Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/idejas-brokastim/

Idejas brokastīm

Padalieties tādā vienkāršā lietā - ko gatavojat brokastīs sev un ģimenei, kad laika no mošanās līdz iešanai no mājas ir ne vairāk par stundu, bet paēst ta vajag? Es personiski esmu izmēģinājusi dažādu pārslu putras, protams, omletes veidos, kas neprasa daudz laika, svietsmaizes parastās un ceptās, tomēr sāk apnikt. Pārslas ar pienu vismaz vīrietim rītos neiebarosi, vajag "normālu ēdienu".

  • Nesaki, nesaki tā par pārslām! Mans vīrietis ļoti labprāt no rīta izēd bļodiņu pārslu ar pienu vai arī riekstu – graudu - augļu musli ar pienu. Protams, ne tikai to vien - parasti darbdienās gatavojam dažādas sviestmaizes, vienmēr ir jogurts, kafija, dažreiz kāds biezpiena sieriņš vai ceptas olas. Bet pārslas ar pienu abi ēdam katru rītu. It īpaši man garšo ar vaniļas pienu! Var mēģināt arī ar šokolādes vai zemeņu pienu, ja pārslas nav saldas vai ar kādām piedevām (es cienu tās "bezgaršīgās" - Kellogs oriģinālās, kas bez cukura).
  • Putru vienkārši vāra, pienā vai ūdenī....bet kad ēdu, tad kopā ar jogurtu; nu tā kā mannā ar ievārījumu.
  • Dažkārt var iepriekšējā vakarā jau sagriezt kaut ko un no rīta piešaut majonēzi vai krējumu - un salāti gatavi. Arī pankūkas no rīta sanāk itin ātri, vien pievelkas viss ar to smaku. Mēdzu uzblenderēt t.s. spēka dzērienu – piens, banāns, medus un kanēlis. Sastāvdaļas var variēt, pielāgojot sezonai, produktu pieejamībai un gaumei.
  • Gadās arī, ka iepriekšējā vakarā pagatavoju kādus krabju salātiņus vai kaut ko tml. un no rīta brokastīs tie garšo vēl labāk, kā iepriekšējā vakarā.
  • Patīk saldās maizītes ātri un vienkārši sakuļu olu ar cukuru un kanēli, var pieliet nedaudz piena, apviļāju baltmaizīti tajā olā un uz pannas njammmmmmm.
  • Dzīvoju Vācijā. Šeit oficilālais brokastu pārtraukums visās darba vietās ir no 9.30 līdz 9.45. Tāpēc arī mājās īpaši daudz neēdam, tās pašas pārslas, kellogi, müsli u.t.t. ar pienu, vai kāda auzu pārslu zupa...2 - 3 minūtes gatavošanai. Klāt kafija vai tēja. Maizītes tiek gatavotas jau iepriekšējā vakarā un ņemtas kopā ar jogurtu, kādu augli līdzi uz darbu...
  • Laba tēma - mums arī mājās brokastis ir tāda sāpīga lieta, jo variāciju nav daudz, taču varu padalīties ar savām. Omletes - ātri un vienkārši - var ar tomātiem un baziliku - uz pannas ātri apcep sagrieztus tomātiņus un pārlej ar sakultu olu ar pienu, kam piejaukts arī svaigs (labāk) vai žāvēts baziliks. ņamm. Tāpat var omleti ar tunci, ar šampinjoniem arī fiksi sanāk.
    Mēdzam ēst "caprese" - sagriež ripiņās tomātus, sarindo uz šķīvja un pa virsu tādās pat ripiņās Mozarella sieru, pārlej ar olīveļļas šļuciņu un apber ar svaigu sakapātu baziliku, var izrotāt ar pāris lapiņām. Variācija par šo ir aizstāt baziliku un eļļu ar pesto mērci.
    Nu un, protams, biezpiens ar zaļumiem un krējumu, sviestmaizes dažnedažādas - piemēram, novāra cūkas vai liellopu mēli (ņam), vai sasāla lasi, kad ir atlaides - nopērk pusi - no tā pusi sasāla, pusi sasautē ar zirnīšiem un pupiņām pienā iepriekšējās vakariņās un putras arī gardas.
    Un tam enerģijas kokteilim mums arī sava recepte – banāns, glāze dzeramā jogurta, nepilna glāze sulas (plūmju, persiku vislabākās). Ņammīgs biezs kokteilis un bļodiņa pārslu ar pienu - pat izēdāji jūtas labi paēduši.
  • Pildītās pankūkas.
  • Sacepti pliki sīpoli.
  • Pankūkām mīklu iejaucu jau vakarā, no rīta tikai atliek uzcept - bet brīvdienās, jo darbdienās, lai cik labs būtu tvaika nosūcējs, māja un drēbes citādi smaržo pēc pankūkām… Bet vispār jau pārsvarā putrojamies - bērniem vāru, vīrs ēd uzlejamās Herkulesa (bērniem tās Herkulesa uzlejamās nedodu, jo dikti daudz tur šķiet cukura klāt).
  • Darba dienās tikai un vienīgi maizes un maizes, citreiz siltas citreiz aukstas. Bet brīvdienās:
    1. Dažādos variantos ceptas olas - ar gaļu ar dārzeņiem, bez nekā, kultas, nekultas, uz pannas maisītas, zemnieku brokastis, vārītas ar majonēzi.
    2. Biezpiens ar zaļumiem vai tomātiem un sīpoliem, žāvētu gaļu, ķiplokiem, svaigie, gurķiem (ja nav jāiet ārā no mājas).
    3. Visādi vienkārši salātiņi ātri uztaisāmi, lai gan mazos daudzumos jebkuri ir ātri uztaisāmi, ja tik sastāvdaļas atrodas.
  • Varu vēl ieteikt ļoti sātīgas karstmaizītes - brīvdienu brokastīm vispār super. Tātad - tostermaize, sviests, pārsmērē pāri vistas pastēti un tad šķēlīti cambonzola sieru ar vīģēm, un tādas maizītes liek cepeškrāsnī līdz siers izkūst. Super garšīgi, it sevišķi, kad karstas.
  • Musli pielieku klāt vēl riekstus, smalki sagrieztus svaigus augļus klāt jogurtu vai kefīru.
  • 1) auzu + vēl kaut kādu graudu pārslu putra (bet ne ātrvārāmā vai uzlejamā) ar ripiņās sagrieztiem banāniem (tam jābū gatavam, tad būs salda garša, ja ne visa putra skāba no negataviem banāniem).
    2) biezpiens ar kanēli, klijām, pārliets ar jogurtu, apbērts ar saules puķu (un dažreiz sezama) sēkliņām, un ja mājās daudz gatavu banānu, tad tos arī pa virsu sagriež.
    3) mocarellas sieru ar tomātiem, kā iepriekšējā lapā rakstīja. un avokado arī piegriežu
    4) svaigie salāti ar Lido vīnes cīsiņiem.
    5) sviestmaizes ar pastēti vai "Rēzeknes Rāznas doktordesu", vēlams uz maizes uzsmērēt kausēto sieru, tad desu, tad tomātus vai papriku, mmm...
    6) karstās sviestmaizes (maize, siers, tomāts, siers, zaļumi, garšvielas, var arī desu pa vidu iebāzt),
    7) pildītās pankūkas (tās gan diemžēl kad galīgi taisīt neko negribas, un pērkam gatavas),
    8) olas visādos veidos,
    9) reti, reti mannā (vīrs neēd, taisu, kad viņš nav mājās),
    Nu tie tādi pamatēdieni, par brīvdienu izvirtībām nerunāju.
  • Graudu pārslu putra; jogurts; sviestmaizes ar lasi, gaļu, sieru; caprese; siera karstmaizes; omlete; pankūkas; biezpiens ar augļiem; uzsildītas vakariņas; suši.
  • No rīta NEKAD nav laika, tāpēc nekādu ameriku neizgudrojam - tēja, siermaizes un pārslas ar pienu un obligātais biezpiena sieriņš. Ja pieceļos pat es, tad ir omlete, biezpiens ar vai bez lociņiem vai kāda putra.
  • Patīk brīvdienās izvārīt putru, bet es vāru pienā musli putru. Sanāk dikti garšīgi.  Garšo tas, kas ar medu un putrā.
  • Omletes visādos veidos. Tad man ļoti garšo, paņem tostermaizi izņem viducīti un iesit tur olu, pa virsu uzliek sieru vai šķiņķi un cep uz pannas. Vai arī mikroviļņu krāsnī gatavotas karstmaizes. Auzu pārslu putras visādas vai iepriekšējā vakara vakariņas.
  • Brīvdienās omlete vai pankūkas. Darba dienās:
    bērni: kornfleiki ar pienu un kāds cīsiņš vai sviestmaize ar desu/sieru. Tēja.
    es: grauzdiņš ar kazas sieru, tomātu un garšvielām, ja ir tad arī kāda smalkmaizīte un kafija ar pienu un čut cukuriņu.
    Putras vāru reti, jo nav gribētāju, šad tad. Jogurtus, cepumus vai augļus ēdu darbā otrajās brokastīs.
  • Putra, biezpiens un zapte. Putra, circeņi un kefīrs. Karstmaizes. Salāti. Cīsiņi, olas.
    Ja galīgi nav laika, ņemam Rolton makaronus, izmetam klāt pieliktās garšvielas, aplejam ar karstu ūdeni, tad pievienojam drusku sviestu un pienu. Sanāk fiksā piena zupa.
  • Vakarā satin lavašu un no rīta nogriež katrs pa gabalam un zābakus velkot  apēd. Lavašā tin: kausēto sieru un lasi. Kausēto sieru un avokado vai salami, vai šķiņķi. Var pievienot olīvas ripās, ķīnas kāpostus vai citas zaļas lietas. Skaic, ka pamatā ir rama bunžūr vai dzintars jebkurš.
  • Kopš ievēroju diētu, galvenā ēdienreize ir brokastis - cepti kartupeļi piemēram vai omlete ar puķukāpostiem un papriku, vai dārzeņu sautējums - iepriekšējā vakarā sagatavots protams, vai vienkārši saldēti dārzeņi apsutināti uz pannas. Uzlej drusku ūdeni, uzber dārzeņu asorti, vāku virsū, pa to laiku vārās kafija, klājas gulta un citas attiecīgas nodarbes, tad dārzeņiem uzmet piciņu sviesta, apcep un pašās beigās vēl drusku saldo krējumu mērcītei. Vāku virsū, uguni nost, pa to laiku fiksi uz galda šķīvji un kafija krūzē un atiet brokastis. Un tad vēl pa virsu uzkaisu sasmalcinātās Iecavas linsēklas. Es arī agrāk domāju, nu kā var būt laiks brokastīs kau kādus siltos ēdienus gatavot un tādā stilā ņemties. Bet var, un laika daudz neprasa. Un it sevišķi es to daru savas meitas dēļ, jo kā lielākā daļa vidusskolēnu, skolas ēdnīca tiek brāķēta, tikai no kaut kādiem salātiem pusdienās pārtiek.
    Un tad vēl tāds ēdiens, ko sagatavo jau vakarā, it sevišķi feini tas ir vasarā - ieber glāzē auzu pārslas, pieliek kaut ko no sažāvētiem augļiem, vai arī kādu labu ievārījumu un virsū kefīru. Pa nakti tur ledusskapī, no rīta ēd, protams. Vasarā vēl tiek liktas svaigas zemenes vai citas ogas klāt.

Ar to lavašu tad, ja saprotu, ir tā - ņem to "lupatu", nosmērē ar kausēto sieru, virsū saliek lasi un salātus, tad satin rullīti. no rīta griež nost gabaliņu un ēd?

  • Aizsien (??) - nē, nesien, vienkārši satin. Es tinu diezgan stingri, lai tas labums neveļas ārā, kad tieks sagriezts šķēlēs. Iekšā es lieku:
    1) rama bonžūr, plānās šķēlēs sagrieztu gaļu (paprasu veikalā lai sagriež) + gurķi (svaigu vai marinētu) vai tomātu, sinepes (mēs esam asumu cienītāji).
    2) diezgan smalki sagrieztus krabju nūjiņu salātus bez rīsiem - krabju nūjiņas, olas, svaigs gurķis un/vai marinēts gurķis, zaļumi ja ir pieejami, majonēze un/vai krējums, var pielikt kukurūzu, papriku - nu kas ir, to like.
    Var likt mājas sieru ar zaļumiem, jebkurus salātus utt. Pildījumu plānā kārtā uzsmāķē uz lavaša, stingri satin (nu tikai tā lai nesaplīst), sagriež divās trīs daļās (lai var uzdabūt uz šķīvja) un ledusskapī iekšā. No rīta (vai jeburā citā laikā, kad pēkšņi uznāk bads) , nogriež šķēlīti (vai šķēli) un ēd nost.

Šai sakarā vēl gribēju uzjautāt tādu, nu galīgi elementāru lietu. Par olu cepšanu. Man nav speciālās olu pannas, un cepot olas, sanāk nevis smukas apaļas vēršactiņas, bet izplūst tas baltums, un izveidojas garas, neestētiskas "desas", ne olas. Varbūt kaut ko daru nepareizi? Kā uzcept smuku oliņu?

  • Situ olas ļoti stipri sakarsētā pannā un leju laukā, tā, lai neizplūst pārāk lielas.
  • Parasti olu malas ar lāpstiņu, tiklīdz mazliet jau apcepušās un nešķīst, saloku vajadzīgā formā, metot maliņas uz vidu un piespiežot, un ir labi.
  • Sakarsētai pannai jābūt, sakarsušām taukvielām, iesit lēni olu, ja vēl tā kā drusku nesmuki sanāk, es ar koka lāpstiņu smuki bikstot, kamēr vēl malas nav sacietējušas, piedabūnu vienādas apaļas maliņas. Un vispār - lai olas būtu sulīgas un mīkstas, tās ir jācep palielā taukvielu daudzumā uz ļoti karstas pannas, pie tam fiksi no vienas un otras puses apcepot. Mans kašķīgais LV pat atzīst, ka tādas ceptas oliņas tikai man sanāk. un tas jau ir rādītājs, ticiet man. Nemaz nelielos.
  • Biezpiens, jogurts, jogurts ar augļiem. Maizītes pavariē, neliec tikai sieru, bet sieru plus tomātu vai papriku, vai arī kādu gaļinu plus tomātu vai gurķi. Vēl var karstmaizes sacept, atkal bišķi savādāk nekā tradicionālas maizes.
  • Biezpiensieriņš, jogurts sajaukts ar biezpienu, tosterī sildāmās vafeles (laikam jau nav obligāti sildīt), pedro picas karstmaizītes.
  • Vārītas olas, ceptas olas. Biezpiens (reti) saldajā variantā ar kanēli vai sāļajā ar zaļumiem un gurķi un maizi. Ceptas siermaizes. Avokado maizes, ar gurķi vai tomātu vai šampinjoniem. Mocarellas siers un tomāti (šito var arī uz maizes). Biezpiena sieriņi un biezpiena krēmi. Omlete uz maizes ar tomātu. Omletes, ceptas ar dārzeņiem (tomātiem, šampinjoniem, cukini, sīpoliem, papriku - ko nu kuro reizi kārojas, un rīvētu sieru). Siera salāti (kapāta ola, rīvēts siers, tomāts, krējums, majonēze - šito var sagatavot iepriekšējā vakarā). Biezpiena plācenīši, ja mīklu sataisa iepriekš. Gatavās pildītās pankūkas. Avokado ar lapu salātiem un garnelēm un salātu mērci (gatavo).
  • Uzleju auzu pārslas ātri vārāmās ar ūdeni.
  • Avokādomaize, siers+tomāts uz maizes (cietais, kausētais vai mīkstais siers), kāda siera šķēlīte, banāns, pāris šķēlītes mazsālīta laša, mērcēti rieksti. Brokastis man parasti ir tādas knapas, reizēm izdzeru tikai tēju vai kafiju, svaigi spiestu sulu, vairāk neprasās.

Komentāri

Jolanta:
08.07.07 18:15:31

Vajag izvārītas olas 1-2, kūpinātus lašu vēderiņus bez ādas, (bet ne pārāk daudz), majonēzi, kapātas dilles, sāli , piparus maltos, to sametu virtuves kombainā un sakapāju tik daudz lai ēdiens ir ar maziem gabaliņiem, nevis kā pastēte. To lieku uz siltas grauzdētas tostermaizes, tās ir ātri pagatavojamas sviestmaizes un ļoti garšīgas.
Jolanta:
08.07.07 18:16:48

Mmm, garšīgi.
Jolanta:
08.07.07 18:17:04

Vajag izvārītas olas 1-2, kūpinātus lašu vēderiņus bez ādas, (bet ne pārāk daudz), majonēzi, kapātas dilles, sāli , piparus maltos, to sametu virtuves kombainā un sakapāju tik daudz lai ēdiens ir ar maziem gabaliņiem, nevis kā pastēte. To lieku uz siltas grauzdētas tostermaizes, tās ir ātri pagatavojamas sviestmaizes un ļoti garšīgas.
Ilze:
10.07.07 09:03:44

Olas var cept arī tosterī. Tosteri kārtīgi uzsilda un iesit pa olai katrā pusītē. Vienā reizē var izcept četras skaistas formas olas.
Inguna:
15.07.07 17:54:16

Atraa brokastu recepte,ja maajaas nekaa cita,iznemot olas un rupjmaize,nav...Sagriezh maizi kubicinjos,apcep uz pannas,kad jau mazliet apcepusi,paarlej ar sakultu olu.Ed siltu.Man garsho...
Inguna:
15.07.07 22:07:56

Aizmirsu piebilst..(un cep,kameer gatavs):)
Kristīne:
20.07.07 11:51:27

Brīvdienās topā ir ceptas-pildītas maizītes
Baltmaizi sagriež šķelēs, izņem mīkstumu - sasmalcina, mīkstumam pieliek klāt 2-3 olas, desu, sieru(sagrieztus sīki), zaļumus
Uz pannas liek garoziņas cieši piespiežot un liek iekšā to putru
Sanāk diezgan sātīgi pa 2 vairāk nevar apēst

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS