Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/kaut-ko-no-maltas-galas/

Kaut ko no maltas gaļas

Nezinu ko ātri un garšīgi pagatavot no maltas gaļas… Ko jūs gatavotu?

  • Maltās gaļas mērci. Visātrākais. Vēl ir slinkie baloži - kur rīsus, sīpolus, malto gaļu un kāpostus kārto vienu virs otra katlā un sasautē.
  • Čili zupu vienkāršajā versijā. Liela bundža tomāti savā sulā; 2 bundžiņas sarkano pupiņu, maltā gaļa un Čili maisījums.
    Vēl es pēdējo reizi gatavojot pildītos piparus sapratu, ka var taisīt savdabīgu plova variāciju: t.s. - apcep sīpolu, burkānu, malto gaļu, nedaudz tomātu mērci un kādu garšvielu pēc vajadzības un sajauc ar vārītiem rīsiem. Pildījums palika pāri un par šito vīrs ar sīko dabūja cīnīties - lai abiem pietiek).
  • Malto gaļu sacep kopā ar sīpoliņiem, kad nāk gatavs, tad vēl krāsaino papriku piemet. Novāra rīsu, sajauc visu kopā, saštampā, piemēram tasītēs vai mazās bļodiņās, kuras izgāž uz sķīvja. Un tad seko brīva vieta fantāzijai - var ar mērcīti kaut kādu, vai kečupu, var vēl nogarnēt ar dārzeņiem - tomātiem, lociņiem, pa virsu pārliet drusku krējumiņu.
  • Malto gaļu sacep ar kaudzi sīpolu (lieku daudz) un, kad gatavs pielej kečupu. Pārsvarā šito ķausi ēdam ar apceptiem puķkāpostiem (puķkāpostus ar to ķausi nejaucu kopā).
  • Falšo zaķi izcep.
  • Ceptu kotletes vai pavisam viltīgu falšo zaķi - uz 800 g maltās gaļas jem 200 g vārīto šķiņki un 200 g pikanta siera. Sagriež pasīkos kubiņos, samīca kopā ar gaļu un cep garenajā kēksa kastītē. Sāli likt nevajag, pietiek ar to, kas no šķiņķa un siera. Var pielikt piparus, ja grib. Viena no labākajām īpašībām ir tā konsistence atdzisušā veidā - forši griežams uz maizes plānās šķēlēs, jo siers satur kopā.
  • Apcep sarīvētu burkānu, sīki sagrieztu papriku un sīpolu. Liek katliņā, pievieno sasmalcinātus konservētus tomātus, sāli piparus, visu pasautē. Apcep malto gaļu ar garšvielām (es izmantoju Santa Maria gaļas kopējo garšvielu), pievieno katliņa saturam. Un tad visu uz mazas uguntiņas vāra vismaz pusstundu (jo ilgāk vāra, jo garšīgāk). Beigās pievieno ķiploku, baziliku un ēd ar makaroniem.
  • Ja ir pieejamas vafeļu plāksnes (tās, laikam, skaitās vafeļu tortes sagataves ), sajauc PAŠĶIDRU kotlešu masu pēc savas brīvas fantāzijas(kotlešu masai pielej vairāk ūdeni), klāj to visu virsū vafeļu loksnei. Saritini, sagriez gabalos un tālāk cep kā karbonādi – apviļājot miltos, olā.
  • No sākuma uz karstas pannas apcep malto gaļu eļļā, apkaisītu ar garšvielām ( kādas pašam patīk, pipariem maltiem mazliet) nu apcep tā, lai nepaliek jēla, bet lai arī nesāk sautēt, uz beigām var tai gaļai uzliet sojas mērci.
    Apcep sīki sagrieztu sīpoliņu ar papriku eļļā, kad mazliet apcepies, piegriež tomātus kādus 3, pieliek vegetu, ļauj tiem tomātiem izšķīst, ja par sausu- piegāž mazliet ūdeni, reizē ar tomātiem pierīvē selerijas sakni - nu viena burkāna lielumā, pieber 1 ĒK cukura, beigās pieliek 1 kiploka daiviņu.
    Pēc minūtēm 10 - 15 VAR REDZĒT, KA GATAVS - tad šitajā iegāž atpakaļ to apcepto malto gaļu, labi samaisa, tad burtiski minūtes 7 pasautē - lai viss ar kopēju garšu. Ēst  var - dietas mīļotājs bez nekā, citi - ar ko grib – maizi, makaroniem, kartupeļiem…
    Laiku paņem minūtes 20 apmēram. Pēc šitā paša principa var arī vistas fileju sīkos gabaliņos taisīt, vai arī garneles iegāzt šitajā iekšā, arī gaļas vietā var būt vārīti rīsi.
  • Pavisam ātri maltā gaļa, ķīnas saldskābā vai spilvas dārzeņu mērce.
  • Makaroni po flotski.
  • ātrais ķirbu sautējums.
  • Malto gaļu apcep kopā ar sīpoliem, liek SantaMaria gaļas kopējo garšvielu. Piespiež kečupu, pacep, liek klāt mizotos, konservētos tomātus, pēc iespējas vairāk, vēl pacep. Pārlej to pašu tomātu sulu, sautē. Pasniedz kopā ar makaroniem sanāk kaut kas līdzīgs - pasta ar boloņas mērci.
  • Frikadeļu zupa. Visu samet un tad saveido bumbiņas. Maltās gaļas masai neko nelieku klāt, lai neizšķīst.
    Sautējums. Samet daudz, daudz dārzeņu, sautē, pieliek gaļu, sautē.

Komentāri

Pasta Italiana:
30.04.07 22:53:32

Es gatavoju tradicionaalo Itaalju meerci, ko, pati buudama Itaalijaa, noskatiiju kaadaa restoraaninjaa. Vispirms apcepu malto galju, tad noblansheeju svaigus (!!!) tomaatus, sagriezhu tos un sauteeju galju kopaa ar tomaatiem. Pievienoju arii Spilvas klasisko tomaatu meerci, lai garsha pikantaaka. Lieku klaat dazhaadas garshvielas - kjiploku, piparus, saali... Obligaati jaabuut klaat OREGANO. Parasti izmantoju Santa Maria garsvielu picai. Tajaa ir viss itaaliskais!!! Shajaa receptee galvenais ir svaigie tomaati. Tie dod iipashu garshu, kaadu nevar ieguut, izmantojot konserveetus tomaatus. Meerci pasniedzu ar makaroniem, paarkaisu ar kaadu riiveetu cieto sieru (veelams - Parmas!), klaat sarkanviinu...mmmm! Iista Itaalija virtuvee!!! Un viirinjam ljoti garsho!!!
*****:
30.04.07 23:35:38

Apcepu malto galju kopaa ar garshvielaam. Galju kaartaam lieku katlinjaa ar svaigu, sagrieztu kaapostu. Pieleju nedaudz uudeni vai buljonu un visu sauteeju, liidz kaaposti gatavi. Pasniedzu ar vaariitiem kartupeljiem. Dieetisks eediens, ja izmanto liesu galju. Un es parasti kartupeljus vaaru ar visu mizu. Taa garshiigaak!!!
Skaidrīte:
03.05.07 10:58:46

Frikadelēm pievienoju mannā. Irdenas un garšīgas.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS