Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/kartupeli-cepeskrasni/

Kartupeļi cepeškrāsnī

Kā lai izcep tos normāli, jo nomizoju, cepu uz pusēm pārgrieztus, bet bieži tie sanāk cieti Uz cik grādiem jūs cepat?

  • Pamēģini vispirms dažas minūtes kartupeļus pavārīt (nu tā, lai drusku apvārās, bet vēl ir pacieti) un tad liec cepeškrāsnī cepties.
    Esmu cepusi arī nevārītus, vienmēr lieku ap 180-200*C. Ar apvārītiem tomēr drošāk, garšu tas īpaši neiespaido ( tos apvārītos kartupeļus pirms cepšanas vēl apslaku ar eļļu, sāli, garšaugiem - ķimenēm, ķiplokiem, rozmarīnu).
  • Lieku uz grādiem 200-210 un cepu ilgi, gandrīz stundu.
  • Apslaku ar eļļu un uz beigām sviesta piciņas salieku, tad sanāk mīkstāka garoziņa (nevis tāda kā izkaltusi).
  • Reiz SunsFuns bija ielikusi savu cepešakrāsnī cepto kartupeļu recepti - ļoti garšīgi!
    Kartupeļus nomizo, sagriež gabalos (mazākos, nekā parasti vāra), liek verdošā ūdenī un pavāra 5-7 minūtes (tā, lai virspuse būtu nedaudz apvārījusies), tad nokāš un sakrata. SunsFuns rakstīja, ka tā atbrīvojoties ciete, kas pēc tam uz pannas kļūst par kraukšķīgu garoziņu. Tad liek cepties cepeškrāsnī uz plāts sakarsētos taukos, vislabākie šim nolūkam esot zosu tauki. Man tādu nebija, cepu, šķiet, eļļā, bet sanāca gardi!
  • Kartupeļus parasti sagriežu daiviņā 1/4 - 1/6 no kartupeļa. Pannu ietaukoju ar eļļu un uz kartupeļiem uzleju vismaz 200 ml buljona (no kubiņa uztaisīto). Kā minimums tas brūvējums cepās 40 minūtes uz 200 grādiem. Rezultātā kartupeļi sanāk nesausi, ar biku brūnu miziņu. (Publika man blakus tikko kā novērtēja, ka esot ēdami).
  • Kartupeļus parasti lieku kopā ar gaļu, tad šiem labāka garša un cepšanas procesā piešauju mazliet ūdeni -(protams arī taukvielas, kaut no gaļas jau it kā tik un tā iztek taukums), tad sanāk mīksti un garšīgi. Ja nav ūdens , tad man sanāk arī pacieti.
  • Nomizoju, sagriežu parastās apaļās šķēlītēs, bet ne biezākas par 0,5 mm, sakārtoju traukā, pārberu ar sāli un pipariem, pārleju saldo krējumu (bet tā lai knapi apsedz) nu un krāsnī iekšā, uz kādiem 180 grādiem un tad skatos, kad augšiņa paliek brūna, tad jau ir gatavs.
    Vēl viens variants: ņemu lielākus kartupeļus, bez mizošanas noberžu ar birstīti tā, lai ir tīri, tad griežu uz pusi, ņemu plāti, ieklāju cepamo papīru, nosmērēju ar olīveļļu uzberu sāli, garšvielas, lieku kartupeļus ar griezto pusi uz cepampapīra un cepu kādos 200 grādos, kamēr gatavs.
  • Sagriežu uz pusēm vai četrās daļās (atkarībā no kartupeļa lieluma), katlā apkaisu ar garšvielām, uzleju eļļu (MAZLIET - 4 personām paredzētiem kartupeļiem 3-4 ēd. karotes), sakratu, lielu uz cepamās pannas, kas pārklāta ar cepampapīru, 200 grādos 40 minūtes.
  • Var cept speciālā cepamā maisā un uz beigām to maisu uzšķērst, lai apbrūnē. Super garšīgi, kad cāli samarinē un veselu tai maisā iekšā, kartupeļus apkārt.
  • Ja cepu vistu pēc šīs receptes , tad (špikojot no raidījumā redzētā) bļodā, kurā bija sviests ar sagrieztiem zaļumiem, salieku kartupeļu pusītes un tās sataukojas no pārpalikušā sviesta.
  • Kartupeļi ar rozmarīnu - ieleju bļodā ap 5 ēdamkarotes eļļas, sagraizu rozmarīnu, kādu ēdamkaroti un drusku sāli. Un tajā izmaisu kartupeļu pusītes.
    Ja sakārojas kaitīgā čipšu piegarša, tad sajaucu eļļu ar SantaMarijas kartupeļu garšvielu un tajā izmaisu kartupeļu pusītes. Kārtoju uz pannas, cepu uz 200 grādiem 20 minūtes, tad apgrozu un cep vēl ap 40 minūtes.

Cāļa Virtuves forums 2008

Komentāri

knika:
19.09.08 15:03:05

man ir pavisam vienkārša un ātra recepte :) nomizoju kartupeļus, pārgriežu gareniski uz pusēm un katru pusīti virspusē iegriežu (nu āpmēram tāpat kā desiņas cepot uz pannas vai ugunskurā)! kartupeļus kārtoju uz plāts ar sagraizītām pusītēm uz augšu, lieku cepties 180-200 grādos ar ventilātoru apm.10min. Pa to laiku samaisu sviesta pikusci ar sāli un ķiplociņiem. Pēc 10 min izņemu plāti, kartupeļus apsmērēju ar iegūto sviesta masu - smērē tā lai sviestiņš kārtīgi satek visās kartupeļu spraudziņās un lieku vēl cepties kamēr brūni - apm. 10-15min! mmmm un ļooti ļooti garšīgi!!!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS