Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/janu-siers/

Jāņu siers

  • Jāņu siers ir mūsu tautas siers. Par to dzied visvecākajās tautasdziesmās. Jāņu sieru latvieši sējuši jau tad, kad viņi sviestu vēl nemaz nepazina.

Kaut gan Jāņu siera gatavošana ir visai dažāda, tomēr piena sarecināšanas paņēmiens ir visur vienāds: ņem pilnpienu, uzkarsē to katlā uz uguns un pieliek attiecīgu daļu biezpiena. Kad piens no pieliktā biezpiena un sildīšanas sarecējis. Sierekli notecina uz drānas. Tik tālu siera gatavošana Latvijas novados ir gandrīz vienāda. Tālāk siera gatavošana jau tiek dažādota.

Dažas saimnieces iegūtajam siereklim vēl pieliek olas, sviestu, krējumu, ķimenes, sāli un citas garšvielas. Saprotams, ka atkarībā no pielikto vielu dažādības un daudzuma, mainās siera garša un smarža. Mainās siera konsistence. Jo vairāk pielikts sviesta un krējuma, jo siers gardāks un mīkstāks. No vājpiena sildīts, siers iznāk stipri ciets.

Pilnpienu uzkarsē katlā uz uguns gandrīz līdz vārīšanai. Tad uzkarsētā pienā ber vienmērīgos graudos sadrupinātu biezpienu, pienu kārtīgi maisot. Pienu turpina sildīt un maisīt tik ilgi, kamēr biezpiens labi izjucis un pilnpiens kārtīgi sarecējis. Sildīšanas temperatūru pēc biezpiena pielikšanas paceļ gandrīz līdz piena vārīšanai. Kad piens labi sarecējis un suliņas pilnīgi atdalījušās, katlu noceļ no uguns un ļauj siereklim kāda 5 min. mierā nogulsnēties. Tad nolej suslu un sierekli uzlej uz šķidras drēbes (marles) atlikušās suslas notecināšanai.
No brīža, kad uzkarsētam pienam pieliek biezpienu, līdz brīdim katls jānoņem no uguns, paiet 15-20 minūtes. Kad suliņas pietiekami ir notecējušas (~5 minūtes), sierekli liek atpakaļ katlā, ko tur siltā vietā, bet ne uz uguns. Katlā sierekli sasmalcina, pieliek olas, ķimenes, sviestu un visu ar koka karoti izmīca, kamēr masa kļūst vienmērīga un vijīga. Tas aizņem ~10-15 minūtes. Tad sieru liek veidņos. Tā gatavots siers gan ilgi neuzglabājas. Tas ir siera taisīšanas pamats.

Jāņu siera recepte

  • 1 kg biezpiens
  • 2-3 olas
  • 5 litri piens
  • 40-60 g sviests ( vai 1 glāze salda krējuma)
  • ½ l ūdens
  • ķimenes, sāls

Ūdeni ar pienu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, tad pievieno sieram biezpienu un lēni karsē, kamēr atsūkalojas. Ūdeni pievieno, lai siers būtu mīkstāks. Biezpienu izmaļ vai rūpīgi izmīca. Olas biezpienam pievieno sakultas, piejaucot sasmalcinātam biezpienam, pielejot katlā vai piemīcot, kad siera masa atsūkalota. Sviestu un krējumu, ķimenes un sāli iemīca, kad siers jau notecināts. Masu ielej mitrā siera drānā, mīcot notecina sūkalas, sasien, virsū uzliek nelielu slogu un nospiež sieru vēlamā apaļā formā.
Ja maisot siers atdziest, tad gatavs būs drupans, tad to izlabo, siera masu vēlreiz sildot.

Kāpēc jāēd siers?

  • Sierā ir vielas, kas stiprina cilvēka organisma imunitāti un mēs kļūstam neuzņēmīgi pret dažādiem vīrusiem un infekcijām.
  • Siers uzlabo vielmaiņu, un mēs kļūstam spēcīgāki, izturīgāki, palielinās enerģijas potenciāls. Siers „baro” smadzenes,  tāpēc pieaug mūsu prāta spējas.
  • Siers ir piena olbaltumu avots.
  • Siers ir bagāts ar taukiem.
  • Sierā ir daudz minerālvielu - kalcijs, fosfors.
  • Sierā ir vitamīni:
    • A vitamīns, kas aizsargā ādu; regulē augšanas procesus, redzi. (100 gr siera-0.23 mg A vitamīns);
    • daudz B grupas vitamīnu:
      • sevišķi B2, kas piedalās elpošanas procesos, veicina enerģijas izstrādāšanu. Ja bērnam trūkst B2 vitamīns, tiek aizkavēta augšana un attīstība. 
      • B12 vitamīna avots, ko lieto ļaundabīgās anēmijas un citu slimību ārstēšanai.
      • B1 vitamīns, kas novērš perifērās nervu sistēmas saslimšanu.

Bet iegaumē - ēdīsim sieru ar mēru - kas par daudz, tas par skādi!! Jebkurš produkts labumu dod tikai tad, ja lieto saprātīgi.

Kādiem, sieriem dot priekšroku:

  • Ja jūs nomāc sirds slimības, nefrīts, podagra, hipertonija, ateroskleroze, ja ir bijis infarkts-priekšroku dodiet maigiem un liesiem sieriem.
  • Ja ir slimas aknas, nieres vai urīnpūslis, vai gastrīts vai kuņģa čūlas, tad droši var lietot sieru, kas nav sāļš un ass. Piemēram: diētiskie sieri, kurā tauku daudzums ir līdz 35%.
  • Ja slimojiet ar diabētu, nav vēlami krējumveidīgie sieri, jo tajos ir ~35% cukura.
  • Ja problēmas ar nervu sistēmu, iesaka lietot kausētos sierus.

Daži padomi par siera uzkodām:

Uz iesmiņiem:

  • Vidzemes Šveices siera kubiņi ar ananāsu gabaliņiem, ar ķiršiem un zemenēm.
  • Čedaras siera kubiņi ar kukurūzas vālītēm un pērļu sīpoliņiem.
  • Trikātas Rokforas siers ar bumbieru šķēlītēm un marinētām plūmēm

Maizītes:

  • uz nelielām, ar sviestu apsmērētām baltmaizes šķēlītēm liek Brie vai Kamambēras siera šķēlītes un pārkaisa ar saldās paprikas pulveri.
  • uz franču baltmaizes šķēlītēm ar konditorijas maisiņu izspiež dažādus kausētos sierus. Rotā ar zaļumiem.
  • rudzu maizes aplīšus apziež ar sviestu, viršu liek Mālpils sieru ar zaļumiem. tomātu šķēlīti vai olas ripiņu.

Autors Deivucis

Komentāri

Siicens@inbox.lv:
04.06.08 21:25:04

Paldies par šo recepti un detalīzētu tās aprakstu!:)
gica:
22.06.09 11:40:55

tiesaam laba recepte :))
Zutis:
03.03.11 15:55:04

Paldies
lauciniece:
20.06.11 10:15:00

Ļoti laba, sen pārbaudīta recepte. Tikai žēl, ka pilsētā grūti dabūt labu biezpienu.......

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS