņos,glabā saldētavā un pēc tam ziemā garšo ļoti labi! :)

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS