Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/grila-piedevas-tikpat-svarigas-ka-gala-un-zivis/

Grila piedevas - tikpat svarīgas kā gaļa un zivis

Vasara un grila sezona turpinās! Esam jau rakstījuši par veselīgām un ātri pagatavojamām grila maltītēm, kas iekrāso vasaru un piešķir tai īpašu baudījumu. Protams, dārza svētku ēdienkartē joprojām galveno lomu spēlē gaļa, zivis un desiņas. Tomēr - uz katras skatuves ir vajadzīgi arī otrā plāna lomu spēlētāji, un tikai kopā veidojas izrāde. Kā zināms, arī otrā plāna lomas tiek vērtētas un apbalvotas, nereti tās pat izceļas spilgtāk par galveno aktieri. Tāpat ir arī virtuvē - piedevas, mērces un deserts ir tikpat svarīgs kā steiks, jo kas gan tas būtu bez salātiem, dārzeņiem, maizītes, mērcītes...

Lielākā pulkā vai ģimenes lokā - izvēlieties vienkāršākas vai sarežģītākas receptes grila piedevu pagatavošanai!

Protams, kečupu izvēle veikalos ir pamatīga, taču ar saspiestu ķiploku, sasmalcinātiem zaļumiem un garšvielām papildināts krējums vai bezpiedevu jogurts būs tam veselīga un pašu gatavota alternatīva.Svarīgo pienākumu - sastāvdaļu samaisīšanu var uzticēt arī bērniem, viņi būs sajūsmā par iespēju piedalīties!

Atcerieties parūpēties arī par maizi! Arī to var ne tikai vienkārši sagriezt un pasniegt groziņā, bet papildināt ar garšaugu sviestu un grilēt, ietītu folijā. Ar kraukšķīgi grilētu maizi var nogaršot visas mērcītes, kas saliktas galdā!

Ja pagrabā vēl saglabājusies kāda burciņa brūkleņu ievārījuma, to noteikti var izmantot kā labu papildinājumu grilētai sarkanajai gaļai. Eksperimentējiet: šķipsniņa svaigi maltu piparu vai lāse citrona sulas piešķirs pierastajai garšai jaunu niansi! Ja brūkleņu vairs nav, varbūt pamēģiniet citas tobrīd dārzā pieejamās ogas vai augļus, piemēram, nelielā ūdens daudzumā izsautējiet plūmes, pievienojot balzamiko etiķi un savu mīļāko garšvielu maisījumu.

Tikpat ātri kā sulīgi gaļas gabaliņi no dārza svētku galda parasti pazūd uz grila cepti kartupeļi. Mazos, jaunos kartupelīšus var pat neapvārīt, lielākus - iepriekš izvārīt, ietīt folijā, kārtīgi izkarsēt un pasniegt ar zaļumu biezpienu vai salātiem tiem, kas gaļu neēd. Pamēģiniet apvārītus kartupeļus pirms tīšanas folijā apsmērēt ar olīveļļu un pievienot šķipsniņu kaltēta vai nelielu zariņu svaiga rozmarīna. Gan gaļas ēdājiem, gan neēdājiem piedāvājiet ar fetas sieru pildītu grilētu kabaci, grilētu papriku, tomātus, sīpolus vai šampinjonus. Grūti būs atrast tādu dārzeni, ko nevarētu grilēt!

Grila ēdienkartē nevajadzētu skopoties arī ar svaigiem salātiem. Tikko plūktas salātlapas, gurķi, tomāti, jaunie burkāni - gan krējuma mērcē, gan vieglā Vidusjūras noskaņā ar eļļas un citronu sulas mērci un garšvielām tie papildināt grilēto gaļu un zivis. Ja vakars plānots garāks, varbūt jāpadomā arī par kartupeļu vai makaronu salātiem?

Ja līdzās grilam aug plūmes, ķirši, zemenes vai pirmie vasaras āboli, ja saldētavā noslēpts kāds saldējums, rūpes par desertu ir atrisinātas. Taču izrādās, arī saldējumu var grilēt, nemaz nerunājot par augļiem, ko var papildināt gan ar dažādām saldām mērcēm, gan saldējumu, gan medu.

Tekstu sagatavoja Santa Maria

Papildus informācija:

Ilze Salna

+371 29404124

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS