Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/kas-ir-cukurs/

Kas ir cukurs...

Bija jāpaiet pieciem simtiem gadu, kamēr Rietumu pasaule iepazina cukuru. Persijā un Arābijā to darināja jau kopš 4. gadsimta pirms Kristus dzimšanas. Cukurs ir dēvēts par balto zeltu un balto nāvi. Tik pretēji salīdzinājumi, taču Šodien augstā kulinārija un konditoreja bez cukura nav iedomājama. Tas tiek pievienots ne tikai dzērieniem vai kūkām, bet arī marinādēm, kur tas darbojas gan kā saldinātājs, gan kā konservants.Tāpēc, vārot ievārījumus, cukuru nevajadzētu žēlot. Neliela šķipsna cukura, gatavojot gaļu, nāks tai tikai par labu. Izvēlies savu cukuru un atceries par mērenību, jo, kas par daudz, tas par skādi.

  • Glazūras pūdercukurs - pulverveida cukurs, kam pievienota kartupeļu vai kukurūzas ciete (uz 100 gramiem pūdercukura ir vidēji 5% cietes), un tā darbojas kā saistviela. Pūdercukurs bieži vien tiek bagātināts ar dažādām garšām, piemēram, zemeņu, citronu vai vaniļas. Tā lietošana ir ļoti ērta. Glazūras pūdercukuru izmanto glazūras pagatavošanai, desertu dekorēšanai, tortu un kūku pildījumiem.
  • Vīnogu cukurs - ļoti smalks un salds, pulverveida, nedaudz kristālisks cukurs. Vīnogu cukurs ātri kompensē enerģijas zudumus organismam palielinātas slodzes gadījumā. Tas galvenokārt izmantojams kā saldinātājs un enerģētiskai; ēdienu un dzērienu bagātinātājs, jo nonāk tieši asinīs un ietekmē cukura līmeni tajās. Nelielā daudzumā to pievieno rauga mīklai, lai tā labāk rūgtu.
  • Neapstrādātais niedru cukurs (dark/ligth muscavado sugar) - gaišais, kas ir visbiežāk nopērkamais neapstrādātais niedru cukurs, ir smalks, vijīgas tekstūras nerafinēts cukurniedru cukurs. Ļoti aromātisks.Tajā jaušama medus un žāvētu augļu smarža. Šis cukurs ir diezgan salds, tas atstāj mutē medus, karameļu un žāvētu augļu pēcgaršu. To nešaubīgi var pievienot ogu mērcēm un zupām, piemēram, ķirbju zupai. Šo cukuru izmanto gan konditorejā, gan kuIinārija.Tumšais neapstrādātais niedru cukurs ir tumši brūns, ar vidēji lieliem kristāliem, izteiktu riekstu un karameļu garšu un melisas smaržu. Cukuram piemīt dabisks mitrums, un tas tik ātri nekūst augstā temperatūrā kā baltais cukurs. Izmanto mērcēm, marinādēm, kūkām un cepumiem.
  • Granulētais baltais jeb rafinētais cukurs - tā graudi ir smalki un balti. Latvijā tiek ražots no cukurbietēm, bet citur pasaulē to ražo arī no cukurniedrēm. Sadzīvē visvairāk izmantojamais cukurs. Bieži tiek saukts arī par galda cukuru.Tas ļoti labi uzsūc sevī jebkuru garšu, to mēdz bagātināt ar vaniļu un melisu. Vairāk sasmalcināts, Anglijā tas ir pazīstams kā coster cukurs. Pieejams sapresēts kubiņos un citās formās.
  • Cukura pērlītes - baltas cukura granulas, ko izmanto dažādu miltu izstrādājumu dekorēšanai. Tās uz maizītēm uzber pirms cepšanas. Cepoties cukura pērlītes saglabā savu balto krāsu. Piemēram, karameļu maizīte nav iedomājama bez šīm baltajām cukura pērlītēm.
  • Pūdercukurs  - balts, ļoti smalks un salds pulverveida cukurs. Mājas apstākļos to iegūst, samaļot balto granulēto cukuru. Gatavojot pūdercukuru izmanto dažādās mīklās vai citos ēdienos un dzērienos, kur ir nepieciešams, lai cukurs ātri šķīstu.Visvairāk to lieto desertu un kūku apkaisīšanai.
  • Karameļu cukurs  - diezgan lielas formas gaisi brūni cukura graudi, Karameļu cukurs tiek ražots no cukurniedru cukura. To iegūst lēnas kristalizācijas procesā. Tam ir izteiktāka karameļu garša nekā Demeraras cukuram.Tā ir gatava karamele sliņķiem — cukurs tikai jāizkausē, karameļu cukurs bagātinās karstu dzērienu vai kūkas garšu.
  • Brūnais cukurs - gaiši brūnas krāsas, ar rupjākiem graudiem. Tas ir mazāk saldns nekā granulētais baltais cukurs, jo ir mazāk apstrādāts. Latvijā tas tiek ražots no cukurbietēm. Arī tā izmantošana kulinārijā un konditorijā ir universāla, vajadzētu tikai izvairīties no tā pievienošanas ēdieniem, kuros ir svarīgi saglabāt balto krāsu.
  • Demeraras cukurs - gaiši zeltains, rupjgraudains no cukurniedrēm gatavots jēlcukurs. Nosaukums radies no izcelsmes vietas — Demeraras apgabala Dienvidamerikas valstī Gajānā. Tā garša ir viegli salda un maiga, kas atgādina medus un karameles sajaukumu.Tas lieliski iederas Taizemes, Indonēzijas, Japānas virtuvju mērcēs. To plaši izmanto konditorejā, pievienojot kūkām un svaigiem augļu desertiem. Var nopirkt Demeraras cukuru, kas papildus ir piesūcināts ar melisu.Tas ir tumši brūns, ar diezgan smagnēju garšu un izteiktiem kristāliem. Perfekts, piemēram, gaļas mērcēm.

Iesūtīja Bulta

Komentāri

vika:
08.05.07 20:25:55

paldies nodereeja literatuura.
laura:
04.03.08 20:30:49

omg milziigs paldies par sito!!!
loooti nodereeja anglu val prijektam!!!tikai vees jaadabuu tas viss angliski!!!:o
a bet varat luudzu pateikt kur var nopirkt sitos visus cukurus!!!
minka:
11.03.09 12:42:57

mmm ka man garsho cukurs...:)
ronins999:
08.06.09 20:57:04

Nupat uzskrēju infai vismaz ko vairāk zināšu par cukuru \senks

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS