Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/garsiga-saldejuma-gatavosanas-pamatprincipi/

Garšīga saldējuma gatavošanas pamatprincipi

Saldējums garšo praktiski visiem. Jau sen ir pierādīts, ka saldējums uzlabo noskaņojumu, neatkarīgi no tā – tas ir parasts vai ekskluzīvi pagatavots saldējums. Pamatrecepte saldējumam ir viena - piena produktu kombinācija ar cukuru un dažādām piedevām. Uz vienas pamatreceptes bāzes var pagatavot ļoti daudz dažādus saldējumus ar dažādām garšām.

Pēc pamata receptūras saldējums tiek iedalīts 2 veidos:

  1. Filadelfijas saldējums: sevī ietver dažādas piena, saldā krējuma, garšas piedevu un cukura kombinācijas.
  2. Franču saldējums: sastāv no olu dzeltenumiem, cukura, piena, nedaudz saldā krējuma un dažādām piedevām. Franču saldējumu pirms sasaldēšanas tiek rūpīgi sakults, piešķirot tam gaisīgumu.

Tauku saturam īstā, kvalitatīvā saldējumā būtu jābūt vismaz 15-20 %, tas padara saldējumu mīkstu un  samtainu. Tauku saturu saldējumā galvenokārt nodrošina piena produktu sajaukums. Veiksmīgākās receptes ir veidotas uz saldā krējuma bāzes – šāds saldējums  ir maigs un gards. Gatavojot saldējumu pirmo reizi,  izmantojiet šo aprēķinu, ja nezinat, kā noteikt nepieciešamo produktu daudzumu:

  1. Filadelfijas saldējumam - 3 glāzes ļoti biezs saldais krējums un 1 glāze piena;
  2. Franču saldējumam - 2 glāzes ļoti biezs saldais krējums, 1 glāze piena un 4 olu dzeltenumi.

Lai gala rezultātā saldējums neiznāktu ciets kā akmens, no kura nevar pat gabaliņu nokost, gatavošanas procesā saldējuma masa ir jāpiepilda ar gaisu, tas nozīmē, ka masa ir labi jāsakuļ un tikai pēc tam to var sasaldēt.

  • Gaisa klātbūtne saldējuma masā ir tik pat svarīga sastāvdaļa kā tauki, tikai gaiss ir nedaudz „kaprīzāka” sastāvdaļa un to nevar pielikt noteiktā daudzumā, piemēram kā 200 ml piena. Ja gaiss būs par maz, tad saldējums pārvērtīsies ledū, ja gaiss būs par daudz - saldējums pārvērtīsies putās. Mājas apstākļos piepildīt saldējuma masu ar gaisu var ar parasta miksera palīdzību. Atceries, ka gaisa iepildīšana masā jānotiek tieši pirms saldējuma ievietošanas saldētavā. Jūs varat paeksperimentēt, lai pēc tam izvēlētos pašu gardāko saldējumu - gatavojot saldējuma masu, vienu pusi masas saputojiet vairāk, otru mazāk. Izgaršojot pēc sasaldēšanas abas iegūtās masas, būs skaidrs, kura putošanas metode piemērotāka tieši jūsu gaumei.
  • Ļoti svarīgs noteikums: produktiem, kuri ātri bojājas - saldajam krējumam, pienam un olām - ir jābūt maksimāli svaigiem, jo savādāk saldējums var izraisīt vēdera darbības traucējumus.
  • Kā garšas piedevas visbiežāk izmanto vaniļu, vanilīnu vai šokolādi. Šokolādei jābūt bez piedevām un augstas kvalitātes, tas pats attiecas arī uz kakao pulveri.
  • Svaigiem jābūt ir arī augļiem. Pats gardākais augļu saldējums iznāk no svaigiem augļiem nevis no konservētiem, saldētiem.
  • Riekstiem ir jābūt nesālītiem, rozīnes pirms izmantošanas applaucēt ar verdošu ūdeni, labi nomazgāt un nosusināt.
  • Ja sagatavoto saldējuma porciju neapēdat uzreiz vienā reizē, labāk uzglabāt to vienā gabalā - nesadalot pa porcijām. Labākā saldējuma uzglabāšanas temperatūra ir ~0*C. Saldējumu iesaka uzglabāt plastikāta traukos ar vāku, saldējuma izņemšanai no trauka lietojiet speciālu karoti, kuru pirms izmantošanas iemērc siltā ūdenī.
  • Profesionāli degustatori iesaka nogaidīt ar saldējuma pasniegšanu 5 - 10 minūtes pēc izņemšanas no saldētavas. Nedaudz pakusis saldējums palīdzēs maksimāli atklāt saldējuma aromātu un baudīt tā garšas buķeti. Šādu saldējumu ir ērti pārkaisīt ar šokolādi, kakao, cepumu drumstalām vai citām piedevām. 

Komentāri

Maija:
02.03.06 19:40:32

Raksts - vērtīgs un labs.

Kādreiz Rīgā ražoja tādu saldējuma mašīnu Salta. Man pašai tādas nebija, bet draudzenei iznāca ļoti gards saldējums. Tā viltība bija ka maisīts tika arī saldēšanas laikā. Ja saputo pirms tam tomer tik labi man nav izdevies nekad. Tagad tādu ierīci vairs neesmu redzējusi mūsu veikalos, ne arī ko līdzīgi. ???
rūdolfs dāvis spuris:
10.06.09 19:33:59

man ir tā "Salta". 'vēl neesmu izmēģinājis
sisy23:
13.08.09 11:12:16

Rūdolf!
Vai to "Saltas" mašīnīti pārdosi man?
martak:
14.09.09 09:35:02

man ir vācu UNOLD mašīna. Vienkārši super aparāts un maksāja tas aptuveni 160 eiro.
zeze:
18.09.09 14:18:47

Es tikko Riga Food izstādē nopirku Tristar saldējuma mašīnu pa 47 latiem. Tagad esam "saslimuši" ar mājas saldējumu!
Elviss:
03.10.10 23:40:50

Tie masu drikst liet salta un cik ilgi jaliek ledusskapi jo man ari ir salta

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS