Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/kiploku-grauzdini-ka/

Ķiploku grauzdiņi - kā?!

Rimītī Lāču maize ar atlaidēm. Viesiem gribu uztaisīt šitos kārumus, bet vai ir kāda gatavošanas māksla vai īpaši noslēpumi, kurus nepieciešams zināt, vai citi knifiņi!?

  • Šim gardumam der arī mums visiem zināmais ķieģelītis. Sagriež maizi standziņās vai trīstūrīšos, vai kvadrātiņos, vai …., bet pabiezos. Uz pannas bagātīgi uzlej eļļu un eļļu ļoti labi sakarsē. ! bet nepārkarsē, var aizdegties! Sakarsētā eļļā liek sagrieztus maizes gabaliņus un apcep. No vienas puses, tad apgriež un no otras puses. Nevajag vairāk grozīt, lai nesasūcas ar eļļu. Cep uz lielas uguns. Graudziņus noņem, uzliek uz papīra salvetēm, lai eļļa nedaudz nosūcas. Graudziņus no abām pusēm ieberž ar nomizotu ķiploka daiviņu, liek uz šķīvja un pārkaisa sāli. Ja nav daudz laika, lai katru graudziņu ieberztu ar ķiploku, tad ķiplokus izspiež ķiploku spiedē, sajauc kopā ar sāli un pārkaisa graudziņus.
  • Draudzene taisa baigi labos. Sagriež ķieģelīti tādās pabiezās šķēlēs, tad tās vēlreiz 3 daļās. Katliņā ielej eļļu un maizītes cep kamēr brūnganas, tad ņem laukā, drusku nosusina uz vienreizējiem virtuves dvielīšiem un ierīvē - 1 vai 2 maliņas ar ķiploku (neskopojies tikai) un 1 maliņu ar Gallina Blanca kubiņu - baigi labie, tad nav izteikta sāls garša. Vasarā tas pie viņas ir topa ēdiens.
  • Maizes šķēlītes sagriež gabaliņos, like cepemā pannā, kurā ieliets pavisam maz eļļas. Maizes pārkaisa ar sāli un liek sakarsētā cepeškrāsnī cepties. Kad gatavs, ierīvē ar ķiploku. Laiks gan aiziet, bet nav tik trekni.
  • Sagriežu ķieģelīti tievās standziņās, lieku uz bagātīgi ieeļļotas pannas, pārziežu ar eļļu, kurā sarīvēti ķiploki, pārkaisu ar Vegetu un krāsnī iekšā.  Nedrīkst pārcept-tad ir cieti
  • Pannā sakarsēju eļļu, tad lieku sagrieztus trīstūrīšus no ķieģelīša un sacep zeltaini brūnus. Nomizo ķiploku.  Uz papīra salvetēm lieku no pannas noņemto maizīti, nosusinu un padzesēju. Nedaudz padzisušos graudziņus, no abām pusēm, ierīvēju ar ķiploka daiviņu.
  • Sagrieztu maizi cepu tosterī, tad ierīvēju graudziņu ar ķiplociņu. Nedaudz apsmērēju ar svietu un pārkaisu svaigas, sagrieztas dilles. Ja cep tosterī, tad ķiplokmaizes nav tik treknas un eļļas piesūcinātas.
  • Paskaidrojiet - ierīvēt maizi ar ķiploku nozīmē vienkārši paberzēt maizi ar nolobītu ķiploka daiviņu vai arī tas ķiploks ir jāsaber,ž vai jāsakapā un tad jāierīvē maizē?
  • Apceptu maizīti ierīvē ar veselu, notīrītu ķiploka daiviņu - tā drīz vien tavos pirkstos sadils un iespējams, ka būs nepieciešama vēl viena ķiploka daiviņa. Ja maize labi apcepta, tad izveidojas cieta garoziņa, pret kuru ķiploks rīvējas, kā pret rīvi.
  • Gribēju būt gudrāka par visiem un ātri to lietu nodarīt  Uzreiz pasaku, ka nesanāca tas, ko gaidīju, bet vienalga bija ļoti garšīgi. Ķiploka daiviņu nomizoju, izspiedu caur ķiploka spiedēju. Mīkstu sviestu saputoju ar ķiploku. Apsmērēju maizītes un ieliku cepeškrāsnī. Gatavām nebija specifiskā ķiploku aromāta un garšas. Bet vienalga bija garšīgas.
  • Bet kāpēc maize jācep cepeškrāsnī? Es parasti sagriežu rupjmaizes ķieģelīti šķēlēs un palielā eļļas daudzumā apcepu no abām pusēm, vēl karstām no abām pusēm uzberu Vegetu un kārtīgi ierīvēju ar ķiploku. Vienmēr jūtama mazuma piegarša.
  • Cepeškrāsnī cepu tāpēc, ka tad vajag stipri mazāk taukvielas! Es parasti daru tā, ka iesmērēju maizītes ar ķiploku un eļļu. Cep līdz brūnas, tad pārkaisa ar sāli.
  • Apsmērēju maizi ar sviestu, lieku cepeškrāsnī apgrauzdēties (precīzu laiku nepateikšu, vienkārši sekoju līdz), pēc tam karstiem uzkaisu sāli un ierīvēju ar ķiploku.
  • Cepju eļļā uz pannas, beigās uzspiežu ķiploku caur spiedi, ieberu bļodiņā. Atkal uzspiežu ķiploku, uzkaisu sāli un sakratu.
  • Cep vai vāra iecavnieka ķiploku eļļā un vēl nevis ierīvē ar ķiplociņu, bet gan cep kopā ar mazos gabaliņos sagrieztu ķiploku. Ķiploku vajag daudz, jo tie ar pēc tam ēdami un gardi.
  • Iesaku pamēģināt cept nevis ķieģelīti, bet gan pilngraudu maizi, jo tur iekšā ir veselas saulespuķu sēkliņas.
  • Maizītēm ķiplokus pievieno tad, kad viņas jau apcepušās, bet vēl atrodas pēdējo mirkli uz pannas. Tas ir – maizi apcep, piespiež ķiploku un mirkli cep. Bet to maizes rīvēšanu ar ķiploku - man nesanāk. Nekas tur nerīvējas, sevišķi, ja nesacep to maizi eļlainu un cietu, tad mīkstā neko nevar ierīvēt.
  • Apcepu eļļā maizi un tad, vēl karstai, smērēju virsū sieru, kas sarīvēts un sajaukts kopā ar saspiestiem ķiplokiem (labi daudz) un skābu krējumu. Siers jāņem, kas ir labi kūstošs.
  • Grauzdiņi īstiem vīriešiem. Grauzdiņus nevis ieziež ar ķiploku, bet gan ķiploka daiviņas sagriež ļoti plānās šķēlītēs un ar tām pārklāj graudziņus.
  • Karstus graudziņus pārziež ar kausēto sieru.
  • Pēc ķiploka ierīvēšanas uzspiež nedaudz majonēzes un pārliek svaiga tomāta šķēlīti. var arī tomātu nelikt vai tomāta vietā svaiga gurķa šķēli.
  • Var likt kopā divus grauzdiņus, pa vidu iesmērējot biezpiena – ķiploka masu. Biezpienu samīca, piespiež ķiplokus, sāli, nedaudz skāba krējuma un samaisa. 

*ķieģelītis – tautā izveidojies nosaukums. Reāli tā ir rudzu maize cepta formā. Tā ir poraina, kas labi noder graudziņu cepšanai.

Komentāri

ilze:
05.10.06 10:34:19

es sagriežu stienīšos klona maizi.Traukā caur ķiploku spiedi izspiežu ķiplokus(To var regulēt cik stiprus gri),pievienoju buljonu kubiņu(sāls vietā) un eļļu.Visu samaisa tā lai būtu viendabīga massa un pieberu klāt sagriezto maizīti un samaisa.Tad visu cep cepeškrāsnī.sanāk brūni un kraukšķīgi.
kkitucii:
08.03.12 14:45:18

es daru taa: Sagriezu klona maizi triistuuriishos, tikmeer lieku katlinjaa vaariities ellu, kad ella vaaraas pievienoju reizee pa 5ciem maizes gabalinjiem, tad vaaru liidz maiziite kraukskjiiga, uzmaniigi njemu aaraa novietojot maizi uz salvetes, un tad uz karstaam maiziiteem riiveeju veselu kjiploka daivinju, un garsho burviigi..
Elīna:
24.04.12 11:04:50

Ilze: Tiešām tā kā tu taisi grauzdiņus ir riktīgi garšīgi ;) paldies par ieteikumiem ;)

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS