Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/kadi-makaroni-ar-kadu-merci/

Kādi makaroni ar kādu mērci?

Makaronu daudzveidība veikalos reizēm ir mulsinoša. To ir tik daudz, tik dažādas formas... Kā neapjukt un kurus izvēlēties?

  • Gari vai īsi, gludi vai rievaini, saplacināti vai savirpināti – katrai makaronu šķirnei iespējams piemeklēt visatbilstošāko mērces tipu, jo tāpat kā paši makaroni, atšķiras arī mērces – biezākas un šķidrākas, ar dārzeņu vai gaļas gabaliņiem, vai arī pavisam viendabīgas.
  • Milti un ūdens ir divas svarīgākās makaronu izstrādājumu sastāvdaļas. Lai ražotu spageti, lazanjas plāksnītes vai parastās nūdeles, itāļi izmanto smalki samaltus kviešus un ūdeni. Viduseiropā, kur kvieši ir ar mazāku lipekļa sastāvu, kā saistvielu izmanto arī olas.

Piedāvāju īsu pārskatu, kāda tipa mērces piemērotas katrai galvenajai makaronu grupai:

  • Garie makaroni (piemēram, spageti, lentveida makaroni, tagliatelle u.c.) – vislabāk piemērotas vieglām mērcēm. Tāpat šīs grupas makaroni labi garšo vienkārši ar kausētu sviestu, rīvētu sieru un nedaudz ķiploka.
  • Garie platie makaroni (piemēram, tagliatelle) ideāli sader ar visu veidu tomātu mērcēm, pesto un Boloņas mērci.
  • Īsie neregulāras formas vai caurulīšveida makaroni (penne, farfalle u.c.) savas formas un nelīdzenās virsmas dēļ uzņem īpaši daudz mērces. Tāpēc īpaši labi tie sader ar pabiezām, pikantām mērcēm.
  • Pildītajiem makaroniem (tortellini, ravoli) nepieciešamas mērces, kas garšas ziņā atbilst pildījuma raksturam. Pildījumam parasti izmanto gaļu, sieru, jūras produktus vai dārzeņus, savukārt atbilstošai mērcei jābūt vieglai un krēmīgas konsistences.
  • Ekstra lielie makaroni (lazanja, cannelloni) ir pamats krāsnī gatavotiem makaronu ēdieniem. Plānajām makaronu mīklas plāksnēm piestāv bagātīgas maltās gaļas vai dārzeņu mērces. Cannelloni rullīši vislabāk garšos ar pikantām gaļas, dārzeņu vai siera mērcēm.

Siers – ideāls makaronu sabiedrotais

  • Vismaz tiem, kas uzskata sevi par itāļu virtuves mīlētājiem, ir zināms, ka makaroni bez siera ir gluži vai neiedomājami. Daudzos ēdienos tieši siera un makaronu kombinācija padara maltīti par pilnīgu garšas baudījumu.
  • Parmezāns ir ideāli piemērots tomātu, eļļas un garšaugu mērcēm. Svarīgi – būtu labi pēc iespējas izmantot svaigi rīvētu parmezānu, nevis to, kas nopērkams jau sarīvēts lielveikalos (palasiet, kas ir šo tūtiņu sastāvā...), vai, piemēram, „Rigamont” vai „Itāļu sieru”.
  • Makaronu sacepumiem savukārt ieteicams izmantot sieru ar vismaz 45% tauku saturu sausnā. No Latvijā pieejamajiem īpaši labs sacepumos, t.sk. lazanjai ir Preiļu Čedaras siers.

Paštaisīts pesto

  • Pesto mērci gatavo 2 - 3 dienas pirms ēšanas.
  • /4 personām/
  • 150 g bazilika lapu
  • 2 ĒK pīniju rieksti (vai ciedru rieksti)
  • 100 g parmezāns
  • 2-3 ķiploka daiviņas
  • 150 ml olīveļļas
  • Sāls, melnie pipari

Baziliku noskalo, nosusina virtuves salvetē, noplūc lapiņas. Riekstus apgrauzdē pannā bez taukvielām, ļauj atdzist. Sarīvē sieru. Nomizo ķiploku. Visas sastāvdaļas, izņemot olīveļļu, sablenderē, tad pakāpeniski pievieno olīveļļu, turpinot blenderēt. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Liek aizskrūvējamā burciņā un notur ledusskapī 2 – 3 dienas.

Uzglabāšanai: Ja grib pesto mērci uzglabāt ilgāk, to sagatavo bez ķiploka un siera – tos pievieno neilgi pirms pasniegšanas.

Autors Nora

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS