Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/ka-nopirkt-labu-granatabolu/

Kā nopirkt labu granātābolu

Kam būtu jāpievērš uzmanība pērkot granātābolu?

  • Uz mizas būtu redzamas tādas kā izspiedušās ribas. Plus jāpaspaida nedaudz, vai ir tāda kraukšķīga skaņa.
  • Lai nav ar pelējuma iezīmēm gals.
  • Diemžēl nekad nav gadījies nopirkt sulīgu granātābolu veikalā, tikai un vienīgi tirgū.
  • Skatos, lai ir vairāk brūnganīga tā miza, tāda kokaināka, nevis sarkana- tad parasti ir gatavs.
  • Tie ar tām tumšajām sēkliņām ir Azerbaidžānas granātāboli, un parasti visu cauru gadu nopērkami tirgū, tie, kas tos tirgo, parasti arī ir uzskatāmi pārdalījuši uz pusēm, lai var redzēt. Diemžēl šie ir dārgāki kā tie rozā. Lielveikalos gandrīz vienmēr ir tikai tie rozīgie, tikai sezonas laikā mēdz būt arī tumšie. Sula gaišajiem ir krietni maigāka, mierīgi var dzert bez šķaidīšanas, bet tumšajiem krietni piesātinātāka un ja var ticēt onkulim, kas viņus tirgoja, tad arī nesalīdzināmi bagātāki ar vitamīniem.
  • Visi augļi un dārzeņi veikalos pārdodas negatavi. Un tos mājās ir jāpatur kādas dažas dienas, lai nogatavojas. Tā darot tādēļ, ja būs gatavi nopērkami veikalos, tad pēc dažām dienām tie jau pārdosies bojāti. Un beigās teica tā- ja gribat augli vai dārzeni noēst tajā dienā kad pirkts ir jādodas uz tirgu.
  • Esmu ievērojusi, ka lielveikalos ir jāpērk tie, kuriem ir mazliet tāds kā brūnums uz mizas parādījies, bet ļoti minimāls. Jo tie, kuri ir izteikti sulīgi pēc skata, parasti ir negatavi. Tirgū gan es pērku tikai tur, kur var redzēt kādu pārgrieztu augli. Tad iztaustot auglim jābūt ir mazliet mīkstam. Piespiežot stingrāk var just sēkliņu sulīgumu.
  • Kantainie gandrīz vienmēr ir jau ar gatavības pazīmēm. Mazliet brūnums, mazliet sausāka miziņa.
  • Rozīgie parasti ir krietni saldāki. Vismaz sula sanāk labu labā.
  • Ja auglim miza vairs nav spīdīga, sarkana un sulīgi dzīvīga, bet jau apkaltusi, iebrūna, pasausa un vēl kas ir svarīgi: Gatava augļa forma ir vairāk stūraina nekā ideāli apaļa un zieda daļas tā galā ir izteikti sakaltušas.
  • Austrumos zina teikt, ka granātābolam ir jābūt sausam no ārpuses un sulīgam iekšā. Tas nozīmē, ka gatavam auglim miziņa ir nedaudz apkaltusi un piespiedusies pie sēkliņām.
  • Ja miziņa ir gluda un sulīga (nav apkaltusi), tas nozīmē, ka granātābols ir norauts no koka pirms tas paspējis nogatavoties. Tāda augļa sēklas būs tumši sarkanas, bet ne saldas un garšīgas.
  • Vēl kāda īpašība: ieskaities tai vietā kur auglim bija zieds, tur nevajadzētu būt nekam zaļam, ja ir, tad auglis nav gatavs.
  • Gatavam granātābolam ir jābūt stingram, ja viņš būs mīksts, tas nozīmē, ka ir bojāts vedot, saldēts vai nedaudz iepuvis.

Cāļa Virtuves forums 2008

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS