Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/kartupelu-pankukas-ka/

Kartupeļu pankūkas - kā?!

Varbūt varat padalīties ar savām receptēm? Nu nesanāk man tādas feinas, ka mēli varētu norīt.

  • Man ar nesanāk, bet manai mammai gan sanāk - zinu tik to, ka viņa pie rīvētiem kartupeļiem liek olu un biezpienu...Ņammm!
  • Nu nebūs laikam gluži pankūkas, bet mēs bada laikā taisījām pavisam vienkārši. Sarīvē kartupeļus uz rupjās rīves un vienkārši taisa plakanus plācenīšus. Plācenīšus liek uz sakarsētas pannas eļļā cepties. Apkaisa ar sāli. Apcep un ēd ar skābu krējumu.
  • Sarīvē kartupeļus lielu bļodu, piesit vienu olu, pieber kādas 4 vai 5 ēdamkarotes miltus, pieber garšvielas un samaisa. Liek plācenīšus uz pannas un apcep. Nu vienkārši ideālas pankūciņas.
  • Mana vecāmamma mīklā iecilāja uzvārītu pienu. Ievērojiet - nevis iemaisīja, bet iecilāja. Pankūkas bija uz godu - čaganas, tādas, ka mēli var norīt.
  • Sarīvēju kartupeļus, notecinu uz sieta sulu. Pieleju masai vārītu, karstu pienu, piesitu olu, pāris karotes miltu un sāli.
  • Salds krējums, milti, ola, cepamais pulvers nedaudz un protams kartupelis.
  • Mūsmājās topā ir šīs kartupeļu pankūkas, tikai bez sīpoliem. Tagad jāsaka tā, nu man jānožēlo tas, ka mājās ir virtuves kombains, jo šīs pankūkas tiek pieprasītas vismaz reizi divās nedēļās.  Tie tomātiņi ir kā punkts uz i.
  • Gatavojot lieku kartupelim klāt nedaudz miltus, sāli, piparus un piespiežu ķiplociņu. Gatavs ēd ar skābu krējumu.
  • Man ļoti garšo, ja pieliek klāt sīpolu, ķiploku un nedaudz žāvētu gaļu. Kā garšvielu izmantoju vegetu.
  • Īstās kartupeļu pankūkas gatavo šādi. Paņem kartupeļus, nomizo un uz smalkas rīvītes sarīvē. Tad masu ieliek sietiņā, uzliek uz trauka, lai notek sula. Nedaudz vēl ar rokām pamīca, lai notecētu visa sula. Ņem trauku, kur satecēja šķidrums - nolej šķidrumu un no blodiņas dibena paņem kartupeļu cieti un pieliek kartupeļu masai. Tad kartupeļu masai pievieno piparus, sāli un visu samaisa. Liek uz pannas un cep eļļā. Šajā receptē nav jāizmanto ne olas, ne milti, ne piens. Var pierīvēt burkānu.
  • Ir varianti:
    1. Sarīvē kartupeļus uz smalkās rīves. Nospiež marlē, lai notek sula (bļodā). Pagaida brīdi, lai sulai apakšā nostājas ciete. Sulu izlej, bet cieti pieliek atpakaļ kartupeļiem. Pievieno garšvielas un cep.
    2. Tāpat, kā iepriekš, bet vēl piešauj drusku miltus un olu.
    3. Nelej sulu nost, bet vienkārši rīvētiem kartupeļiem pieliek olu un miltus.
    4. Uz RUPJĀS rīves sarīvē kartupeļus, pieliek sāli un tādus arī cep labā, lielā pannā ar vāku vienā gabalā. Kad 1 puse zeltaini brūna, met uz otru pusi (var ņemt palīgā lielu šķīvi, lai vieglāk apmest). Ideāli 1 - 2 personām.
  • Virtuves kombainā sarīvē daudz kartupeļus, pievieno to suliņu, kas iztecēja laukā, piesit pāris olas, pieliek sāli, samaisa un cep uz karstas pannas. Un miltus nelieciet nekādā ziņā - nevajag bojāt to mantu! Ja slinkums ilgi stāvēt pie plīts un cept, tad masai pievieno sagrieztu speķi un sīpolus, liek "pīlē"", pa virsu saliek krējuma piciņas un karstā cepeškrāsnī iekšā - iznāks “”kuģelis” -  ēd karstu ar skābu krējumu, nedomājot par slaido līniju.
  • Cepu no rupji rīvētiem kartupeļiem. Sarīvēju kartupeļus, pielieku daudz olas (man sanāk kādas 6-8), pieleju pienu, tad lieku miltus. Rīvēju klāt arī kādus 2 - 3 tomātus un garšai vēl muskatriekstu.
  • Pareizās pankūkas pavasaros nesanāk, kartupeļi vairs nav tie. Pareizajām pankūkām der tikai rudenī, kartupeļu talkas laikā atlasīti lielie kartupeļi, lai vieglāk rīvēt.
  • Cepu no mazajām skaidiņām, notecinu cieti, tad mazās skaidiņās pierīvēju burkānus un vēl pielieku maltus sīpoliņus (vai rīvētus). Vēl pielieku pienu, olu, sāls, pipari un maltas ķimenes.  Bet galvenā fiška ir rīvēt tieši mazajās skaidiņās - tad tās visas sastāvdaļas var sajust.
  • Kartupeļu pankūkas ar gaļu - gadus 10 atpakaļ vienā raidījumā LTV diktore Laimdota Rone, kas ir arī izslavēta kulināre un ēst gatavotāja, parādīja vienu recepti, kuru es vienmēr taisu un visiem garšo, pat vīram, kurš ne īpaši mīl kartupeļu pankūkas. Apcep sagrieztus sīpolus un tos pievieno jēlai maltai gaļai, vēl pievieno sāli un piparus. Lielā bļodā uz smalkas rīves sarīvē kartupeļus, pievieno olu, miltus nedaudz, lai masa turās kopā un sāli. Uz pannas uzkarsē eļļu un liek pirmā kārtā rīvēto kartupeļu masu, tad uz tās vienu mazo karoti gaļas masu un tai virsū atkal kartupeļu masu. Vienā reizē uz pannas var izcept tādas 4 - 5 pildītās pankūkas. Lai maltā gaļa vidū būtu izcepusies, pankūkas cep uz lēnas uguns un virsū liek vāku. Ēd ar krējumu, ka pirkstiņus var aplaizīt.
  • Taisu bez nekā, tikai kartupeļi, man nepatīk, kad viņas tādas mīkstas un gaļīgas ir. Tikai no kartupeļiem sanāk tādas ar kraukšķīgām maliņām..ņamm. 
  • Rīvēti kartupeļi, olas, milti, garšvielas un siers. Sanāk kraukšķīgas.
  • Kartupeļus sarīvēju uz rupjās rīves (salmiņos). Pievienoju olu (uz 8 kartupeļiem 2 olas), sāli, miltus un nedaudz (1 - 2 ēdamkarotes) biezpiena. Šādi gatavota mīkla nezaudē krāsu - nepaliek tumša. Ar karoti uz pannas veidoju pankūciņas. Cepšanas laikā uzkaisu tām nedaudz Santa Maria garšvielu kartupeļu ēdieniem (ar papriku). Pankūciņas iznāk zeltaini brūnas, ir kraukšķīgas un tiešām ļoti garšīgas! Īpaši, ja ēd ar krējumu, kas sajaukts ar sasmalcinātām svaigām dillēm.
  • Bet vai tagad no jaunajiem kartupeļiem sanāk labas pankūkas? Mana vecmāmiņa vienmēr teica, ka jāgaida rudens kartupeļi - vai tā ir, neesmu pārbaudījusi, jo jaunie kartupeļi garšo tāpat - vārītā veidā. Mana recepte - nekādu olu, nekādu miltu. Tikai sarīvē kartupeļus, pieliek sāli vai kādu garšvielu un cep. 
  • Kartupeļus izmaļ gaļas mašīnā, pievieno sāli, piparus, olu, divas karotes miltu un daudz ķiploku vai sīpolu.
  • 10 -15 kartupeļi, ola, sāls, smalki sagrieztas dilles, 3 – 4 tējkarotes cukura.

Komentāri

Gunta:
11.08.06 12:13:38

kartupeļus sarīvē uz smalkās rīves, ieliek marlītē, nospiež suliņu, tā lai nedaudz paliek mitri, tad uzvāra pienu un pielej nospiestajai kartupeļu masai. Sajauc,pieliek sāli! sanāk njammiigas!!! :)( vārītais piens padara mīkstakas pankūkas)
maara:
11.08.06 18:04:00

man visslabaak garso, ja riiveetim kartupeliem pieliek klaat zaaveetu desu vai galu, bet noteikti neleik klaat olas vai miltus. bet iisteniibaa var likt klaat ko vien veelaas, lai tik labi garso katra sastaavdala atseviski. labu eestgribu
irbite:
11.08.06 22:31:13

Ļoti gardi,ja pierīvē nedaudz ķiploka,ir mazlit pikanta garša.Ar skābo krējumu ņammm,ņammm.
speciall:
15.08.06 15:44:58

mans variants (sena gavēņa laika recepte): sarīvē kartupeļus, pieber auzu pārslas, tā, lai uzsūcas kartupeļu sula, pieliek sāli, garšvielas pēc katra individuālās gaumes un cep. Lēti un garšīgi.
Evija:
20.08.06 15:06:14

Tikko sarīvētus kartupeļus noplaucē ar karstu pienu. Daudz nevajag, bet skopoties arī nē. Ja kartupeļi ūdeņaini, pievieno miltus. Atsevišķi sakuļ olu ar sāli, vegetu... kas nu kuram labāk patīk. Cept vajag uz stipri sakarsētas pannas, eļļā.
Evija:
20.08.06 15:08:06

Jā, ar pankūkām nebaidies eksperimentēt - labi sanāk, arī, ja mīklai pievieno krējumu, soda tās padara čauganākas. Labu ēstgribu!!!
Beta:
10.03.08 16:00:00

Kartupeļus sarīvē, uzliek uz marles un nospiež tos sausus. piesit klat vienu vai divas olas ( atkarīgs no kartupeļu daudzuma ). Pievieno kartupeļu cieti lai tās būtu stingrākas. garšvielas.
Incis:
23.10.08 10:06:34

Taisu čaganas gardas kartupeļu pankūkas šādi: uz bļodu smalki sarīvētu vai smalcinātājā sasmalcinātu kartupeļu pievienoju 4-5 sakultas olas, sāls, cukurs pēc garšās un kāds sīpols (arī smalki sastrādāts), visu samaisu (neko nenotecinu, jo olas visu pļurīgo masu saturēs un iznāks pānas krukšķigas - labi izcepušās pankūkas. Miltus iesaku nepievienot, jo tie veido gliezdainumu jeb klimpīgumu.
Gudriniece:
01.03.09 23:00:48

Vienīgais lai labi un garšīgi iznāktu kartupeļu pankūciņas ir jāpieliek olas sķidrumu neliejiet nost un ja garšo sīpoli tad pierīvēiet sīpolu. Nekas vairāk arī nav vajdzīgs. :)
es:
22.08.09 19:07:45

tuliit meegginaassu kas no ssiivisa izlasiitaa sanaaks:)
Andris:
20.01.11 11:26:18

Incim pariezaka recepte
indra:
29.04.11 18:12:50

tiko izcepu ļoti gardas kartupeļu pankūkas, zeltaini brūnas un kraukšķīgas.mana recepte šāda:
virtuves kombainā sarīvēju kartupeļus (rupjās skaidiņās), smalkā rīvē vienu lielu burkānu un vienu sīpolu, klāt pieliku 4olas, sāls, piparu, un uzreiz cepu. uzkrājušo kartupeļu sulu ik palaikam nolēju nost. Pa virsu uzkaisīju piedevu kura parēdzēta kārtupeļu ēdieniem. ļoti gardas , es iesaku izmēģināt.
P.S miltus klāt neliku :)
mazzuliite:
15.08.11 11:54:19

no bērnības man ir taisītas tikai šādas, un pati arī savādākas negatavoju, sanāk super!! -
1. Sarīvē sartupeļus uz smalkās rīves, un mazliet nolej šķidrumu.
2. pievien 1 olu, 1 ēd.k. miltu un sāli pēc garšas (es lieku uz sajūtām,tā lai mīkla sanāk mazliet sāļa, bet tas kā kuram patīk.)
3. cep eļļā, un ēd ar krējumu :)
Labu apetīti! :))
mmm..:
07.09.12 11:24:21

speciall, sirsnīgs paldies par garšīgo receptīti! Man kā iesācējai tas bija jaunums, un tiešām izdevās ļoti gardas. :)Pievienoju vēl olu.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS