Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/kalteti-tomati-ka-tos-pielietot/

Kaltēti tomāti - kā tos pielietot

Priecātos, ja kāda dalītos savā pieredzē - kā vai ar ko tos ēd? Šodien nopirku, bet sapratu, ka tīrā veidā tie nav lietojami, jo ir nenormāli sāļi. Varbūt tie vispār nav lietojami? Neliela piebilde - tie nav tie, kas eļļā, bet vienkārši kaltēti.

  • Vienkārši kaltētos dažkārt nopērku taupības nolūkos. Tie Itālijā ir krietni lētāki, kā eļļā. Tā pēdējā laikā Latvijā pērku eļļā jau reklamētos Maksimā vai Sky burkā, ja vajag galīgāku variantu. Ar sausiem tomātiem man ir divi varianti:
    - lieku pīrāgos ar kazas sieru. Kā pildījumu, tad viņi cepoties “saslapinās” un uzbriest, nu kā rozīnes.
    - lieku burkā un pārleju ar olīveļļu, kādu laiku paturu ledusskapī. Var pielikt garšvielas, bet man nepatīk. Tad tos no burkas vai nu pīrāgos, picās, vai pamatā uz salātlapu salātiem (sagrieztus, lai sāļums nekoncentrētāks).
  • Kaltēti tāpat labi garšo,kā "semočkas".
  • Šķiet, mēs runājam par dažādām lietām. Jo tos, kurus vakar iegādāju, par neēdamiem atzina pat ģimenes lielākie sālsmīļi. Es vakar pirku "Sky", varbūt citur ir kādi ne tik sāļi.
  • Tie ir sāļi. Esmu pirkusi vairākkārtīgi un dažādās vietās. Lietojami (vismaz man tā šķiet) tikai kā silta ēdiena sastāvdaļa, kaut vai omletē. Ja neizmērcē eļļā.
  • Jānovāra: pannā uzkarsē ūdeni, kam pēc garša pievieno nedaudz etiķa (vislabāk balzamiko, bet der arī citi). Met iekšā sausos, sāļos, nebaudāmos tomātus un vāra apmēram 3 - 5 minūtes. Ik pa brīžam pagaršo, vai nav jau gana mīksti (gana mīksti nozīmē - tā, lai pašam patīk).
    Notīra pāris daiviņas ķiploku, nolauž pāris zariņus timiāna, oregano vai rozmarīna - šitos visus pēc vēlmēm un iespējām. Var arī nelikt neko no šiem. Var izmantot arī kaltētos garšaugus.
    Tīrā burkā liek tomātus un minētās garšvielas, paŗlej ar LABU olīveļļu un met ledusskapī. Uz dienu vai divām.
    Izmantošanas iespējas - no šeit jau minētajiem pīrāgiem un omletēm līdz siltajiem un aukstajiem salātiem, pastas mērcēm, pastētveida maižu smērēm utt.
    Itāļu virtuve bez šiem nebūtu līdz galam itāļu virtuve. Ne siltie, ne arī aukstie ēdieni. Tev tiešām tikai šķiet, ka aukstajos nevar izmantot. Var. Un kā vēl var!
  • Nemērcētus un neeļļotus var sablenderēt kopā ar svaigajiem sieriem vai biezpieniem...
  • Dievīga recepte. Paņem no baltmaizes izspiestu aplīti un apgrauzdē. Pa virsu liek kaltētu tomātu tad kazas siera šķēlīti. Uz tās svaigu bazilika lapiņu un pāri 2 ķilavas gabaliņus. Klāt dzer baltvīnu.
  • Latvijā nepērku un neēdu, jo pie mums tie ir dārgi. Kad biju Norvēģijā pie draudzenes, tad viņa tos pirka, jo tie tur ir lēti un populāri. Kā ēdam:
    1) tāpat grauž,
    2) iegriež visādos lapu, gurķi, tomātu salātos.
  • Omletē un protams salātos, supērīga lieta. Lieku klāt tomātu vietā dārzeņu sautējumos, garšo labāk kā ar svaigiem tomātiem.

Komentāri

mārīte:
04.07.07 10:39:06

tā kā tie ir sāļi, tad nomērcēju vai novāru (kā jau iepriekš minēts) un apleju burkā ar eļlu, garšvielām; bet mērcējuma šķidrumu gan ārā neleju- to izmantoju zupām, piem., soļankai, borščam, vai mērcēm. tā kā šķidrums ir pietiekoši sāļš, tad vairāk sāli zupai/mērcei nepievienoju
birkuss:
15.10.10 02:03:43

ēdu tāpat, pirktus Maximā ,kopā ar kazas sieru. Sāļums nemaz nav jūtams, toties var just asumu kā no tomātu pastas.
Salātos labi ir tādi: kaltētos tomātus sagriežu garenās šķēlītes(šauras , ap 1mm) , tad lieku klāt rucolas salātus, plāni sagrieztu gurķi un papriku, pa virsu nedaudz balzāmetiķi (1 ēd. karote)un valriekstu eļļu 1 ēd.k., Samaisu , lai nostāvas un tad pievienoju nedaudz bazilika un kaijenas piparus, vēlreiz samaisu, pastāv - ievelkas 10-15min. . Sanāk asi atsvaidzinošs ēdiens brokastīm klāt piecepot olu, pusdienām jēra gaļas ribiņas .

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS