Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/kirbja-edieni-zupas-sautejumi-sacepumi-un-citi-kirbja-pamatedieni/

Ķirbja ēdieni - zupas, sautējumi, sacepumi un citi ķirbja pamatēdieni

Ātrā ķirbja zupa ar svaigo sieru

Produkti:
1,5 kg ķirbja
1 sīpols
20 g sviesta
500 – 750 ml buljona
2 ĒK ķirbju sēklas
300 g svaigā siera ar zaļumiem
Sāls, cukurs
Svaigs ingvers, ~ valrieksta lieluma gabaliņš
Zaļumi

Gatavošana:
1. Ķirbi notīra, sagriež palielos gabalos.
2. Sīpolu notīra, sakapā. Katliņā izkausē sviestu, tajā apcep sīpolu, pievieno ķirbi un buljonu. Uz nelielas liesmas sautē, kamēr ķirbis sāk jukt.
3. Pa to laiku uz sausas pannas apgrauzdē ķirbju sēklas, kamēr tās sāk smaržot.
4. Zupu sablenderē vai izdzen caur sietu. Iemaisa svaigo sieru, pēc garšas pievieno cukuru, sāli, sarīvētu ingveru. Visu uzvāra.
5. Pasniedzot pārkaisa ar apgrauzdētajām sēklām un sakapātiem zaļumiem. Klāt pasniedz apgrauzdētu baltmaizi ar ķiploku sviestu.

 


Pikantā ķirbju – ābolu zupa

Produkti:
1,2 g ķirbja
1 vidējs sīpols
2 ĒK buljona pulvera
400 g kartupeļu
75 g brokastu bekona
4 vidēji āboli
2 ĒK sviesta
Sāls, baltie pipari
Mazliet timiāna

Gatavošana:
1. Ķirbi notīra, sagriež kubiņos. Ābolus nomizo, izņem sēklotni, sagriež kubiņos.
2. Notīrītu, sakapātu sīpolu apcep katliņā izkausētā sviestā, pievieno ķirbi un ābolus. Pārlej ar 1 l ūdens, uzvāra un iemaisa buljonu. Pēc garšas pievieno sāli. Uzliek vāku un vāra ~ 10 minūtes.
3. Nomizo kartupeļus, sagriež kubiņos. Bekonu sagriež gabaliņos un apcep, izņem no pannas. Tajā pašā pannā bekona taukos apcep kartupeļus no visām pusēm ~ 5 minūtes. Pievieno atpakaļ gaļu, uzber sāli, piparus, timiānu.
4. Zupu sablenderē, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Zupu lej šķīvjos, pievieno kartupeļus un gaļu, dekorē ar timiāna zariņiem.

 


Ķirbja zupa ar pesto

Produkti:
1,2 kg ķirbja
1 sīpols
1 ķiploka daiviņa
2 ĒK olīveļļas
1 l vistas buljona
100 g krējuma
Sāls, pipari
2 sīpolloki
1 ĒK pesto

Gatavošana:
1. Ķirbi nomizo, notīra, sagriež nelielos gabaliņos. Notīra un sakapā ķiploku un sīpolu, abus apcep sakarsētā olīveļļā, pievieno ķirbi un sautē.
2. Pārlej buljonu, uzliek vāku un uz vidējas liesmas vāra ~ 15 minūtes. Zupu sablenderē, iemaisa 80 g krējuma, pēc garšas pievieno sāli un piparus.
3. Lociņus noskalo, nosusina un sakapā. Zupu lej šķīvjos, katrā liek krējumu un pesto, uzkaisa lociņus.

 


Jamaikas ķirbja zupa

Produkti:
1 kg ķirbja
200 g sīpolu
500 g mizotu tomātu
½ l dārzeņu buljona
½ kokosriekstu piena
2 ķiploka daiviņas
½ TK ingvera pulvera vai gabaliņš svaiga ingvera
1 TK saldās paprikas pulvera
Pa šķipsnai muskatrieksta un čilli
1 naža gals safrāna
Sāls, svaigi pētersīļi
1 ĒK kokosriekstu skaidiņu

Gatavošana:
1. Ķirbi notīra, sagriež gabaliņos, sīpolu notīra un sakapā, tomātus sasmalcina.
2. Tomātus un sīpolu liek katlā, pielej buljonu, vāra ~ 15 minūtes. Pievieno ķirbi, kokosriekstu pienu un nomizotus, sīki sakapātus ķiplokus.
3. Pievieno garšvielas, vāra vēl 20 minūtes uz nelielas liesmas, kamēr ķirbis sāk jukt. Zupu sablenderē, pēc garšas pievieno sāli. Pasniedz, pārkaisot ar sakapātiem pētersīļiem un apgrauzdētām kokosrieksta skaidiņām.

 

 

Ķirbja krēmzupa ar eksotiskajām frikadelēm

Produkti:
500 g ķirbja (Hokaido)
1 liels sīpols
1 čilli pipars
1 laims
160 g kupāti
1 olas dzeltenums
800 ml buljona
1 ĒK sviesta
½ kanēļa standziņas
3 krustnagliņas
Sāls, pipari
1,5 ĒK etiķa
150 g krējuma

Gatavošana:
1. Ķirbi notīra, mīkstumu sagriež palielos gabalos. Sīpolu notīra un sakapā. Čilli pārgriež uz pusēm, izņem sēklas, noskalo un sagriež strēmelēs. Laimu nomazgā un norīvē mizu.
2. Kupātu masu izspiež no apvalka, sajauc ar olas dzeltenumu, čilli un laima mizu.
3. Uzvāra 300 ml buljona. Ar tējkaroti veido no gaļas masas nelielas klimpiņas un vāra buljonā.
4. Izkausē sviestu, tajā apcep sīpolu, kamēr tas kļūst caurspīdīgs. Pievieno ķirbi, apcep. Pievieno kanēļa mizu un krustnagliņas, pārlej atlikušo buljonu un visu vāra ~ 15 – 20 minūtes. Izņem kanēli un krustnagliņas, zupu sablenderē.
5. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, etiķi. Visu vēlreiz īsi uzvāra, iemaisa krējumu, pievieno frikadeles, īsi uzsilda, bet vairs nevāra.

 


Ķirbja zupa ar rīsiem un šeriju

Produkti:
400 g ķirbja mīkstuma
1 TK maltas Romas ķimenes
½ TK kurkumas pulvera (var aizstāt ar kariju)
1 ĒK svaiga vai ½ TK kaltēta majorāna
3 ĒK olīveļļas
80 g rīsu
Sāls
100 g purava
20 g sviesta
600 ml vistas buljona
4 ĒK šerija*
Lociņi un svaigs estragons dekorēšanai

Gatavošana:
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Pa to laiku ķirbi sagriež ~ 2 cm kubiņos, liek karstumizturīgā traukā. Romas ķimenes, kurkumu un majorānu sajauc ar olīveļļu, šo maisījumu uzpilina ķirbim. Pielej 150 ml ūdens, liek cepeškrāsnī un cep ~ 35 minūtes, kamēr ķirbis mīksts.
2. Rīsus izvāra sālsūdenī atbilstoši norādījumiem uz iepakojuma, nosusina. Puravu notīra un sagriež gredzenos. Lielā katlā izkausē sviestu, tajā ātri apcep puravu.
3. Ķirbi izņem no krāsns un kopā ar šķidrumu sablenderē vai izrīvē caur sietu.
4. Apceptajam puravam pielej buljonu, iemaisa ķirbi, pievieno rīsus un šeriju. Visu īsi uzvāra, pasniedzot pārkaisa ar sakapātiem lociņiem un estragona zariņu.

* Šerijs – stiprināts spāņu baltvīns ar specifisku nogatavināšanas procesu, pieskaitāms liķiervīnu kategorijai.

 


Ķirbja gulašs

Produkti:
750 g gaļas
750 g ķirbja
3 ĒK eļļas
2 sīpoli
3 ķiploka daiviņas
Ingvera pulveris vai gabaliņš svaiga ingvera
Malts kardamons
Sāls, pipari
2 kanēļa standziņas vai nedaudz malta kanēļa
Pa 15 g mandeles, pistāciju rieksti (nesālīti!), rozīnes

Gatavošana:
1. Gaļu sagriež gabaliņos un apcep, pievieno un apcep sīpolu, ķiploku. Pievieno garšvielas.
2. Sautē zem vāka 30 – 40 minūtes, pēc vajadzības pielejot nedaudz ūdens.
3. Kad gaļa gatava, pievieno sakapātus riekstus un rozīnes, gabaliņos sagrieztu ķirbi.
4. Sautē vēl ~ 15 minūtes, kamēr ķirbis mīksts, bet vēl nejūk. Pēc garšas pievieno sāli, piparus.

 


Ungāru ķirbja sautējums

Produkti:
750 g liesas gaļas
750 g kartupeļu
300 g puravu
1 l buljona
1 ĒK maltas saldās paprikas
1 TK cukura
750 g ķirbja
300 g tomātu
50 g sviesta
Sāls, pipari
1 TK ķimenes
Svaigi pētersīļi

Gatavošana:
1. Gaļu, ķirbi, kartupeļus un nomizotus tomātus sagriež gabalos, puravu – ripās.
2. Apcep gaļu, pievieno dārzeņus, pasautē. Pārlej buljonu, pievieno garšvielas.
3. Uzliek vāku un uz vidējas liesmas sautē ~ 30 minūtes. Pēc garšas pievieno sāli, piparus. Pasniedzot pārkaisa ar sakapātiem pētersīļiem.

 


Ķirbja sacepums ar Fetas sieru

Produkti:
750 g ķirbja
500 g kartupeļu
Sāls, svaigi malti pipari
1 ķiploka daiviņa
2 sīpoli
Eļļa cepšanai, milti
400 g Fetas siera
2 olas
125 g krējuma
Rīvēts muskatrieksts
Svaigi pētersīļi

Gatavošana:
1. Ķirbi un kartupeļus nomizo un sagriež plānās šķēlēs. Uzkaisa sāli un piparus, apklāj un ļauj pastāvēt.
2. Ķiploku un sīpolus sasmalcina, abus apcep eļļā caurspīdīgus, izņem no pannas. Ķirbja un kartupeļu šķēles apviļā miltos, pa daļām apcep uz lielas liesmas no abām pusēm.
3. Fetas sieru sadrupina. Cepamo trauku ietauko, tajā liek pusi no apceptajām ķirbja un kartupeļu šķēlēm, virsū liek saceptos sīpolus un ķiplokus, pēc tam pusi no siera. Virsū – pārējos ķirbjus un kartupeļus, pēdējā kārta – atlikušais siers.
4. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādiem. Olas sakuļ ar krējumu, pievieno sāli, piparus, muskatriekstu un sakapātus pētersīļus, pārlej sacepumam. Cep ~ 40 minūtes.

 


Krāsnī cepts ķirbis ar kartupeļiem

Produkti:
1,5 kg ķirbja
1,5 kg kartupeļu
Olīveļļa, sāls
4 – 5 ĒK kaltēta rozmarīna

Gatavošana:
1. Ķirbi notīra, sagriež kubiņos. Kartupeļus kārtīgi nomazgā un ar visu mizu sagriež kubiņos.
2. Cepešpannu iesmērē ar olīveļļu, kārtām liek ķirbi un kartupeļus, katru kārtu apslakot ar eļļu, uzberot sāli un rozmarīnu.
3. Cep 220 grādu karstumā ~ 20 – 30 minūtes.

 


Kartupeļu gnocchi ar ķirbja mērci

Produkti:
Kartupeļu klimpām
800 g miltainu kartupeļu
Sāls
250 g miltu
Ķirbja mērcei
150 g parmezāna
500 g ķirbja mīkstuma
1 sīpols
1 ķiploka daiviņa
Pētersīļi
2 ĒK eļļas, 1 ĒK sviesta
1 TK safrāna „matu”
200 ml buljona
150 g krējuma
2 ĒK apelsīnu sulas
Sāls, svaigi malti pipari

Gatavošana:
1. Kartupeļus nomazgā, novāra sālsūdenī, nomizo un sastampā, pievieno miltus un samīca mīklu. To sadala sešās vienādās daļās, katru izrullē īkšķa resnumā, sagriež ~ 3 cm garos gabaliņos, katru gabaliņu ar miltos apmērcētu dakšu nedaudz saplacina.
2. Parmezānu sarīvē. Ķirbi notīra, sagriež mazos gabaliņos. Notīra sīpolu, ķiploku, sakapā. Noskalo, nosusina un sakapā pētersīļus.
3. Lielā katlā izkausē sviestu, pievieno olīveļļu. Safrānu saberž pirkstos un dažas sekundes ļauj karstajās taukvielās ievilkties. Pievieno sīpolu, ķiploku, ķirbi. Maisot apcep, kamēr dārzeņi caurspīdīgi. Iemaisa pusi no pētersīļiem.
4. Pakāpeniski pievieno buljonu un krējumu, uz lielas liesmas, visu laiku maisot, vāra, kamēr mērce kļūst bieza. Pievieno apelsīnu sulu un sāli, piparus pēc garšas. Iemaisa atlikušos pētersīļus.
5. Katlā uzvāra sālsūdeni, tajā vāra kartupeļu klimpas, notecina, sajauc ar mērci un 1/3 rīvētā siera. Atlikušo sieru pasniedz atsevišķi.

 

Autors Nora

Komentāri

Kukinja:
04.10.09 14:07:12

Lieliski! Un es jau domāju, ka ir tikai trīs ķirbju ēdieni - marinēti ķirbji, ķirbju zupa ar mannu un ķirbju sula! Baigi patīk! Ķeros klāt!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS