Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/italu-virtuve/

Itāļu virtuve

Paši itāļi nosaukumu „itāļu virtuve” neuzskata kā vienotu jēdzienu, jo līdz 1861. gadam Itālijā pastāvēja vairākas provinces, katra ar savu valdnieku, armiju, floti, kultūras tradīcijām un savu attieksmi pret ēdieniem.

Var teikt, ka ne  katrs itālis prot gatavot ēst, toties māk labi paēst. Ēšana kā rituāls ir vēl viens apliecinājums itāļu mūžsenajai prasmei pārvērst dzīvi mākslā. Pusdienas Itālijā uzskata par dienas svarīgāko notikumu, šai laikā dzīve un divām stundām apstājas, visi dodas no ikdienas darbiem uz mājām, lai baudītu kopīgu ģimenes maltīti.

Itāļu ēdieni ir ļoti daudzveidīgi: Venēcijas garneles uz rašpīra, Romas teļa cepetis, Milānas risotto, siers /mocarella/, zobenzivs. Taču bez pastas (visiespējamākie makaronu ēdieni) nav iedomājama itāļu virtuve. Pie pastas ir milzīgs daudzums dažādu mērču, tāpat kā pašas pastas šķirņu un krāsu:

  • Kaneloni – kaut kas līdzīgs pankūkām ar ķidiņu, liellopa, siera pildījumu un dažādām mērcēm;
  • Papardelle – makaroni biezās strēmelēs;
  • Tortellini – maziņi kvadrātveida pelmeņi;
  • Penne – resni, īsi makaroni, nogriezti leņķī;
  • Tapjatelle – gari, plakani makaroni;
  • Fettučini – plāni, plakani makaroni;
  • Spagetti – ļoti gari tievi makaroni.

Itāļu iecienītākās un biežāk izmantojamās garšvielas ir : baziliks, raudene, ķiploks, ķiploku sāls, ķiplokpipari, lauru lapas, pētersīļi, melnie pipari, salvija, oregano, rozmarīns. Ja Itālijā esot, ejat ciemos un  mājā ieejot sajūtat rozmarīna smaržu- 100%, ka tiek gatavots gaļas ēdiens.

Starp slavenākajiem sieriem minami Fontina un Toma no Pjemontas, Vezzena, Asiago d'allievo un Asiago pressato no Trentīno, Montasio un raksturīgais Formaggio salamoia no Karnijas un Friuli, un Graukāse, Almkāse un Zieger no Dienvidtiroles (itālieši to dēvē par Alto Adidži). Dienvidtirole, Trentīno un daļēji arī Friuli gaļas un desu kūpināšana, visbiežāk izmantojot kadiķa malku, kā arī nogatavināšana un žāvēšana svaigajā kalnu gaisā vēl joprojām ir populārs gaļas izstrādājumu konservēšanas veids.

Tortēm, ruletēm un krēpelēm itālieši izmanto tumšos miltus vai arī griķu miltus. Turklāt visās receptēs parasti akcentē to, ka cukuru, krējumu, žāvētus augļus un augļu uzlējumus nedrīkst pievienot par maz, jo tādējādi var vieglāk uzveikt aukstumu nekā ar vilnas džemperi mugurā. Tātad našķi palīdz nesaslimt ziemā!

Trifeles ir arī īpašs itāļu ēdiens. Baltās trifeles nedrīkst ilgi vārīt, tādēļ tās sarīvē un pārkaisa jau gatavam ēdienam. Šī pjemontiešu zemnieka, pareizāk sakot, viņa suņa, atradumu drīkst izmantot tikai dažu izsmalcinātu, trifelēm piemērotu nūdeļu, rīsu vai gaļas ēdienu aromatizēšanai...

Komentāri

VOLCOMVIIRS:
09.05.05 20:36:30

Woooww.....Mmmm
Kas war buut weel labaaks par sho...
Jānis:
16.10.05 13:27:46

Itālija rullee~!
paula:
05.12.05 15:09:09

man liekas ka šie makaroni ir ļoti garšīgi....!!!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS