Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/ka-gatavot-steiku/

Kā gatavot steiku

Ļoti gribu pati pagatavot steiku, bet nezinu no kādas gaļas labāk gatavot. Ja gribu cept no liellopa tad kādu labāk -šķiņķi vai der arī gaļa no pleca daļas? Padalieties lūdzu ar savām receptēm.

  • Neesmu nekāds eksperts, bet cik zinu, tad cep no liellopa un jāpievērš uzmanība tam, lai šķēles tiktu grieztas perpendikulāri šķiedru virzienam. Marinēt var dažādās Santa Marija garšvielās un pirms cepšanas labāk mazliet apsmērēt ar eļļu. Vēl zinu, ka nedrīkst ilgi cept, gaļai labāk būt mazliet sārtai nekā pārcept un tad tā kļūst sīksta.
  • Cepšanas ilgums atkarīgs no tā, kādu gatavības pakāpi vēlas: asiņainu, rozā vai labi saceptu (cep ne ilgāk kā pāris minūtes no katras puses). Un labāk cept uz čuguna grilpannas, pannu ar eļļu neapsmērē, bet tikai gaļu un liek uz sakarsētas pannas. Var vēl uz tās gaļas kādu pikuci sviesta uzmest.
  • Pērku smuku gabalu no filejas (liellopu vai jaunlopu). Griežu aptuveni 2 cm biezās šķēlēs (var līdz 5 cm). Uzberu piecu piparu maisījumu un muskatu (sāli, ja nu ļoti gribas - tad minimāli). Galvenais nebakstīt un neraustīt tās šķēles. Neaiztikt ar dakšu. Tad uzsmērēju mazliet sviestiņu un vai nu uz sakarsētas pannas, vai uz grila. Neilgi - apmēram minūtes 2 no katras puses (vidēji sacepts), ja grib labāk saceptu ilgāk. Cepšanas laikā izmantot tikai koka lāpstiņu, lai nesabaksta gaļu.
  • Liellopu fileja šķēlēs līdz 5 cm, apsmērēju ar aromatizētu eļļu, piemēram, ķiploku, uz ļoti karstas grillpannas no abām pusēm pāris minūtes apcepu un TIKAI PĒC TAM sāli un piparus - lai sāls neizvilktu ārā mitrumu no gaļas. Par nebakstīšanu jau labi uzrakstīja augstāk.
  • Gaļu vēl var ar sinepēm kārtīgi iesmērēt uz pāris stundām, tad gaļa ir sulīga un mīksta ar garantiju.
  • Liellopam pie muguras turas apmēram 2,3 kg liels gaļas gabals. Tieši šī gaļa ir perfekta steikam. Tā ir mīksta un sulīga. Pat īsti garšvielas nav vajadzīgas. (Par pipariem un muskatu piekrītu.) Taču tāds gabals kilogramā maksā ap 20 ls... Tāpēc jau restūžos labs steiks maksā labu naudu.

Steika knifiņi - taisīju steiku, kā Cāļa receptēs rakstīts ... noturēju stundu sarkanvīna un olīveļļas marinādē, cepu no katras puses 3 minūtes ... sanāca diezgan sīksts (nebija pārcepts, iekšpusē sarkans, vairāk uz jēlu nekā vidēju). Ko es darīju nepareizi? Kā panākt mīkstāku gaļu: citu gabalu (kuru), ilgāk turēt marinādē, citu marinādi????

  • Steiki mēdz būt ļoti dažādi - ir liellopa gaļas gabali, kuri pat nav jāmarinē - fiksi izcep un būs sulīgs, garšīgs un mīksts. Bet, ja trāpās cepeša gabals, tad tas būs sīksts. Liellopa cepeti cepu cepeškrāsnī 6 stundas un mazmazītiņas uguns (iekš šķidruma) un tad sanāk vienkārši dievīgs - mutē kūst. Bet vispār steiku nedrīkst bakstīt (ar nazi vai dakšu) un grillam (pannai) jābūt nežēlīgi karstam.
  • Taisnība gan par nežēlīgi karsto pannu, gan par tiem labajiem gabaliem, tikai man domāt, visjaukākais steiks sanāk no filejas gabala (fillet steak). Cik esmu ēdusi, sirloin var gadīties pasīksti, filejas steiks nekad tāds nebūs. Visdārgākais tas gan ir, tiesa. Bet vērts katras kapeikas.
  • Mūžīgi sanāk sīksti... reiz prasīju vienai pavārei, man paskaidroja, ka ļoti liela nozīme ir tieši pannai - esot speciālas steiku pannas. Nu un gaļa, protams.. bet es laikam mūžam nepareizu nopērku. Esmu atmetusi ar roku un steikus ēdu pārbaudītās vietās, kur zinu, ko dabūšu pretī!
  • Starp citu, ja pareizi saklausīju glaunā kulinārraidījumā, tad sāli nevajagot (laikam jau pirms cepšanas) bērt virsū - izvelkot mitrumu... Pati steikus cepusi neesmu, bet šito dzirdēju.

Komentāri

diddly:
18.05.07 18:41:47

Peerku tikai liellopa muguras jostas daljas gabalu(tieshi taa arii saucas,ja kas Rimi meedz buut,Stockmanii vienmeer) Cepu uz krutas vaacu chuguna grillpannas,ar dziljaam ribaa-3 min no katras puses,pirms tam galju ieziezhu ar ellju.Tad lieku sakarsetaa cepeshkraasnii,veel pa 5 min no katras puses.Pirms tam uzmalju melnos piparus.Bet ne vienmeer iznaak labs,atkariigs no galjas,i mozh no meensss faazes. Griezhu un skatos iekshu,kad iistaa kondiicijaa,rauju laukaa.Parasti taa ir rozaa/asinjaina.Miixta,maiga suliiga.Garsvielas nekaadas citas nelieku,arii nemarineeju.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS